ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο έπακρο η δικομματική πόλωση
  • Επιχειρεί να θέσει στο απυρόβλητο της λαϊκής ετυμηγορίας την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει αλλά και τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν την επομένη των ευρωεκλογών
  • Στάχτη στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων από τον Κ. Καραμανλή

Τη δικομματική πόλωση πυροδοτεί στο έπακρο ενόψει των ευρωεκλογών η κυβέρνηση, καθώς με την τακτική αυτή «σπρώχνει» στο απυρόβλητο την αντιλαϊκή πολιτική της αλλά και τα νέα μέτρα που προωθεί στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης.

Η κυβέρνηση δεν κρύβει την αποφασιστικότητά της να πάρει όλα τα «αναγκαία» μέτρα για να συμμορφωθεί με τις επιταγές του Συμφώνου Σταθερότητας και της ΕΕ, αλλά βέβαια αποφεύγει να τα ανακοινώσει πριν τις ευρωκάλπες. Ακριβώς γιατί πρόκειται για μέτρα που συνεχίζουν να ρίχνουν τα βάρη της κρίσης στον εργαζόμενο λαό: Σημαντική αύξηση της έμμεσης φορολογίας (καύσιμα, ποτά, τσιγάρα), δραστική μείωση των μισθών των εργαζομένων στο δημόσιο, στήριξη των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, κ.ά.

Προκειμένου λοιπόν η κυβέρνηση να αποφύγει ένα ηχηρό χαστούκι στις ευρωκάλπες για την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει, επιλέγει τη δικομματική πόλωση ως βασικό «όπλο» της προεκλογικής αντιπαράθεσης, επιδιώκοντας να συσπειρώσει όσο μπορεί τους ψηφοφόρους της. Για τον ίδιο λόγο κινείται με άνεση στο βούρκο της σκανδαλολογίας, με «δεδομένη» τη συγκάλυψη και το συμψηφισμό των σκανδάλων.

Η κυβέρνηση δε δίστασε, με αφορμή την χτεσινή ανακοίνωση των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν, να προχωρήσει σε επίδειξη αποφασιστικότητας, δηλώνοντας ότι θα πάρει όλα τα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί απέναντι στις Βρυξέλλες. Απέφυγε όμως κάθε συγκεκριμένη αναφορά, καθώς έχει συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες τα συγκεκριμένα μέτρα να ανακοινωθούν ακριβώς την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών... «Λαμβάνουμε όλες τις αποφάσεις και όλες τις πρωτοβουλίες οι οποίες είναι αναγκαίες σε κάθε στιγμή και θα κάνουμε όλες τις διορθώσεις, όλες τις παρεμβάσεις, όλες τις βελτιώσεις οι οποίες απαιτούνται από τη συγκυρία», είπε χαρακτηριστικά ο Ε. Αντώναρος όταν ρωτήθηκε ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να ρίξει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2010 από το 5,1% του ΑΕΠ που προβλέπει για φέτος η Κομισιόν.

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στην κατεύθυνση αυτή είχε διακηρύξει την Κυριακή από την Αργολίδα ο Κ. Καραμανλής, ρίχνοντας όμως μπόλικη στάχτη στα μάτια του κόσμου για το σχέδιο «εξόδου» από την κρίση. Ενώ ρίχνει εξ ολοκλήρου τα βάρη στον εργαζόμενο λαό ο πρωθυπουργός δε δίστασε να ισχυριστεί ότι «προτεραιότητά μας είναι οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι που ανησυχούν για τη δουλειά τους, είναι οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνεργοι συμπολίτες μας, εκείνοι που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα»... Η διαχείριση της κρίσης, στο πλαίσιο, εννοείται, του «ευρωμονόδρομου», θα αποτελέσει ένα βασικό κριτήριο στην προεκλογική δικομματική κοκορομαχία. Ο Κ. Καραμανλής εμφάνισε ως πλεονέκτημα της κυβέρνησης αφενός ότι «ξέρει πώς να βγάλει τον τόπο από την κρίση» και από την άλλη ότι είναι αποφασισμένη να προωθήσει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις. «Τους επόμενους μήνες κρίνεται η δυνατότητά μας να περιορίσουμε τις συνέπειες της κρίσης. Κρίνεται η αποφασιστικότητά μας να προωθήσουμε τις αλλαγές που εγγυώνται ένα καλύτερο αύριο στο τέλος της κρίσης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, εξαπέλυσε μια σφοδρή και εκτεταμένη φραστική επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του, επιδιώκοντας να μειώσει τη διαχειριστική ικανότητά τους. Αναφερόμενος στον Γ. Παπανδρέου τον κατηγόρησε ότι όταν βρίσκεται στο εξωτερικό «αναπτύσσει ισχυρισμούς που υπονομεύουν τα συμφέροντα της πατρίδας μας», ενώ στο εσωτερικό «δημαγωγεί, παραπληροφορεί, καταστροφολογεί και δυσφημεί τη χώρα». Στη βάση αυτή επανέφερε το γνωστό δίλημμα περί «υπευθυνότητας και λαϊκισμού» και έμμεσα το δίλημμα «Κ. Καραμανλής ή Γ. Παπανδρέου», διαβεβαιώνοντας ότι «θα είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων του λαού»...

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση απομακρύνεται από την αρχική θέση της υποβάθμισης της πολιτικής σημασίας των ευρωεκλογών και πλέον επιχειρεί να τις μετατρέψει σε ένα «δημοψήφισμα» υπέρ της κυβέρνησης και της πολιτικής της. Είναι χαρακτηριστική από την άποψη αυτή η αναφορά της Ντ. Μπακογιάννη ότι «μέσα από την κάλπη των ευρωεκλογών πρέπει να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού». Γενικότερα στο κυβερνητικό επιτελείο επικαλούνται τα τελευταία γκάλοπ προκειμένου να υποστηρίξουν ότι η τακτική της δικομματικής πόλωσης αποδίδει στην κατεύθυνση της συσπείρωσης της εκλογικής βάσης.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Κάνει πως δεν ξέρει «πού πήγαν τα λεφτά»!

Στην «κακοδιαχείριση των οικονομικών» από την κυβέρνηση και στην «κρίση των θεσμών» που παράγει τη «διαφθορά», επιχείρησε να αποδώσει ο Γ. Παπανδρέου τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, σε μια προσπάθεια να αθωώσει την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και κυρίως να συγκαλύψει ότι αυτή υπηρετεί με τις θέσεις και τις προτάσεις του το ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με χτεσινές του δηλώσεις, προσπάθησε να συνδέσει τα σκάνδαλα με τα λαϊκά προβλήματα και να εμφανιστεί αφ' ενός σαν ...κήρυκας της «διαφάνειας» και αφ' ετέρου σαν ...πρεσβευτής ενός νέου οικονομικού μοντέλου της «πράσινης ανάπτυξης» που θα δώσει «λύση στα προβλήματα του τόπου».

Ο Γ. Παπανδρέου, επικαλούμενος την Eυρωπαϊκή Επιτροπή που έδωσε χτες στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τα δημόσια ελλείμματα, ανέφερε ότι «τα αρνητικά μαντάτα από τις Βρυξέλλες στηλιτεύουν την κακοδιαχείριση των οικονομικών μας τα τελευταία πέντε χρόνια», και για πολλοστή φορά αναρωτήθηκε: «Πού πήγαν τα λεφτά του ελληνικού λαού, πού πήγαν τα 80 δισεκατομμύρια, που φορτώθηκε τα τελευταία χρόνια ο Ελληνας φορολογούμενος;».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βέβαια, απέφυγε να δώσει απάντηση στα ερωτήματά του, γνωρίζοντας φυσικά ότι τα 80 δισ. κατέληξαν στις τσέπες του μεγάλου κεφαλαίου, όπως και τα προηγούμενα 77 δισ. της περιόδου 1999 - 2004 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, αφού τα δημοσιονομικά ελλείμματα δημιουργούνται ακριβώς από την πολιτική στήριξης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Οι φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου, τα οικονομικά κίνητρά του για την ενίσχυση που εκτοξεύουν το δημόσιο έλλειμμα βρίσκουν σήμερα περίοπτη θέση και στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Αυτή ακριβώς την πολιτική περιέγραψε και χτες ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος υποσχέθηκε μια «σωστή και σχεδιασμένη διαχείριση του δημόσιου πλούτου της χώρας», με «σχέδιο υπέρ της πραγματικής οικονομίας», αλλά ξεκαθαρίζοντας τα συμφέροντα ποια τάξης αυτή θα υπηρετεί. Δεσμεύτηκε ότι θα εξασφαλίσει «την ανταγωνιστικότητα και την αξία των προϊόντων μας», δηλαδή των συμφερόντων και των αναγκών των κεφαλαιοκρατών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχυσε κροκοδείλια δάκρυα για τα φαινόμενα της «διαφθοράς», αλλά στηρίζοντας ακριβώς την πολιτική που τα εκτρέφει, δηλαδή τη σύμφυση των επιχειρηματιών με την πολιτική εξουσία, σημείωσε: «Η διαφθορά εμποδίζει και αποθαρρύνει το σοβαρό επενδυτή και εκτροχιάζει και σπαταλά το αναπτυξιακό μας απόθεμα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την οικονομία μας».

Επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ και του αρχηγού του είναι λοιπόν να εμφανιστούν σαν ...πολέμιοι της «διαπλοκής», για να παραπλανήσουν τα λαϊκά στρώματα και να κερδίσουν τη μάχη της κυβερνητικής καρέκλας, ώστε να συνεχίσουν αταλάντευτα την ίδια πολιτική.

Υπηρετώντας αυτόν το στόχο, ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι «η διαφθορά, μαζί με την πελατειακή αντίληψη άσκησης της εξουσίας, γιγαντώνει τις δαπάνες του κράτους και τη λεηλασία του δημόσιου χρήματος, δηλαδή της περιουσίας του ελληνικού λαού» και πρόσθεσε ότι αυτή «υπονομεύει τα βασικά του δικαιώματα, τα αγαθά της υγείας, της παιδείας, της ανάπτυξης και της ποιότητας ζωής, αλλά και της εργασίας».

Επιδιώκοντας να κρύψει ότι η λεηλασία του δημόσιου πλούτου και το χτύπημα των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της ακόμα μεγαλύτερης εκμετάλλευσης των εργαζομένων που εφάρμοσαν με συνέπεια οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε να τα αποδώσει στα φαινόμενα της διαφθοράς.

Σ' αυτό ακριβώς το πλαίσιο και πάντα με στόχο να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό κάλεσε με αφορμή την ψηφοφορία για την παραπομπή Παυλίδη τον «πολιτικό κόσμο να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, να υπερασπιστεί την αυτονομία της πολιτικής» και «να δώσει τέλος σε φαύλες πρακτικές και αντιλήψεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος, υποσχέθηκε «αναγκαίες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου» και ανέφερε ότι αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές «θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει όλα τα κόμματα για τη χάραξη στρατηγικής καταπολέμησης της διαφθοράς».

Χτες το βράδυ, ο Γ. Παπανδρέου μίλησε σε εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ με θέμα: «Η Ευρώπη που θέλουμε».

Εμπαιγμός προς το λαό

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνεται για τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου:

«Η αναφορά του Γ. Παπανδρέου στη διαφάνεια, για να αποτρέπονται τα σκάνδαλα, αποτελεί εμπαιγμό προς το λαό. Κι αυτό, γιατί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κρύβει ότι τα σκάνδαλα αναφύονται στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής, που υλοποιεί η ΝΔ και που είναι συνέχεια της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Πού πήγε η ΝΔ τα λεφτά του λαού; Αναρωτήθηκε ο Γ. Παπανδρέου. Εκεί που πήγαν και επί ΠΑΣΟΚ: Στις τσέπες του κεφαλαίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ