Τρίτη 5 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΟΣΑ ΔΕ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΑ ΦΕΡΝΕΙ Η ΣΤΙΓΜΗ

ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ: «Η παγκόσμια οικονομία περνάει μια άνευ προηγουμένου κρίση, στο τέλος της οποίας πολλά θα έχουν αλλάξει. Στις περισσότερες χώρες ο δημόσιος διάλογος εστιάζεται στο πώς θα ξεπερασθεί η κρίση και πώς θα προσαρμοσθούν οι οικονομίες και κοινωνίες στα νέα δεδομένα. Σημαντικοί οικονομολόγοι θεωρούν, άλλωστε, πως όλα τα κράτη βρίσκονται εν μέσω μίας θυέλλης χωρίς να έχουν χάρτες ή πυξίδα για να την αντιμετωπίσουν (...) θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι για να μη βουλιάξουμε και άλλο από το έρμα του χρέους, της κακοδιοίκησης και των ελλειμμάτων απαιτείται συναίνεση και εθνική προσπάθεια» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΚΑΚΑ ΜΑΝΤΑΤΑ: «Για πρώτη φορά, 100 και πλέον χρόνια από την ιστορική ρήση του Μαρξ "προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε" εργαζόμενοι στη γερμανική βιομηχανία ελαστικών Continetal στη Γαλλία διαδήλωσαν με Γερμανούς συναδέλφους τους στο Αμβούργο. Κρατούσαν μάλιστα ένα πανό με τη γνωστή προτροπή του κομμουνιστικού μανιφέστου στα γαλλικά. Μια διαδήλωση που μπορεί να μην είναι πρελούδιο της ευαγγελιζόμενης μαρξιστικής επανάστασης, αλλά σίγουρα αποτελεί ακόμη μια ένδειξη της αυξανόμενης εργατικής δυσαρέσκειας στην Ευρώπη - και όχι μόνο» (ο Μ. Λίτσης στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ: «Οι Λεβιάθαν της πολιτικής και της οικονομίας έχουν καταργήσει την "αρχή της αρετής" (...) που για περισσότερους από δυο αιώνες προβαλλόταν ως το ηθικό υπόβαθρο των δημοκρατικών κρατών. Δεν είναι παράξενο, λοιπόν, που εργαζόμενοι σε απόγνωση κάνουν πράξεις παράνομες οι οποίες γίνονται ανεκτές από την κοινωνία ως ηθικές. Ο,τι είναι νόμιμο δεν είναι πια απαραιτήτως και ηθικό (...) και όπως έγραφε ο συγγραφέας του "Πνεύματος των νόμων", "όλες οι ανισότητες σε μια δημοκρατία πρέπει να αναζητηθούν στη φύση αυτής της δημοκρατίας". Και το επόμενο βήμα; Δύο χρόνια μόνο χρειάστηκαν για το 1789 και λίγοι μήνες για το 1917, γράφει ο Σερζ Χαλιμί στη "Μοντ Ντιπλοματίκ". Το επόμενο βήμα μπορεί να είναι κάτι που δεν θα γίνει ποτέ. Αλλά μπορεί να είναι και κάτι που θα πέσει σαν κεραυνός εν αιθρία» (ο Ρ. Βρανάς στα ΝΕΑ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ