Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Ομιλία - λίπασμα στο δικομματικό καυγά

Eurokinissi

Σε ρυθμούς «σκληρού ροκ», που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, κινήθηκε η χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού, η οποία πυροδότησε από την έναρξη της συνεδρίασης δικομματικό καυγά υψηλών τόνων. Χαρακτηρίστηκε μάλιστα πανταχόθεν ενδεικτική του κλίματος με το οποίο θα οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Χαρακτηριστικά ο Κώστας Σημίτης συνέκρινε την επιχειρηματολογία της Νέας Δημοκρατίας με αυτή της χούντας λέγοντας ότι «είναι ακροδεξιά πολιτική». Οπως σημείωσε αναφορικά με την κριτική της ΝΔ για τη διαφθορά και το κράτος: «Ολα αυτά είναι τα λόγια που χρησιμοποιούσε ο Γεώργιος Παπαδόπουλος και οι δορυφόροι τους για να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους», σημειώνοντας πως «η Νεοδεξιά δε διακρίνεται πια από την Ακροδεξιά». Μάλιστα ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός της κατάθεσης από τον πρωθυπουργό χουντικών εγγράφων με τίτλο «Γιατί έγινε η επανάσταση» και «Τα πιστεύω μας», προκειμένου να συγκριθούν με τα κείμενα της Νέας Δημοκρατίας!

Στην ίδια λογική ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «όλα όσα ισχυρίζεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι παλιές συνταγές», λέγοντας ότι «η ΝΔ οχυρώνεται στο λαϊκισμό, την άρνηση και την καταστροφολογία», με «πρωτοφανή ψεύδη» αφού, όπως είπε, «δεν υπάρχει Νέα Δημοκρατία, υπάρχει Νέα Δημαγωγία».

Αναφορικά με τις κατηγορίες της ΝΔ για αδιαφάνεια, ο Κώστας Σημίτης υποστήριξε ότι «τα ψεύδη λέγονται για να κρύψουν ανομολόγητες προθέσεις» με στόχο τα «πολιτικά οφέλη» σημειώνοντας πως η ΝΔ «θέλει την επανίδρυση του κομματικού κράτους με τη νεοφιλελεύθερη επανίδρυση της κοινωνίας». Υπερασπιζόμενος την κυβερνητική πολιτική για τη διαφθορά δήλωσε ότι «η δράση της δημόσιας διοίκησης ελέγχεται. Ανατίθεται σε ανεξάρτητες αρχές», αφού «τις κατοχυρώσαμε συνταγματικά» και «είμαστε αποφασισμένοι να πατάξουμε τη διαφθορά». Ο Κώστας Σημίτης τόνισε επίσης πως «έχουμε κάνει περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση για να ελέγξουμε την ασυδοσία των επιχειρήσεων», αναφερόμενος στην επιτροπή ανταγωνισμού. Πρόσθεσε ότι «η ΝΔ δε θέλει τέτοιες τροποποιήσεις», αφού «έχει εμμονή σε ένα μόνο θέμα: Ποιος παίρνει τις δουλιές. Κατηγοριοποιεί τους πολίτες». Κατηγόρησε μάλιστα τους βουλευτές της ΝΔ λέγοντας ότι «καταθέτουν Ερωτήσεις σαν να είναι εκπρόσωποι της εταιρίας μέσα στη Βουλή», αφού «η διαπλοκή είναι τρόπος σκέψης τους». Υποστήριξε επίσης πως «η ΝΔ επιδιώκει να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή», σημειώνοντας ότι «οι καταγγελίες της δεν είναι νομικά κατοχυρωμένες άλλα πολιτικά προσανατολισμένες». Επίσης κάλεσε τους πολίτες να είναι «συνεργάσιμοι με τις αρχές» αναφερόμενος στο πρόσφατο θέμα των εκβιασμών.

Αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική για την οικονομία ο πρωθυπουργός μετέφερε τη συνήθη εικόνα του «εκσυγχρονιστικού παραδείσου»: Υποστήριξε ότι υφίσταται ο «υψηλότερος ρυθμός αύξησης επενδύσεων» και «πρώτη θέση στην αύξηση στην παραγωγικότητα» στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Παράλληλα επισήμανε ότι η Ελλάδα «μειώνει σταθερά την ανεργία, είναι ήδη κάτω από το 10%» και είναι «η μόνη χώρα που μετατρέπει την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας σε αύξηση του πραγματικού μισθού». Για τη φορολογική πολιτική σημείωσε ότι «το 52% των φορολογούμενων της χώρας δεν πλήρωσαν καθόλου φόρο», προσθέτοντας ότι διατίθενται «περισσότεροι πόροι για το κράτος πρόνοιας από ποτέ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ