ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Οι ακρότητες, η πόλωση και τα ψευτοδιλήμματα πήραν τη θέση της πολιτικής αντιπαράθεσης χτες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα. Το «στίγμα» έδωσε η ομιλία του πρωθυπουργού που θέλησε να υποκαταστήσει την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιπαρατεθεί με τη Νέα Δημοκρατία, εξαιτίας της κοινής ρίζας των πολιτικών επιλογών τους, με ακραίες συγκρίσεις των πολιτικών εκφράσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη Χούντα! Αλγεινή εντύπωση άλλωστε προκάλεσε χτες στην αίθουσα η κατάθεση δυο εγγράφων της Χούντας ακριβώς για το λόγο αυτό. Εκτιμήθηκε δε ως προάγγελος του κλίματος με το οποίο θα οδηγηθεί η χώρα στις εκλογές.

Στην παρέμβασή της η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επισήμανε ότι «ο καπιταλισμός και η δράση των επιχειρήσεων είναι το θερμοκήπιο μέσα στο οποίο αναπτύσσονται τα σκάνδαλα», τονίζοντας ότι οι τοποθετήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας βρίσκονται μακριά από την ουσία του προβλήματος. Πρόσθεσε επίσης ότι πραγματική αντίσταση στη διαφθορά μπορεί να αποτελέσει μόνο το λαϊκό κίνημα, η ατομική και η συλλογική αντίσταση, σημειώνοντας την ανάγκη κοινωνικού ελέγχου στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, επιχειρήθηκε - όπως αναμένονταν - από τον Κώστα Καραμανλή η δημιουργία κλίματος σκανδαλολογίας, χωρίς την παραμικρή αναφορά στις πολιτικές επιλογές, ενώ ο Νίκος Κωσταντόπουλος τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των θεσμών ελέγχου. Στη συζήτηση παρενέβη χτες και ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης.


ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι νόμοι της καπιταλιστικής αγοράς είναι το θερμοκήπιο των σκανδάλων

Η διαφθορά και η σήψη που εξαπλώνεται είναι ένα στοιχείο του συστήματος που ζούμε και στο δόκανό της θα πιαστούμε όλοι εάν δεν αντισταθούμε

Eurokinissi

Με αναφορά στα όσα απαράδεκτα είπε ο πρωθυπουργός για χούντα και ακροδεξιά, καταθέτοντας μάλιστα και έγγραφα του δικτάτορα, άρχισε την ομιλία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας: Δε θα μπορούσα να φανταστώ ότι ο πρωθυπουργός, προκειμένου να αντιπαρατεθεί στη ΝΔ, θα χρησιμοποιούσε έγγραφα της χούντας. Αποδεικνύει, είπε, με αυτόν τον τρόπο ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να αντιπαρατεθεί στην πολιτική της ΝΔ γιατί επί της ουσίας δεν έχουν καμία διαφορά στην ακολουθούμενη πολιτική.

Αλλά και ο Κ. Καραμανλής, συνέχισε, παρά το ότι επικεντρώθηκε σε υπαρκτά προβλήματα της δημόσιας διοίκησης, αναφέρθηκε μόνο στη δράση ορισμένων επιχειρηματιών, αφήνοντας ανέγγιχτο το πραγματικό θερμοκήπιο στο οποίο καλλιεργούνται τα σκάνδαλα: Αυτό δεν είναι άλλο από τους ίδιους τους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς. Η ΝΔ, τόνισε, αφήνει απέξω τη δράση των επιχειρήσεων και αναφέρεται μόνο σε κάποια συμφέροντα που έχουν φιλικές σχέσεις με την κυβέρνηση. Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σκάνδαλα υπάρχουν μόνο στη δημόσια διοίκηση και όχι στις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις.

Αλλά και ο πρωθυπουργός, είπε η Αλ. Παπαρήγα, ισχυρίστηκε ότι η διαφθορά υπάρχει κάτω στην κοινωνία, είναι κάποια σκανδαλάκια, την ίδια στιγμή, όμως, που η διαφθορά εκπορεύεται από τα πάνω, από το πραγματικό θερμοκήπιο των σκανδάλων.


Eurokinissi

Με αφορμή τα περί «ακροδεξιάς» η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι ο πρωθυπουργός αποκάλυψε για το πώς θα πορευτεί προς τις εκλογές. Εμείς, είπε, είμαστε υπέρ της έντονης αντιπαράθεσης των κομμάτων, αλλά υπάρχουν και όρια: Τα περί χούντας και ακροδεξιάς δείχνουν όξυνση για να δημιουργηθούν τεχνητά διλήμματα στο λαό μπροστά στις εκλογές.

Σκάνδαλα, συνέχισε, υπάρχουν, όπως υπάρχει και διαφθορά. Υπάρχουν και γνωστά και άγνωστα, αλλά υπάρχει και ο ανταγωνισμός διαφόρων επιχειρηματικών συμφερόντων, που κάποια στιγμή μπορεί να θεωρούν τον εαυτό τους ριγμένο στη μοιρασιά. Ομως, το ΚΚΕ, είπε, δε θα γίνει όργανο, άμεσα ή έμμεσα, διαφόρων επιχειρηματικών ομίλων και σκανδάλων.

Σήμερα, συνέχισε, έχει διαπλακεί ένας μηχανισμός διαφθοράς και εξαγοράς από ένα πλατύ εξαγορασμένο στρώμα προκειμένου να προχωράει απρόσκοπτη η κυρίαρχη πολιτική. Ποιος, όμως, είναι περισσότερο εκβιαζόμενος; Ενας επιχειρηματίας ή ο εργάτης και ο δημόσιος υπάλληλος που σήμερα άκουσε ότι θα ελέγχεται συνεχώς; Το κράτος και με τη ΝΔ και με το ΠΑΣΟΚ καλά κρατεί και το μόνο που αλλάζει είναι το πολιτικό προσωπικό. Στόχος και των δύο κομμάτων είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι πότε να «πρασινίζουν» και πότε να «γαλανίζουν».

Τι και τι είναι σκάνδαλο

Η Αλ. Παπαρήγα, συνεχίζοντας, είπε ότι τα σκάνδαλα υπάρχουν όχι μόνο στην οικονομία αλλά και σ' άλλους τομείς της κοινωνικής ζωής, όπως τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σκάνδαλα, είπε, υπάρχουν και στην Υγεία και στην Παιδεία και στην Κοινωνική Πρόνοια. Η κυβέρνηση, τόνισε, έφτασε στο σημείο να προτείνει την τοπική επιχειρηματική δραστηριότητα (οικονομική πολιτική αλληλεγγύη) καλώντας να συμμετάσχουν σε αυτήν ακόμα και τα συνδικάτα! Ετσι, μαζί με τους επιχειρηματίες και τη συνδικαλιστική αριστοκρατία που αμείβεται για τις συνεδριάσεις που συμμετέχει, θέλουν να βάλουν στο κόλπο και τη βάση των συνδικάτων, προκειμένου να μην υπάρχουν συνδικάτα που θα διεκδικούν αλλά συνδικάτα που να διαπρέπουν στις επιχειρήσεις! Πρόκειται, είπε, για ένα νέο πεδίο εμφάνισης σκανδάλων στον τομέα διαμόρφωσης της κοινωνικής συνείδησης.

Το τι είναι σκάνδαλο και τι νόμιμο ή παράνομο είναι κάτι που είναι δυσδιάκριτο, συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα.

Για παράδειγμα, η ΝΔ δε θεωρεί σκάνδαλο το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας αλλά το πώς γίνεται το ξεπούλημα και ποιος παίρνει τη μίζα.

Δεν είναι γι' αυτούς σκάνδαλο η ιδιωτικοποίηση της πολεμικής βιομηχανίας και τα σκανδαλώδη προνόμια στους εφοπλιστές, που θα απαλλάσσονται από τις εργοδοτικές εισφορές. Για όλους αυτούς είναι νόμιμες οι ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, είναι νόμιμο να μετατρέπεται η Ελλάδα σε ορμητήριο του πολέμου.

Η κυβέρνηση, υπογράμμισε, κλιμακώνει τη «φιλειρηνική» προπαγάνδα αλλά την ίδια στιγμή τα δίνει όλα για να υπηρετήσει τον πόλεμο. Για την κυβέρνηση δεν είναι σκάνδαλο η υποταγή στη «νέα τάξη πραγμάτων». Η ύπαρξη φτωχών εργαζομένων και ανέργων δεν είναι σκάνδαλο.

Το τι είναι σκάνδαλο, συνέχισε, είναι πολιτικό ζήτημα. Από το 1821 υπάρχουν σκάνδαλα αλλά από το 1990 απογειώθηκαν με την έναρξη ισχύος της Συνθήκης του Μάαστριχτ, τις τέσσερις ελευθερίες και τη θεοποίηση της αγοράς και του ανταγωνισμού.

Στο σημείο αυτό η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε και στο θέμα των ημερών, με την απαράδεκτη ονοματολογία «υπόπτων» για την τρομοκρατία. Εχουμε, είπε, ως Κόμμα, μια εμπειρία 80 χρόνων στα «πάρε-δώσε» με την Αστυνομία. Φτάσαμε στο σημείο επί μήνες να διαρρέουν ονόματα «υπόπτων» και αυτοί να συλλαμβάνονται όλως τυχαίως δύο μέρες πριν τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή. Πρέπει, τόνισε, να υπάρξει αντίσταση σε αυτά τα φαινόμενα και από τους δημοσιογράφους: Να πουν ότι δε θα παίξουν το παιχνίδι της Ασφάλειας και δε θα δημοσιοποιήσουν ό,τι τους πασάρουν. Χρειάζεται αντίσταση, είπε χαρακτηριστικά. Δεν είναι τυχαίο, υπογράμμισε, ότι ο Κ. Σημίτης, μαζί με την οικονομική βελτίωση των Ελλήνων με το ΕΚΑΣ των συνταξιούχων, αναφέρθηκε και στο επίτευγμα της εξάρθρωσης της «17Ν». Η διαφθορά και η σήψη, είπε, που εξαπλώνεται, είναι ένα στοιχείο του συστήματος που ζούμε και στο δόκανό της θα πιαστούμε όλοι εάν δεν αντισταθούμε.

Ο Κ. Σημίτης, συνέχισε, έκανε λόγο για μηχανισμούς σύλληψης της διαφθοράς, αλλά πολύ φοβούμαστε ότι θα πιάσετε μόνο τη «μαρίδα» και όχι τους καρχαρίες. Γεμίσαμε, είπε, μηχανισμούς αλλά τέτοιοι υπάρχουν εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη και βλέπουμε ότι τα στελέχη τους όταν φεύγουν από αυτές μετά διευθύνουν εταιρίες που υποτίθεται ότι πριν έλεγχαν και γι' αυτό δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε αυτούς τους μηχανισμούς.

Ακόμα, είπε, και εάν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ γεμίσουν τη χώρα με ελεγκτικούς μηχανισμούς δε θα γίνει τίποτα, γιατί το σύστημα ολοένα και δυναμώνει.

Οι προτάσεις του ΚΚΕ

Καταλήγοντας τόνισε ότι το ΚΚΕ αυτό που έχει να προτείνει είναι:

- Επαγρύπνηση και έλεγχο αλλά και παρέμβαση της Δικαιοσύνης, χωρίς όμως να υπάρχουν αυταπάτες, γιατί το κόκαλο μπορεί να υπάρχει αλλά απ' ό,τι φαίνεται το μαχαίρι δεν είναι ακονισμένο.

- Λαϊκός και κοινωνικός έλεγχος και γι' αυτό χρειάζονται συνδικάτα που δε θα συνδιαλέγονται με την κυβέρνηση και την εργοδοσία αλλά θα αντιστέκονται.

- Συλλογική και όχι μόνον ατομική αντίθεση. Είναι υπόθεση του λαϊκού κινήματος και χρειάζεται συλλογική αντίθεση.


Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Ομιλία - λίπασμα στο δικομματικό καυγά

Eurokinissi

Σε ρυθμούς «σκληρού ροκ», που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, κινήθηκε η χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού, η οποία πυροδότησε από την έναρξη της συνεδρίασης δικομματικό καυγά υψηλών τόνων. Χαρακτηρίστηκε μάλιστα πανταχόθεν ενδεικτική του κλίματος με το οποίο θα οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Χαρακτηριστικά ο Κώστας Σημίτης συνέκρινε την επιχειρηματολογία της Νέας Δημοκρατίας με αυτή της χούντας λέγοντας ότι «είναι ακροδεξιά πολιτική». Οπως σημείωσε αναφορικά με την κριτική της ΝΔ για τη διαφθορά και το κράτος: «Ολα αυτά είναι τα λόγια που χρησιμοποιούσε ο Γεώργιος Παπαδόπουλος και οι δορυφόροι τους για να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους», σημειώνοντας πως «η Νεοδεξιά δε διακρίνεται πια από την Ακροδεξιά». Μάλιστα ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός της κατάθεσης από τον πρωθυπουργό χουντικών εγγράφων με τίτλο «Γιατί έγινε η επανάσταση» και «Τα πιστεύω μας», προκειμένου να συγκριθούν με τα κείμενα της Νέας Δημοκρατίας!

Στην ίδια λογική ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «όλα όσα ισχυρίζεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι παλιές συνταγές», λέγοντας ότι «η ΝΔ οχυρώνεται στο λαϊκισμό, την άρνηση και την καταστροφολογία», με «πρωτοφανή ψεύδη» αφού, όπως είπε, «δεν υπάρχει Νέα Δημοκρατία, υπάρχει Νέα Δημαγωγία».

Αναφορικά με τις κατηγορίες της ΝΔ για αδιαφάνεια, ο Κώστας Σημίτης υποστήριξε ότι «τα ψεύδη λέγονται για να κρύψουν ανομολόγητες προθέσεις» με στόχο τα «πολιτικά οφέλη» σημειώνοντας πως η ΝΔ «θέλει την επανίδρυση του κομματικού κράτους με τη νεοφιλελεύθερη επανίδρυση της κοινωνίας». Υπερασπιζόμενος την κυβερνητική πολιτική για τη διαφθορά δήλωσε ότι «η δράση της δημόσιας διοίκησης ελέγχεται. Ανατίθεται σε ανεξάρτητες αρχές», αφού «τις κατοχυρώσαμε συνταγματικά» και «είμαστε αποφασισμένοι να πατάξουμε τη διαφθορά». Ο Κώστας Σημίτης τόνισε επίσης πως «έχουμε κάνει περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση για να ελέγξουμε την ασυδοσία των επιχειρήσεων», αναφερόμενος στην επιτροπή ανταγωνισμού. Πρόσθεσε ότι «η ΝΔ δε θέλει τέτοιες τροποποιήσεις», αφού «έχει εμμονή σε ένα μόνο θέμα: Ποιος παίρνει τις δουλιές. Κατηγοριοποιεί τους πολίτες». Κατηγόρησε μάλιστα τους βουλευτές της ΝΔ λέγοντας ότι «καταθέτουν Ερωτήσεις σαν να είναι εκπρόσωποι της εταιρίας μέσα στη Βουλή», αφού «η διαπλοκή είναι τρόπος σκέψης τους». Υποστήριξε επίσης πως «η ΝΔ επιδιώκει να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή», σημειώνοντας ότι «οι καταγγελίες της δεν είναι νομικά κατοχυρωμένες άλλα πολιτικά προσανατολισμένες». Επίσης κάλεσε τους πολίτες να είναι «συνεργάσιμοι με τις αρχές» αναφερόμενος στο πρόσφατο θέμα των εκβιασμών.

Αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική για την οικονομία ο πρωθυπουργός μετέφερε τη συνήθη εικόνα του «εκσυγχρονιστικού παραδείσου»: Υποστήριξε ότι υφίσταται ο «υψηλότερος ρυθμός αύξησης επενδύσεων» και «πρώτη θέση στην αύξηση στην παραγωγικότητα» στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Παράλληλα επισήμανε ότι η Ελλάδα «μειώνει σταθερά την ανεργία, είναι ήδη κάτω από το 10%» και είναι «η μόνη χώρα που μετατρέπει την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας σε αύξηση του πραγματικού μισθού». Για τη φορολογική πολιτική σημείωσε ότι «το 52% των φορολογούμενων της χώρας δεν πλήρωσαν καθόλου φόρο», προσθέτοντας ότι διατίθενται «περισσότεροι πόροι για το κράτος πρόνοιας από ποτέ».


ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Κατάγγειλε τα σκάνδαλα, αλλά όχι την πολιτική που τα δημιουργεί

Eurokinissi

Σε έντονο καταγγελτικό ύφος και με αναφορές σε δεκάδες συμβάσεις και συμφωνίες οργανισμών και τμημάτων του Δημοσίου, κινήθηκε η ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, με προφανή στόχο τη δημιουργία κλίματος σκανδαλολογίας, χωρίς να θίγονται οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης.

Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού που προηγήθηκε, έκανε λόγο για «ντροπή και κατάντημα για τον πρωθυπουργό της χώρας». «Δεν έχετε το δικαίωμα να μέμφεστε την παράταξη που έφερε τη δημοκρατία», είπε, αφού «είστε η κυβέρνηση που σύρεται πίσω από τη διαφθορά και τη διαπλοκή». Υποστήριξε ότι «ενοχοποιείται ο κοινοβουλευτικός έλεγχος», καταγγέλλοντας τον Κώστα Σημίτη, αφού, όπως τόνισε, «έφθασε στο σημείο να καταθέσει έγγραφα του δικτάτορα». «Εχει και η συκοφαντία τα όριά της. Σήμερα τα ξεπεράσατε», επισήμανε.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επικαλέστηκε έκθεση διεθνούς οίκου αξιολόγησης της διαφάνειας, λέγοντας ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στην 44η θέση. Το 1997 ήταν στην 24η θέση». Σημείωσε ότι πάνω από την Ελλάδα είναι χώρες, όπως η Χιλή, η Ουρουγουάη και η Μποτσουάνα. Οπως ανέφερε, «η Ελλάδα επί των ημερών σας είναι η τελευταία χώρα σε θέματα διαφάνειας», σημειώνοντας πως «ουδέποτε εισαγγελέας αναγκάστηκε να πει ότι αυτά που λέγονται για τη διαφθορά ωχριούν μπροστά στην πραγματικότητα». Μάλιστα, δεν παρέλειψε να περιγράψει αρκετές φορές τον επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη, ζητώντας τη διενέργεια ποινικής δίωξης για σειρά υποθέσεων.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε την κυβέρνηση για άρνηση εξέτασης των παρανομιών στο δημόσιο τομέα, σημειώνοντας πως «καταθέσαμε αιτήσεις για 13 υποθέσεις. Η κυβέρνηση ουδέποτε δέχτηκε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής», προσθέτοντας πως «όσοι εισαγγελείς τόλμησαν να φέρουν εις πέρας υποθέσεις διαφθοράς, δέχτηκαν επιθέσεις λάσπης από τους υπουργούς». Προκάλεσε την κυβέρνηση, λέγοντας «τι φοβάστε στα δημόσια έργα», ζητώντας τη θεσμοθέτηση ανεξάρτητης αρχής προμηθειών του Δημοσίου. Παράλληλα, έκανε λόγο για «κραυγαλέα φαινόμενα κακοδιοίκησης» σε όλες τις πλευρές του Δημοσίου και για «απλωμένο χέρι που απαιτεί μίζα και γρηγορόσημο». Επίσης, ο Κώστας Καραμανλής μίλησε για «νομοθετικό πλαίσιο ατιμωρησίας», αναφερόμενος σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις, όπως η «συγκάλυψη του εγκλήματος του Χρηματιστηρίου», αφού αφαιρέθηκε η δυνατότητα προανάκρισης της Δικαιοσύνης, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση, επειδή «κατάργησε την υποχρέωση "πόθεν έσχες" από τους ιδιώτες που επενδύουν στην Ελλάδα. Ανοιξε την κερκόπορτα για το μαύρο χρήμα». Παράλληλα, αναφέρθηκε σε «απροκάλυπτο ολιγοπώλιο στην αγορά των κατασκευαστών» και σε «πωλητήριο στα περιουσιακά στοιχεία του ΕΟΤ». Ειδικά για τις ΔΕΚΟ, μίλησε για ετήσιες αποδοχές στελεχών του ΟΤΕ, που φθάνουν τα 70 εκατομμύρια δραχμές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ