Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Κατάγγειλε τα σκάνδαλα, αλλά όχι την πολιτική που τα δημιουργεί

Eurokinissi

Σε έντονο καταγγελτικό ύφος και με αναφορές σε δεκάδες συμβάσεις και συμφωνίες οργανισμών και τμημάτων του Δημοσίου, κινήθηκε η ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, με προφανή στόχο τη δημιουργία κλίματος σκανδαλολογίας, χωρίς να θίγονται οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης.

Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού που προηγήθηκε, έκανε λόγο για «ντροπή και κατάντημα για τον πρωθυπουργό της χώρας». «Δεν έχετε το δικαίωμα να μέμφεστε την παράταξη που έφερε τη δημοκρατία», είπε, αφού «είστε η κυβέρνηση που σύρεται πίσω από τη διαφθορά και τη διαπλοκή». Υποστήριξε ότι «ενοχοποιείται ο κοινοβουλευτικός έλεγχος», καταγγέλλοντας τον Κώστα Σημίτη, αφού, όπως τόνισε, «έφθασε στο σημείο να καταθέσει έγγραφα του δικτάτορα». «Εχει και η συκοφαντία τα όριά της. Σήμερα τα ξεπεράσατε», επισήμανε.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επικαλέστηκε έκθεση διεθνούς οίκου αξιολόγησης της διαφάνειας, λέγοντας ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στην 44η θέση. Το 1997 ήταν στην 24η θέση». Σημείωσε ότι πάνω από την Ελλάδα είναι χώρες, όπως η Χιλή, η Ουρουγουάη και η Μποτσουάνα. Οπως ανέφερε, «η Ελλάδα επί των ημερών σας είναι η τελευταία χώρα σε θέματα διαφάνειας», σημειώνοντας πως «ουδέποτε εισαγγελέας αναγκάστηκε να πει ότι αυτά που λέγονται για τη διαφθορά ωχριούν μπροστά στην πραγματικότητα». Μάλιστα, δεν παρέλειψε να περιγράψει αρκετές φορές τον επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη, ζητώντας τη διενέργεια ποινικής δίωξης για σειρά υποθέσεων.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε την κυβέρνηση για άρνηση εξέτασης των παρανομιών στο δημόσιο τομέα, σημειώνοντας πως «καταθέσαμε αιτήσεις για 13 υποθέσεις. Η κυβέρνηση ουδέποτε δέχτηκε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής», προσθέτοντας πως «όσοι εισαγγελείς τόλμησαν να φέρουν εις πέρας υποθέσεις διαφθοράς, δέχτηκαν επιθέσεις λάσπης από τους υπουργούς». Προκάλεσε την κυβέρνηση, λέγοντας «τι φοβάστε στα δημόσια έργα», ζητώντας τη θεσμοθέτηση ανεξάρτητης αρχής προμηθειών του Δημοσίου. Παράλληλα, έκανε λόγο για «κραυγαλέα φαινόμενα κακοδιοίκησης» σε όλες τις πλευρές του Δημοσίου και για «απλωμένο χέρι που απαιτεί μίζα και γρηγορόσημο». Επίσης, ο Κώστας Καραμανλής μίλησε για «νομοθετικό πλαίσιο ατιμωρησίας», αναφερόμενος σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις, όπως η «συγκάλυψη του εγκλήματος του Χρηματιστηρίου», αφού αφαιρέθηκε η δυνατότητα προανάκρισης της Δικαιοσύνης, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση, επειδή «κατάργησε την υποχρέωση "πόθεν έσχες" από τους ιδιώτες που επενδύουν στην Ελλάδα. Ανοιξε την κερκόπορτα για το μαύρο χρήμα». Παράλληλα, αναφέρθηκε σε «απροκάλυπτο ολιγοπώλιο στην αγορά των κατασκευαστών» και σε «πωλητήριο στα περιουσιακά στοιχεία του ΕΟΤ». Ειδικά για τις ΔΕΚΟ, μίλησε για ετήσιες αποδοχές στελεχών του ΟΤΕ, που φθάνουν τα 70 εκατομμύρια δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ