Τρίτη 5 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Αντιδικίες μακριά από την ουσία

Σε διχογνωμίες νομικού χαρακτήρα αναλώθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με την κυβέρνηση να στοχεύει στο «κλείσιμο» της υπόθεσης Παυλίδη στη χτεσινή συνεδρίαση και την αξιωματική αντιπολίτευση στη με κάθε μέσο διατήρηση της ανούσιας σκανδαλολογίας. Αλλωστε, από τις τοποθετήσεις των δύο κομμάτων έλειπε παντελώς - όπως ήταν αναμενόμενο - κάθε αναφορά στο διαχρονικό «σκάνδαλο» των παχυλών επιδοτήσεων προς τους εφοπλιστές.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης άσκησε κριτική στο πόρισμα της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής, λέγοντας ότι «η διαπίστωση ή μη σοβαρών ενδείξεων, η άρνηση για τη διαπίστωση μη σοβαρών ενδείξεων» σημαίνει «συγκάλυψη και μόνο συγκάλυψη». Προβάλλοντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «μνημονεύουμε εμπεριστατωμένα και τις ενδείξεις για τις αληθώς συρρέουσες πράξεις παθητικής δωροδοκίας νομιμοποίησης χρήματος από παράνομες ενέργειες που συντρέχουν, συρρέουν αληθώς με την ηθική αυτουργία, καθώς και της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος». Κατέληξε λέγοντας ότι «εάν αυτές οι ισχυρές ενδείξεις υπήρχαν για έναν απλό πολίτη, ο εισαγγελέας, θα ζητούσε περαιτέρω διερεύνηση». Παράλληλα με την έναρξη της συνεδρίασης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος έθεσε θέμα διεύρυνσης του κατηγορητηρίου, προκειμένου να τεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, με βάση την πρόταση της μειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής που, όπως είπε, αποτελεί «μέρος του πορίσματος».

Το αίτημα απέρριψε ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν αποτελεί αρμοδιότητα του Κοινοβουλίου, αλλά του Δικαστικού Συμβουλίου που θα εξετάσει το θέμα εάν υπάρξει παραπομπή. Πρόσθεσε επίσης ότι «το πόρισμα κατά τον Κανονισμό είναι η γνώμη την οποία εξέφρασε η πλειοψηφία». Εκ μέρους της ΝΔ, ο εισηγητής της Κωνσταντίνος Τζαβάρας, απέρριψε επίσης την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για διεύρυνση του κατηγορητηρίου, λέγοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε η Επιτροπή και η Ολομέλεια της Βουλής να προβεί σε πληρέστερο χαρακτηρισμό της κατηγορίας. Οσον αφορά την υπόθεση Παυλίδη τόνισε ότι με βάση τα στοιχεία «δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της κακουργηματικής εκβίασης και της ηθικής αυτουργίας», αφού «δεν μπορεί να γίνεται λόγος για εκβίαση εάν δεν υπάρχει απειλή προς την επιχείρηση του κ. Μανούση».

Για διαφοροποίηση των διαδικασιών ποινικής διερεύνησης των υπουργών από αυτές που ισχύουν για τον οποιοδήποτε πολίτη έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης τασσόμενος υπέρ της παραπομπής του Αρ. Παυλίδη. Επίσης σημείωσε ότι από την κυβέρνηση «υπονομεύθηκε ο ρόλος των συναδέλφων της πλειοψηφίας» που συμμετείχαν στην Προανακριτική Επιτροπή.

Εκπροσωπώντας το ΛΑ.Ο.Σ. ο βουλευτής του Αθανάσιος Πλεύρης σημείωσε πως τάσσεται υπέρ της παραπομπής, αφού από τα στοιχεία αποδεδειγμένα «ο γραμματέας του υπουργού (σ.σ. ο Ζαχαρίιου) λειτουργεί κατά τρόπο παράνομο», γεγονός που επισείει την ευθύνη του Αρ. Παυλίδη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ