ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΤΤΙΛΑΣ»
Προικοδοτείται και εμπορεύεται

Παρουσιάστηκαν χτες οι προτάσεις Φερχόιγκεν για το εμπόριο με τα Κατεχόμενα

Το άνοιγμα όλων των λιμανιών στα Κατεχόμενα προωθεί η Κομισιόν. Στόχος της ΕΕ είναι να γίνεται από εκεί το εμπόριο των τουρκοκυπριακών προϊόντων, παρακάμπτοντας τις νόμιμες αρχές της Λευκωσίας. Παράλληλα σκοπεύει να χρηματοδοτήσει τα Κατεχόμενα με περισσότερα από 250 εκατομμύρια ευρώ τον επόμενο ενάμιση χρόνο. Για την ώρα δείχνει να απομακρύνεται το ενδεχόμενο απ' ευθείας αεροπορικών πτήσεων στα αεροδρόμια του ψευδοκράτους. Ωστόσο τίποτα δεν αποκλείεται στο μέλλον, καθώς η Κομισιόν πρόθυμα υπέκυψε στις μέχρι τώρα πιέσεις των ΗΠΑ και Βρετανίας.

Συγκεκριμένα, παρακάμπτοντας το γεγονός της εισβολής του «Αττίλα», της προσφυγιάς εκατοντάδων χιλιάδων Ελληνοκυπρίων και της τριαντάχρονης κατοχής από τα τουρκικά στρατεύματα, η Κομισιόν ανακοίνωσε χτες τα μέτρα για την οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, υποστηρίζοντας ότι δεν αποτελούν αναγνώριση οποιασδήποτε οντότητας ή κράτους. Το πακέτο μέτρων δημοσιοποίησε ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν, λέγοντας ότι η Κομισιόν υιοθέτησε έναν κοινοτικό κανονισμό για το εμπόριο από τα Κατεχόμενα, καθώς και ειδικούς κανόνες που θα διέπουν τις εμπορικές συναλλαγές πέραν της Πράσινης Γραμμής, παραχωρώντας στους Τουρκοκυπρίους 259 εκατομμύρια ευρώ στην περίοδο 2004 - 2006.

Ο Φερχόιγκεν είπε πως «καθώς η τουρκοκυπριακή κοινότητα εξέφρασε ολόθερμη υποστήριξη στο σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για επανένωση της Κύπρου, θα ήταν άδικο, το λιγότερο, να αφεθεί στην απομόνωση. Η Επιτροπή είναι ως εκ τούτου στην ευχάριστη θέση να εισηγηθεί μια βοήθεια και ένα σχέδιο εμπορίου, που, εάν υιοθετηθεί από το Συμβούλιο, θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη του βόρειου μέρους του νησιού. Επίσης θα οικοδομήσει νέες γέφυρες μεταξύ των δυο κοινοτήτων και έτσι θα διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες για επανένωση της Κύπρου».

Ο Φερχόιγκεν αναφέρθηκε επίσης και σε πρόταση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, για συνεργασία των δύο κοινοτήτων στο θέμα της λειτουργίας του κατεχόμενου λιμανιού της Αμμόχωστου, την οποία χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα». Είπε ότι η Επιτροπή υποστηρίζει μια τέτοια πρωτοβουλία και θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση. Ερωτηθείς κατά πόσο στα μέτρα της Επιτροπής συγκαταλέγεται και το άνοιγμα όλων των λιμένων στα Κατεχόμενα, για ελεύθερο εμπόριο, απάντησε «ναι, όλων».

Αναφερόμενος στο τουρκοκυπριακό «Εμπορικό Επιμελητήριο» που θα εκδίδει τα πιστοποιητικά εξαγωγών τουρκοκυπριακών προϊόντων προς την ΕΕ, είπε ότι αυτό δεν είναι χωρίς προηγούμενο και πρόσθεσε ότι το Επιμελητήριο είναι σε θέση να εκδίδει αυτά τα έγγραφα. Σημείωσε ότι τα μέτρα της Κομισιόν θα τεθούν σε ισχύ μόλις υιοθετηθούν, χωρίς να δώσει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Στο τυπικό της υπόθεσης οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα πρέπει να εγκρίνουν τις προτάσεις. Οι υπουργοί χρειάζονται ομοφωνία για να υιοθετήσουν την πρόταση για την οικονομική βοήθεια, αλλά τα εμπορικά μέτρα μπορούν να περάσουν με πλειοψηφία.

  • Οι επίτροποι στην ΕΕ της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού και της Ελλάδας Σταύρος Δήμας τάχθηκαν στη συνεδρίαση της Κομισιόν κατά της πρότασης του Φερχόιγκεν για την προώθηση του απευθείας εμπορίου των Τουρκοκυπρίων με την ΕΕ.
Καλλιεργούν χωριστικές τάσεις

Σε έκτακτη συνάντηση με τους δημοσιογράφους χτες το απόγευμα ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, ανάμεσα σε άλλα σημείωσε: «Οπως είναι γνωστό, και το έχει δηλώσει επανειλημμένα, η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας συμφωνεί με μέτρα οικονομικής στήριξης και αναβάθμισης της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Μέτρα όμως, τα οποία να στοχεύουν στην οικονομική ενοποίηση των δυο κοινοτήτων και να εξυπηρετούν τον τελικό στόχο της επανένωσης. Τα μέτρα που φαίνεται να προτείνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι δηλώσεις του Επιτρόπου κ. Φερχόιγκεν περιέχουν θετικά στοιχεία προς αυτή την κατεύθυνση, όμως περιέχουν και στοιχεία τα οποία υποδεικνύουν και καλλιεργούν ακριβώς χωριστικές τάσεις».

Συμπλήρωσε ότι «η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δε συμφωνεί με τη στήριξη των προτάσεων της Επιτροπής στο άρθρο 133 της Συνθήκης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Το άρθρο αυτό μιλά για τρίτα κράτη, τα οποία δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και, όπως είναι γνωστό, με τη Συνθήκη Προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η Κύπρος με όλη της την επικράτεια έχει ήδη ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Δε θεωρούμε λοιπόν ότι εφαρμόζεται το άρθρο 133. Πέραν τούτου, τα παραδείγματα που αναφέρονται στην πρόταση της Επιτροπής δεν είναι ανάλογα ούτε μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση της Κύπρου. Επιπρόσθετα, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να καθορίσει λιμάνια ή αεροδρόμια ή σημεία εισόδου και εξόδου από την Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς τη συναίνεση της νόμιμης Κυβέρνησης της Δημοκρατίας. Οι προτάσεις αυτές της Επιτροπής θα συζητηθούν, όπως είναι γνωστό, στην COREPER και αργότερα στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου η κυπριακή κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, θα χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά μέσα για αποτροπή μέτρων, τα οποία ενισχύουν χωριστικές τάσεις και τη μονιμοποίηση του διαχωρισμού».

ΠΑΣΟΚ
Σήμερα η συνεδρίαση της Γραμματείας

Σήμερα το μεσημέρι θα συνεδριάσει, για πρώτη φορά μετά τη συγκρότησή της, η Γραμματεία του Συντονιστικού Συμβουλίου Ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρεία του Γ. Παπανδρέου, προκειμένου τα μέλη της να συζητήσουν ζητήματα που αφορούν τον προσυνεδριακό διάλογο του κόμματός τους.

Χτες ο Γ. Παπανδρέου, με αφορμή τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, πραγματοποίησε συναντήσεις με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν αναλάβει συντονιστικό ρόλο στις ομάδες εργασίας του ΠΑΣΟΚ και διαδοχικά συνομίλησε με τους: Ευαγ. Βενιζέλο, Κ. Σκανδαλίδη, Χ. Μπαμπούκη, Γ. Φλωρίδη, Μ. Παπαϊωάννου, Αχ. Μητσό, Κ. Καρτάλη, Κ. Μποτόπουλο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει μέσα από τις συναντήσεις του με κορυφαία στελέχη του κόμματός του, να... πείσει ότι στη συνεδρίαση της Γραμματείας μεταφέρονται όλες οι σκέψεις και οι προτάσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παπανδρέου προσπαθεί με τον τρόπο αυτό να... αντικρούσει και τους προβληματισμούς που κατατέθηκαν από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ότι υπάρχει απουσία ενδιάμεσης δομής στο κόμμα.

ΠΕΑΕΑ
Καταγγέλλονται οι «τρομονόμοι» και το «ευρωσύνταγμα»

Την αγανάκτηση και διαμαρτυρία των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης εκφράζει το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης με ψήφισμά του για τον ονομαζόμενο «Νόμο για την πάταξη της τρομοκρατίας» που έφερε η κυβέρνηση Καραμανλή και είχαν συναποφασίσει οι ηγέτες της ΕΕ μαζί με τους αρχιτρομοκράτες των ΗΠΑ. Επίσης, καταγγέλλει το λεγόμενο ευρωσύνταγμα που αποφάσισαν σε βάρος της κυριαρχίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων των χωρών - μελών.

Είναι αδιανόητο να γίνεται λόγος για πάταξη της τρομοκρατίας από τους φονιάδες των λαών Αμερικάνους και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, που ισοπεδώνουν χώρες και δολοφονούν λαούς, όπως σε Σερβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, τονίζεται στο ψήφισμα και προστίθεται: Μοναδικός σκοπός του «τρομονόμου» είναι να καταργηθούν θεμελιώδη δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί από τους εργαζόμενους με σκληρούς αγώνες και, ακόμα, να καταργηθούν στοιχειώδεις δημοκρατικές ελευθερίες του ελληνικού λαού.

Οσον αφορά το λεγόμενο ευρωσύνταγμα που ετοιμάζουν οι ισχυροί της ΕΕ σε βάρος των λαών της Ευρώπης, επισημαίνεται ότι, ουσιαστικά καταργεί τα εθνικά συντάγματα και ισοπεδώνει τα πάντα. Αν και οι λαοί της Ευρώπης, αναφέρεται χαρακτηριστικά, αποδοκιμάσανε στις πρόσφατες ευρωεκλογές, αυτό το όργανο των ιμπεριαλιστών που λέγεται Ευρωπαϊκή Ενωση προσπαθεί να υποχρεώσει τους λαούς να υποταχθούν, προσαρμόζοντας τη ζωή τους στο «ευρωσύνταγμα».

Η ΠΕΑΕΑ καλεί τα μέλη της και όλους τους αντιστασιακούς να εκφράσουνε την αντίθεσή τους με κάθε τρόπο σ' αυτήν την προσπάθεια, να καταπατηθεί η λαϊκή βούληση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ