Τρίτη 5 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Κάνει πως δεν ξέρει «πού πήγαν τα λεφτά»!

Στην «κακοδιαχείριση των οικονομικών» από την κυβέρνηση και στην «κρίση των θεσμών» που παράγει τη «διαφθορά», επιχείρησε να αποδώσει ο Γ. Παπανδρέου τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, σε μια προσπάθεια να αθωώσει την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και κυρίως να συγκαλύψει ότι αυτή υπηρετεί με τις θέσεις και τις προτάσεις του το ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με χτεσινές του δηλώσεις, προσπάθησε να συνδέσει τα σκάνδαλα με τα λαϊκά προβλήματα και να εμφανιστεί αφ' ενός σαν ...κήρυκας της «διαφάνειας» και αφ' ετέρου σαν ...πρεσβευτής ενός νέου οικονομικού μοντέλου της «πράσινης ανάπτυξης» που θα δώσει «λύση στα προβλήματα του τόπου».

Ο Γ. Παπανδρέου, επικαλούμενος την Eυρωπαϊκή Επιτροπή που έδωσε χτες στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τα δημόσια ελλείμματα, ανέφερε ότι «τα αρνητικά μαντάτα από τις Βρυξέλλες στηλιτεύουν την κακοδιαχείριση των οικονομικών μας τα τελευταία πέντε χρόνια», και για πολλοστή φορά αναρωτήθηκε: «Πού πήγαν τα λεφτά του ελληνικού λαού, πού πήγαν τα 80 δισεκατομμύρια, που φορτώθηκε τα τελευταία χρόνια ο Ελληνας φορολογούμενος;».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βέβαια, απέφυγε να δώσει απάντηση στα ερωτήματά του, γνωρίζοντας φυσικά ότι τα 80 δισ. κατέληξαν στις τσέπες του μεγάλου κεφαλαίου, όπως και τα προηγούμενα 77 δισ. της περιόδου 1999 - 2004 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, αφού τα δημοσιονομικά ελλείμματα δημιουργούνται ακριβώς από την πολιτική στήριξης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Οι φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου, τα οικονομικά κίνητρά του για την ενίσχυση που εκτοξεύουν το δημόσιο έλλειμμα βρίσκουν σήμερα περίοπτη θέση και στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Αυτή ακριβώς την πολιτική περιέγραψε και χτες ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος υποσχέθηκε μια «σωστή και σχεδιασμένη διαχείριση του δημόσιου πλούτου της χώρας», με «σχέδιο υπέρ της πραγματικής οικονομίας», αλλά ξεκαθαρίζοντας τα συμφέροντα ποια τάξης αυτή θα υπηρετεί. Δεσμεύτηκε ότι θα εξασφαλίσει «την ανταγωνιστικότητα και την αξία των προϊόντων μας», δηλαδή των συμφερόντων και των αναγκών των κεφαλαιοκρατών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχυσε κροκοδείλια δάκρυα για τα φαινόμενα της «διαφθοράς», αλλά στηρίζοντας ακριβώς την πολιτική που τα εκτρέφει, δηλαδή τη σύμφυση των επιχειρηματιών με την πολιτική εξουσία, σημείωσε: «Η διαφθορά εμποδίζει και αποθαρρύνει το σοβαρό επενδυτή και εκτροχιάζει και σπαταλά το αναπτυξιακό μας απόθεμα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την οικονομία μας».

Επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ και του αρχηγού του είναι λοιπόν να εμφανιστούν σαν ...πολέμιοι της «διαπλοκής», για να παραπλανήσουν τα λαϊκά στρώματα και να κερδίσουν τη μάχη της κυβερνητικής καρέκλας, ώστε να συνεχίσουν αταλάντευτα την ίδια πολιτική.

Υπηρετώντας αυτόν το στόχο, ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι «η διαφθορά, μαζί με την πελατειακή αντίληψη άσκησης της εξουσίας, γιγαντώνει τις δαπάνες του κράτους και τη λεηλασία του δημόσιου χρήματος, δηλαδή της περιουσίας του ελληνικού λαού» και πρόσθεσε ότι αυτή «υπονομεύει τα βασικά του δικαιώματα, τα αγαθά της υγείας, της παιδείας, της ανάπτυξης και της ποιότητας ζωής, αλλά και της εργασίας».

Επιδιώκοντας να κρύψει ότι η λεηλασία του δημόσιου πλούτου και το χτύπημα των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της ακόμα μεγαλύτερης εκμετάλλευσης των εργαζομένων που εφάρμοσαν με συνέπεια οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε να τα αποδώσει στα φαινόμενα της διαφθοράς.

Σ' αυτό ακριβώς το πλαίσιο και πάντα με στόχο να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό κάλεσε με αφορμή την ψηφοφορία για την παραπομπή Παυλίδη τον «πολιτικό κόσμο να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, να υπερασπιστεί την αυτονομία της πολιτικής» και «να δώσει τέλος σε φαύλες πρακτικές και αντιλήψεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος, υποσχέθηκε «αναγκαίες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου» και ανέφερε ότι αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές «θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει όλα τα κόμματα για τη χάραξη στρατηγικής καταπολέμησης της διαφθοράς».

Χτες το βράδυ, ο Γ. Παπανδρέου μίλησε σε εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ με θέμα: «Η Ευρώπη που θέλουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ