ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούνη 2006
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Κόλαφος για το «δίκτυο των ιπτάμενων φυλακών» της CIA

ΠΑΡΙΣΙ.--

Κόλαφος η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις ιπτάμενες φυλακές της CIA, που μετέφεραν «υπόπτους για τρομοκρατία», και τους μυστικούς χώρους κράτησης. Δεκατέσσερα ευρωπαϊκά κράτη, μεταξύ αυτών η Ελλάδα και η Κύπρος, φέρονται να «έκλεισαν τα μάτια» ή ακόμα και να «συνεργάστηκαν» για την υπόθεση αυτή, σύμφωνα με την έκθεση που παρουσιάστηκε χτες στο Συμβούλιο της Ευρώπης από τον Ελβετό γερουσιαστή Ντικ Μάρτι, έπειτα από έρευνα επτά μηνών. Η έρευνα αυτή βασίζεται σε καταθέσεις κρατουμένων (αναφέρονται αναλυτικά), σε δημοσιεύματα εφημερίδων και σε πληθώρα στοιχείων από τις εμπλεκόμενες χώρες.

«Είναι πλέον σαφές - αν και είμαστε ακόμη μακριά από την αποκατάσταση όλης της αλήθειας - ότι οι αρχές πολλών ευρωπαϊκών χωρών συμμετείχαν ενεργά, μαζί με τη CIA, σε παράνομες ενέργειες και ότι άλλες τις αγνόησαν παρόλο που γνώριζαν ή δε θέλησαν να γνωρίζουν», αναφέρει ο Ντικ Μάρτι στην έκθεσή του, υπογραμμίζοντας ότι οι 14 χώρες «έχουν χρέος να πραγματοποιήσουν μία σοβαρή και διάφανη έρευνα» σχετικά με την υπόθεση.

Πολύ συγκεκριμένα η έκθεση κατηγορεί, για «παραβιάσεις των ατομικών δικαιωμάτων» κατά την παράνομη μεταφορά υπόπτων για τρομοκρατική δράση, τις εξής επτά χώρες: Σουηδία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βρετανία, Ιταλία, ΠΓΔΜ, Γερμανία και Τουρκία.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στην έκθεσή του ο Ντικ Μάρτι υποστηρίζει ότι ευθύνες μπορούν να αποδοθούν και σε άλλες χώρες για συνεργία, με ενεργητική ή παθητική μορφή, σε μυστική κράτηση προσώπων ή σε παράνομη μεταφορά τους, όπως οι Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία, Κύπρος, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ελλάδα.

«Τα κράτη με τα μέσα που διαθέτουν θα μπορούσαν να έχουν προ πολλού εξακριβώσει την αλήθεια. Αυτό δε συνέβη. Τώρα έχουν την υποχρέωση να το πράξουν», δήλωσε ο Ντικ Μάρτι.

Ο Ελβετός βουλευτής κατήγγειλε, επίσης, την απουσία πνεύματος συνεργασίας, όπως είπε, εκ μέρους πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Γερμανία, η Πολωνία και η Ρουμανία, στη διάρκεια της έρευνάς του.

Πρέπει να σημειωθεί ότι παρά τις συνεχιζόμενες καταγγελίες εδώ και μήνες, δηλαδή από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά η υπόθεση, οι περισσότερες άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενες χώρες, όπως η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ισπανία και η Βρετανία, έχουν «αποκρούσει» τα συμπεράσματα της έκθεσης, η οποία πρόκειται να συζητηθεί στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 27 του Ιούνη.

Σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχουν αποδείξεις που στηρίζουν τις υποψίες ότι μυστικά στρατόπεδα της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας βρίσκονταν ή ενδεχομένως εξακολουθούν να βρίσκονται στην Πολωνία και τη Ρουμανία, παρότι οι δύο αυτές χώρες «επισήμως» έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς αυτούς.

Ο Ντικ Μάρτι κατόπιν των ερευνών για συγκεκριμένες υποθέσεις, φέρεται να έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως το «δίκτυο» των μυστικών πτήσεων των Αμερικανών βασίζεται σε μία «εντελώς ιδιότυπη» προσέγγιση, που συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΩΝ
Προκαλεί την κοινή λογική η κυβέρνηση
  • Αρνούνται τις απαγωγές οι αρμόδιοι υπουργοί, παρά την επιβεβαίωσή τους από την εισαγγελική έρευνα
  • Με αίτημα του ΚΚΕ απολογήθηκαν χτες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή οι Β. Πολύδωρας και Α. Παπαληγούρας

Από τη συνέντευξη Τύπου των απαχθέντων Πακιστανών

Eurokinissi

Από τη συνέντευξη Τύπου των απαχθέντων Πακιστανών
Προκαλώντας την κοινή λογική και παρά το εισαγγελικό πόρισμα που επιβεβαίωσε τις απαγωγές Πακιστανών από κρατικές υπηρεσίες, οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρας και Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας εμφανίστηκαν χτες στη Βουλή και ισχυρίστηκαν ότι δεν έγινε το παραμικρό ή εάν έγινε το έκαναν μεταξύ τους οι Πακιστανοί!

Την κλήση των δύο υπουργών στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης είχε ζητήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις και το εισαγγελικό πόρισμα που καταλόγιζε ευθύνες στην ΕΥΠ για τις απαγωγές Πακιστανών το καλοκαίρι του 2005, προκειμένου να ανακριθούν μετά τη βομβιστική επίθεση στο Λονδίνο.

Ο Β. Πολύδωρας ήταν κατηγορηματικός και ισχυρίστηκε ότι αφού «ανέκρινε» τα στελέχη της ΕΥΠ, είναι σίγουρος ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν έχει καμία σχέση με τις απαγωγές. Μάλιστα, είπε ότι αποκλείει ακόμα και την αυτόνομη δράση κάποιων κλιμακίων της ΕΥΠ και επανέλαβε τη δήλωσή του ότι εάν αποδειχθεί οποιαδήποτε εμπλοκή, τότε αυτός θα παραιτηθεί. Το ίδιο κατηγορηματικός ήταν και για την ανάμειξη ξένων υπηρεσιών, λέγοντας ότι αποκλείει την ανάμειξή τους αφού κατά τον υπουργό η Ελλάδα δεν είναι «ξέφραγο αμπέλι». Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να υιοθετήσει την εκδοχή του πρέσβη της Βρετανίας, σύμφωνα με την οποία ο πράκτορας της ΜΙ6, που έφυγε από τη χώρα μας μετά τις αποκαλύψεις, δεν είχε την παραμικρή σχέση με την υπόθεση. Το μόνο που παραδέχτηκε ο υπουργός ήταν οι 5.500 «νόμιμες» προσαγωγές αλλοδαπών - ανάμεσά τους ήταν και Πακιστανοί - μετά από αίτημα των Βρετανών και ύστερα από τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο το καλοκαίρι του 2005.

Μετά τα παραπάνω, ο υπουργός επανέλαβε την προκλητική του θέση ότι τις απαγωγές τις έκαναν οι ίδιοι οι Πακιστανοί, λέγοντας ότι έχει στην κατοχή του 13 δικογραφίες από τις οποίες προκύπτει ότι έγιναν απαγωγές μεταξύ Πακιστανών και μάλιστα κάποιοι από τους απαγωγείς προσποιήθηκαν ότι ήταν αστυνομικοί.

Επιχειρώντας δε να εκφοβίσει τους Πακιστανούς που έκαναν τις σχετικές καταγγελίες, είπε ότι «δε θα τους βάλουμε ρυθμιστές του πολιτεύματος και των θεσμών» και δε θα δεχτούμε να λειτουργούν ως «πολιορκητικός κριός».

Ο Β. Πολύδωρας, σε μια προφανή προσπάθεια να στείλει «μήνυμα» στη Δικαιοσύνη, που ασχολείται με το θέμα, χαρακτήρισε «νομικό παράδοξο» το σχετικό πόρισμα του εισαγγελέα και είπε ότι αναμένει από τη δικαιοσύνη «μια ευκρινέστερη αποδεικτική γραμμή επί γεγονότων και όχι επί καταγγελιών». Κατά τον υπουργό, το νομικό παράδοξο συνίσταται στο ότι με το πόρισμα αθωώνονται έξι υπάλληλοι της ΕΥΠ που κατηγορούνταν ότι έκαναν τις απαγωγές και αντίθετα υπάρχει υπαινιγμός ανάμειξης για δύο στελέχη της που υποτίθεται συντόνιζαν την επιχείρηση των απαγωγών.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης ισχυρίστηκε ότι το υπουργείο του και οι δικαστικές αρχές χειρίστηκαν την υπόθεση της απαγωγής των Πακιστανών «με υπευθυνότητα, καθαρότητα και απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα και το νόμο». Τώρα, είπε, το λόγο έχει αποκλειστικά και μόνο η δικαιοσύνη, η οποία πρέπει να αφεθεί ελεύθερη για να κάνει ανεπηρέαστα τη δουλιά της. Φρόντισε όμως και ο ίδιος να στείλει ένα απειλητικό μήνυμα στους Πακιστανούς που έκαναν τις καταγγελίες: Απαντώντας σε καταφανώς στημένη ερώτηση της βουλευτή της ΝΔ Α. Παπακώστα εάν θα αναζητηθούν ποινικές ευθύνες για όσους αποκάλυψαν ονόματα πρακτόρων της ΕΥΠ που συμμετείχαν στις απαγωγές, είπε υπαινικτικά ότι «δε θέλω να απαντήσω». Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκου ότι είναι απαράδεκτες τέτοιου είδους απειλές, επιχείρησε να το «μαζέψει», λέγοντας ότι δεν έχει πρόθεση «αυτήν την ώρα» να προχωρήσει σε καμία ενέργεια που θα εκληφθεί ως πίεση. Ο Α. Παπαληγούρας προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι οι διάφορες διεθνείς «αντιτρομοκρατικές» συνθήκες, που έχει υπογράψει η χώρα μας, δεν οδηγούν σε «κατάχρηση εξουσίας», αλλά αντίθετα είναι «εγγύηση δημοκρατικότητας και ισορροπούν ανάμεσα στη διασφάλιση δύο αγαθών, της ελευθερίας και της ασφάλειας».

Σε παρεμβάσεις του στη συζήτηση, ο Α. Σκυλλάκος είπε ότι το ΚΚΕ ζήτησε την ακρόαση των δύο υπουργών όχι για τη δημιουργία εντυπώσεων, αλλά γιατί υπάρχει έντονη ανησυχία για τα δημοκρατικά δικαιώματα. Οι απαγωγές έγιναν, είπε, και αυτό το λέει και το σχετικό εισαγγελικό πόρισμα, το οποίο μάλιστα αναφέρεται και σε εμπλοκή ατόμων που έχουν σχέση με κρατικές υπηρεσίες. Ο βουλευτής κατηγόρησε τους υπουργούς ότι προσπαθούν να υπονομεύσουν το εισαγγελικό πόρισμα και αναρωτήθηκε γιατί καταβάλλουν τόση προσπάθεια για να πουν ότι δε συνέβησαν οι απαγωγές. Δε στέκει στη λογική, τόνισε, η άποψη ότι τίποτα δεν έγινε αφού οι συγκεκριμένοι Πακιστανοί δεν είχαν κανένα λόγο ομαδικά να πουν ψέματα, αφού θα κινδύνευαν να απελαθούν ή να δεχτούν μηνύσεις.

Το συγκεκριμένο γεγονός των απαγωγών, είπε ο Α. Σκυλλάκος, προκαλεί πολλές ανησυχίες, αφού προστίθεται σε μια σειρά από άλλα γεγονότα, όπως για παράδειγμα η λειτουργία των καμερών στους δρόμους για την παρακολούθηση των κινητοποιήσεων ή η ανάμειξη της χώρας μας στις αεροπορικές απαγωγές της CIA.

Σχολιάζοντας την άποψη ότι οι 5.500 προσαγωγές αλλοδαπών το καλοκαίρι του 2005 ήταν «νόμιμες», ο Α. Σκυλλάκος είπε ότι είναι δυσδιάκριτο το όριο ανάμεσα στο νόμιμο ή το παράνομο. Με ένα τηλεφώνημα από την Αγγλία, συνέχισε, έγιναν οι χιλιάδες προσαγωγές και τόνισε: «Υπήρχαν βάσιμες υπόνοιες για όλους αυτούς; Δηλαδή μπορούν αύριο για παράδειγμα οι ΗΠΑ να ζητήσουν τηλεφωνικά την προσαγωγή χιλιάδων ατόμων;».

Το έδαφος, κατέληξε, πάνω στο οποίο καλλιεργούνται τέτοιες μεθοδεύσεις είναι οι διάφορες συνθήκες που έχει υπογράψει κατά καιρούς η χώρα μας. Τέτοιες για παράδειγμα είναι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τη δικαστική συνδρομή που προβλέπει ανακρίσεις ακόμα και από ξένους με απόρρητα ή πλαστά ονόματα και η σύμβαση για την ίδρυση της Γιουροπόλ για την κοινή δράση, με βάση την οποία διάφοροι πράκτορες θα αλωνίζουν ελεύθερα στη χώρα μας.

Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ ανακοίνωσαν ότι για το θέμα της απαγωγής των Πακιστανών θα ζητήσουν τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Προς αναβολή;

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου, επιβεβαίωσε πληροφορίες ότι είναι δυνατόν να αναβληθεί το Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας την ερχόμενη βδομάδα, λόγω διαφωνιών για το περιεχόμενο της έκθεσης σχετικά με το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ενωσης.

Ο Γ. Ιακώβου δήλωσε, χτες το πρωί στο ΡΙΚ, ότι η έκθεση πρέπει να αντανακλά το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις, που ανέλαβε για επέκταση της τελωνειακής της ένωσης και με τα δέκα νέα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Επίσης, ανέφερε ότι επρόκειτο να καταβληθεί προσπάθεια στο Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων για εξεύρεση κοινής θέσης. Αν αυτό δε γίνει κατορθωτό, το θέμα, είπε ο Γ. Ιακώβου, θα παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, στο οποίο η απόφαση πρέπει να ληφθεί με ομοφωνία.

Σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, υπάρχουν διάφορες τάσεις μεταξύ των «25». Οπως ανέφερε, μια μικρή ομάδα επιδιώκει υιοθέτηση των θέσεων της Τουρκίας, μια άλλη ευνοεί να της δοθεί πίστωση χρόνου και μια τρίτη ομάδα θέλει να επισημαίνονται τα αρνητικά της Τουρκίας, αλλά και να καταβληθεί προσπάθεια για εξεύρεση κοινής θέσης. Οσον αφορά στο ενδεχόμενο άσκησης βέτο ο Γ. Ιακώβου είπε ότι σπάνια χρησιμοποιείται αυτή η επιλογή.

Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος της ΕΕ, Ολι Ρεν, δήλωσε ότι «οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία σαφώς και έχουν ξεκινήσει, όμως όλοι μας γνωρίζουμε καλώς, περιλαμβανομένων και των ίδιων των Τούρκων, πως αυτή η διαδικασία θα είναι μακρά και χωρίς εγγυήσεις για το πέρας τους. Οι υποψήφιες χώρες δε βρίσκονται στο κατώφλι της πόρτας μας»...

Το «Ευρωπαϊκό Σύνταγμα»

Σε κεντρικό ζήτημα της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αναδεικνύεται το «ευρωσύνταγμα» και το πώς θα μπορέσουν οι λαοί της Ευρώπης να «μεταπειστούν» και να «ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στην ΕΕ»...

Οι 25 αρχηγοί αναμένεται να εξετάσουν τρόπους παράβλεψης των ξεκάθαρων ΟΧΙ των δημοψηφισμάτων και να επιβάλουν την «Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη», παρά τις αντιδράσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσονται και οι απόψεις ότι δεν μπορεί να παραβλεφτεί η βούληση των κρατών που επικύρωσαν τη Συνθήκη, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται ότι έγιναν από τα Κοινοβούλια και όχι από το λαό, όπως τα δημοψηφίσματα...

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
Με σεβασμό στις τρομο-συμφωνίες

Η κυβέρνηση συνεργάστηκε με την αμερικανική κυβέρνηση για τις πτήσεις των ιπτάμενων αεροσκαφών - φυλακών της CIA, αλλά το έκανε νομότυπα, στο πλαίσιο των τρομοσυμφωνιών που έχουν υπογραφεί μεταξύ ΕΕ - ΗΠΑ.

Αυτό ομολόγησε, έμμεσα πλην σαφώς, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, παραιτούμενος από κάθε προσπάθεια να διαψεύσει τα αναφερόμενα στην έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη χώρα μας. «Σας έχω πει και στο παρελθόν και θα το επαναλάβω και τώρα: Ολες οι κινήσεις αεροσκαφών από και προς την Ελλάδα γίνονται με πλήρη και αυστηρό σεβασμό των νόμων, των κανονισμών και των διεθνών συνθηκών που διέπουν τη διεθνή αεροπλοΐα», είπε χαρακτηριστικά ο Ε. Αντώναρος.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δεν έχει θρησκευτικές καταβολές η κυπριακή διένεξη

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ζήτησε την υποστήριξη της Αλβανίας στο πλαίσιο της Ισλαμικής Διάσκεψης, για αποτροπή οποιωνδήποτε προσπαθειών εκ μέρους της Τουρκίας να αναβαθμίσει το παράνομο καθεστώς των Κατεχομένων.

Δεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Αλβανίας στην Κύπρο, με έδρα την Αθήνα, Βίλι Σιέφκι Μιναρόλι, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι η κυπριακή διένεξη δεν έχει οποιεσδήποτε θρησκευτικές καταβολές. Επομένως, ανέφερε, δεν πρέπει να επιτραπεί στην Τουρκία να εκμεταλλευτεί το θέμα της θρησκείας για να αναβαθμίσει το παράνομο τουρκοκυπριακό καθεστώς και να εδραιώσει την παράνομη και άδικη διαίρεση της Κύπρου.

Στο μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ - Βάλτερ Στάινμάιερ θα συναντηθεί αύριο, Παρασκευή, στο Βερολίνο με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αναφέρει σε χτεσινό δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ». Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρώτη αυτή συνάντηση μεταξύ του Ταλάτ και ενός Γερμανού αξιωματούχου αυτού του επιπέδου, δε σημαίνει ότι η Γερμανία αναγνωρίζει το ψευδοκράτος, αλλά ότι αρχίζει μια «επίσημη επαφή» με τον εκλεγμένο Τουρκοκύπριο ηγέτη. Ερωτηθείς από το «Γαλλικό Πρακτορείο» εκπρόσωπος του Ταλάτ στη Λευκωσία δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την πληροφορία αυτή.

Εξεταστική Επιτροπή ζητά το ΚΚΕ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τις απαγωγές των Πακιστανών:

«Μετά το εισαγγελικό πόρισμα και τη σημερινή (07/06/2006) συζήτηση που έγινε στη Βουλή, επιβεβαιώνεται ότι, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση, οι απαγωγές των Πακιστανών οργανώθηκαν από στελέχη ελληνικών, τουλάχιστον, υπηρεσιών.

Θεωρούμε αναγκαίο να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή, ώστε να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση και να ζητηθούν οι όποιες ευθύνες.

Σημειώνουμε ότι ταυτόχρονα πρέπει να αναδειχτεί το όλο θεσμικό πλαίσιο, που στο όνομα της "ασφάλειας" και της "αντιμετώπισης της τρομοκρατίας", δημιουργεί το έδαφος για απαγωγές, υποκλοπές και γενικά παραβίαση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, θεσμικό πλαίσιο που προωθούν οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και συναινούν και εφαρμόζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ