ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Φουρτούνα από το «σουηδικό μοντέλο» που... το θέλουν όλοι

Ξεκαθαρίζοντας ότι οι θέσεις του «εντάσσονται στο πλαίσιο των προγραμματικών αναζητήσεων του ΠΑΣΟΚ», ο Γ. Φλωρίδης με χτεσινή δισέλιδη επιστολή του προς τον Γ. Παπανδρέου, στήριξε πλήρως την προχτεσινή του θέση να δοθεί στις επιχειρήσεις στην Ελλάδα το δικαίωμα για «ελεύθερες απολύσεις» εργαζομένων, όπως ισχύει στη Σουηδία, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η συγκεκριμένη τοποθέτησή του δεν αποτελεί «προσωπική θέση», όπως επιχείρησε να την εμφανίσει η «Χαριλάου Τρικούπη», αλλά στρατηγική πολιτική επιλογή του ΠΑΣΟΚ.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του αποπεμφθέντος, πλέον, συντονιστή Οικονομίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Γ. Φλωρίδη, αποτελεί μια ακόμα ομολογία της πολιτικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνέχεια των αντεργατικών και αντιλαϊκών προτάσεων, που κατά καιρούς έχει καταθέσει ο Γ. Παπανδρέου και διατυπώνονται με σαφήνεια στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Εξάλλου το «σουηδικό μοντέλο» που επικαλέστηκε ο Γ. Φλωρίδης, αποτελεί για τον Γ. Παπανδρέου το... ιδανικό «κοινωνικό μοντέλο», όπως επανειλημμένως έχει αναφέρει σε ομιλίες του, αφού -όπως ο ίδιος ισχυρίζεται- προσφέρει «αλλαγές με ασφάλεια». Αυτή την... «ασφάλεια» περιέγραψε με σαφήνεια στη συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «9,84» ο Γ. Φλωρίδης, τονίζοντας: «Στη Σουηδία μια επιχείρηση είναι ελεύθερη να απολύσει όσους εργαζόμενους θέλει. Ομως υπάρχει από το κράτος ένα δίχτυ προστασίας - στο οποίο συμμετέχουν και οι επιχειρήσεις - το οποίο παραλαμβάνει τους απολυμένους εργαζόμενους, στους οποίους καταβάλλεται για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα το 80% του μισθού τους. Ο κ. Παπανδρέου - μιλώντας στο "Economist" - περιέγραψε ένα τέτοιο παράδειγμα, το οποίο όμως για να υποστηριχτεί χρειάζεται διαφορετικό φορολογικό σύστημα. Αυτά όλα είναι προφανές ότι σε επίπεδο πλαισίου θα το διατυπώσουμε στο πρόγραμμά μας».

Ο Γ. Φλωρίδης, λοιπόν, πρότεινε να δοθεί στις επιχειρήσεις η δυνατότητα να απολύουν όσους εργαζόμενους θέλουν και όποτε θέλουν και για να «χρυσώσει το χάπι» μίλησε για ένα δήθεν κρατικό «δίχτυ προστασίας»...

«Το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να ανακόψει την προσπάθεια»...

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να επιχείρησε να εμφανίσει την παραπομπή του Γ. Φλωρίδη, σαν μια κίνηση... «καταδίκης» των συγκεκριμένων θέσεών του, αλλά δεν υπήρξε ούτε μια δήλωση στελέχους του ΠΑΣΟΚ που επί της ουσίας να τις καταδικάζει. Εξάλλου στην επιστολή του ο Γ. Φλωρίδης, απλά κάνει λόγο για «διαστρέβλωση των θέσεών του», τονίζει ότι αποτελούν τμήμα των «προγραμματικών αναζητήσεων» του κόμματός του και επισημαίνει, ότι η κίνηση αυτή: «Δεν πρέπει να ανακόψει την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να συγκροτήσει σύγχρονες θέσεις για το πώς επιτυγχάνεται η απασχόληση και η ασφάλεια εργαζομένων και ανέργων, ιδιαίτερα των νέων».

Οι σύγχρονες θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την «απασχόληση» και την «ασφάλεια», ιδιαίτερα των νέων, όπως αναφέρει ο Γ. Φλωρίδης, έχουν διατυπωθεί από τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος έχει προτείνει προεκλογικά από το Λαύριο τετράχρονη ανασφάλιστη εργασία για τους νέους, ενώ την προηγούμενη Τετάρτη τάχτηκε υπέρ ενός «νέου» ασφαλιστικού συστήματος προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις των βιομηχάνων και της «κινητικότητας» της απασχόλησης... Τις προτάσεις του Λαυρίου, στήριξε χτες και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Θ. Πάγκαλος, ο οποίος μιλώντας στη ΝΕΤ ανέφερε ότι πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα στις «επιχειρήσεις να απασχολούν χωρίς συνταξιοδοτικές εισφορές εργαζόμενους»...

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης, αποφεύγοντας να πάρει ουσιαστική θέση για τις προτάσεις του Γ. Φλωρίδη ανέφερε: «Προσωπικές απόψεις και προτάσεις μπορεί προφανώς να κατατίθενται αλλά με συντεταγμένο τρόπο». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις «δημιουργούσαν παρερμηνείες», αποφεύγοντας, βέβαια, να αναλύσει ποιες ήταν οι διαφορές ανάμεσα στις απόψεις του Γ. Φλωρίδη και τις προτάσεις του Γ. Παπανδρέου γύρω από το «σουηδικό μοντέλο», υποστηρίζοντας «δε θα το ανοίξουμε αυτό το θέμα»...

Ερωτηθείσα για την αποπομπή του Γ. Φλωρίδη, η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, ανέφερε: «Ολοι όσοι συμμετέχουμε σε κομματικά όργανα οφείλουμε να εκφράσουμε τις θέσεις μας, έτσι ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες». Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγ. Βενιζέλος, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, τόνισε ότι οι προσωπικές απόψεις πρέπει να διατυπώνονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από πολιτικούς αντιπάλους.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ευκαιρία για «δικαίωση» της πολιτικής της

Ευκαιρία να εμφανίσει την πολιτική της «πιο ήπια» και λιγότερο άγρια από αυτή που θα εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ βρήκε η κυβέρνηση, με αφορμή την απομάκρυνση του Γ. Φλωρίδη από το Συντονιστικό του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, βέβαια, αξιοποίησε την όλη υπόθεση για να κερδίσει πόντους στη δικομματική διαμάχη για την εξουσία.

Η κυβέρνηση άδραξε την ευκαιρία, αφ' ενός για να «χρεώσει» συνολικά στο ΠΑΣΟΚ τη θέση για τις ελεύθερες απολύσεις και από την άλλη να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στο ΠΑΣΟΚ καταλογίζοντάς του διγλωσσία και ανυποληψία.

Το στίγμα το έδωσε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος μιλώντας στην εθνική συνδιάσκεψη του κόμματός του, ήταν σαφής: «Οι πολίτες απορρίπτουν αυτούς, που, από τη μια κόπτονται δήθεν για τους εργαζόμενους και, απ' την άλλη, προτείνουν ελεύθερες απολύσεις και αύξηση της φορολογίας. Αντί για ασφάλεια, σχεδιάζουν ανασφάλεια. Αντί για φορολογικές μειώσεις προγραμματίζουν φορολογική επιδρομή», είπε χαρακτηριστικά. Δεν παρέλειψε, βέβαια, να «υπενθυμίσει» και την πρόταση του Γ. Παπανδρέου για ανασφάλιστη εργασία, σημειώνοντας ότι «οι Ελληνες δε θέλουν εκείνους που προτείνουν για τις νέες και τους νέους ανασφάλιστη εργασία». Σε αντιδιαστολή εμφάνισε την κυβέρνηση γιατί τάχα «λέμε καθαρά αυτό που πιστεύουμε και κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας. Αποδεικνύουμε συνέπεια και αξιοπιστία»...

Από την πλευρά του, ο Γ. Αλογοσκούφης επέστρεψε τις κατηγορίες για κρυφό πρόγραμμα της κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι «ο κ. Φλωρίδης αποκάλυψε το κρυφό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία: Ελεύθερες απολύσεις και αύξηση της φορολογίας». Αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, είναι το πραγματικό περιεχόμενο της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, όπως άλλωστε την παρουσίασε με προχτεσινή του ομιλία ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου».

Σχολιάζοντας επί της ουσίας «το σκανδιναβικό μοντέλο των ελεύθερων απολύσεων και της υψηλής φορολογίας» είπε ότι «δεν μπορεί να μεταφερθεί στην Ελλάδα». Ταυτόχρονα, όμως, έθεσε ως όρο την άμεση συναίνεση από το ΠΑΣΟΚ για να υλοποιηθεί: «Το μοντέλο αυτό προϋποθέτει και μία συναινετική πολιτική συμπεριφορά, στην οποία το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει διαχρονικά ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί», σημείωσε με νόημα.

«Χαλάει τη σούπα» ο Γεωργιάδης

Το φιλολαϊκό προσωπείο της κυβέρνησης το τράβηξε απότομα ο γνωστός για τις νεοφιλελεύθερες απόψεις του βουλευτής Ν. Γεωργιάδης, συμφωνώντας με την πρόταση για ελεύθερες απολύσεις χωρίς να αποδοκιμαστεί γι' αυτό από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Το ΠΑΣΟΚ απέρριψε τις προτάσεις Φλωρίδη για κομπλεξικούς λόγους, για λαϊκισμό τις απέρριψε. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι το νέο ΠΑΣΟΚ που ευαγγελίζεται ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να ακούσει μια άποψη σαν αυτή που φέρνει ο Φλωρίδης, το σουηδικό μοντέλο. Ελεος πια», εξερράγη χτες (στον Αλφα 9,89). Ο ίδιος συμφώνησε με τις ελεύθερες απολύσεις γιατί «το ζητούμενο είναι οι εργοδότες να έχουν κίνητρα να προσλαμβάνουν κόσμο. Αν δεν έχεις δυνατότητα να απολύσεις, δεν προσλαμβάνεις...», αποφάνθηκε.

«Υπερπατριώτης» ο Βαβύλης!

Ως «υπερπατριώτης» προσπάθησε να εμφανιστεί χτες ο άνθρωπος με τα «χίλια πρόσωπα» Απ. Βαβύλης, ο οποίος σε ερώτηση των δημοσιογράφων, γιατί έκανε όλες αυτές τις πράξεις, απάντησε πως «για την πατρίδα μου και τη θρησκεία θα έκανα τα πάντα»!

Παράλληλα, ο «μοναχός Ραφαήλ» (είναι ένα από τα πολλά ψευδώνυμα που έχει χρησιμοποιήσει), ισχυριζόμενος ότι εξυπηρετούσε ...εθνικούς σκοπούς, έστειλε το δικό του μήνυμα σ' αυτούς που τον έστειλαν στα Ιεροσόλυμα και είπε ότι θα αποκαλυφθούν τα ονόματά τους, «εάν αυτό δεν αποτελεί προδοσία για την πατρίδα».

Στάση αναμονής φαίνεται πως θα τηρήσει προς το παρόν για τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, για τον οποίο υποστήριξε ότι συνεχίζει «να τον αγαπά, όπως τον αγαπούσε», ενώ σε επισήμανση των δημοσιογράφων ότι ο αρχιεπίσκοπος αρνήθηκε πως τον γνωρίζει, ο Απ. Βαβύλης απάντησε ότι δεν αρνείται τη γνωριμία τους, αλλά αρνείται ότι τον έστειλε στα Ιεροσόλυμα.

Στο μεταξύ, η ίδια ποινή της επταετούς κάθειρξης, που του είχε επιβληθεί στην Ιταλία για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, παραμένει για τον Απόστολο Βαβύλη, μετά την προσαρμογή στα ελληνικά δεδομένα από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο. Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, ο Απ. Βαβύλης μεταφέρθηκε στην έκτη πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ