ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Η πλατεία Γεωργίου, χτες το βράδυ, ντύθηκε στα κόκκινα και γέμισε κόσμο. Ηταν εκεί η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της Πάτρας που αντιλαμβάνονται την ανάγκη ενίσχυσης του ΚΚΕ και θεωρούν πως είναι το αντίβαρο στη βάρβαρη πολιτική του δικομματισμού. Ηταν εκεί φοιτητές, σπουδαστές και νέοι εργαζόμενοι που πιστεύουν πως η ελπίδα για το μέλλον τους είναι η λαϊκή οργανωμένη πάλη. Ηταν εκεί προοδευτικοί άνθρωποι που, εάν και δε συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ, βλέπουν πως είναι η μοναδική δύναμη που μπορεί να αντιπαλέψει την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Πολλοί ήταν αυτοί που ακολούθησαν τις προσυγκεντρώσεις που ξεκίνησαν από τα Ψιλά Αλώνια και την Αγία Σοφία και πορεύτηκαν στους δρόμους της Πάτρας φωνάζοντας συνθήματα.

Ηρθε η ώρα της συγκέντρωσης. Τα συνθήματα ακούγονται πιο δυνατά: «Εμπρός λαέ γύρισε σελίδα, με το ΚΚΕ η μόνη σου ελπίδα», «ΝΔ - ΠΑΣΟΚ καίνε τη ζωή σου, με το ΚΚΕ η απάντησή σου»!

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Με αδύναμο δικομματισμό κερδισμένος ο λαός

«Στο τεχνητό δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός και στο τεχνητό δίλημμα που διαρρέει το ΠΑΣΟΚ απαντάμε: Ενα είναι το πραγματικό δίλημμα, αδύναμος δικομματισμός και δυνατός λαός ή αδύναμος λαός και δυνατός δικομματισμός. Και τα δύο κόμματα κρίνονται εφ' όλης της ύλης και για τα τελευταία 20 χρόνια. Ξεσκεπάζεται και η ΝΔ, αποκαλύπτεται και το ΠΑΣΟΚ, ο ένας με την ανοιχτή κινδυνολογία και ο άλλος με την υπόγεια. Οτι θεωρούν τις εκλογές ως ανώτατη μορφή λαϊκής συμμετοχής μόνο με έναν όρο, ο λαός να είναι στη γνωστή στρούγκα».

Τα παραπάνω τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, παίρνοντας το λόγο κατά τη χτεσινή μεγάλη κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Πάτρα.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε: «Ξέρουν και οι δύο ότι κυβέρνηση θα υπάρξει, ο ανταγωνισμός μεταξύ τους είναι ελεγχόμενος. Και οι δύο δε θέλουν αστάθεια, καθώς έχουν αναλάβει υποχρεώσεις απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, ιδιαίτερα στη φάση της αξιοποίησης του Δ΄ ΚΠΣ, έχουν δεσμευμένες υποχρεώσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ».

«Είναι καλύτερα - σημείωσε - να μας φοβούνται και να αισθάνονται ανασφαλείς, παρά να τους φοβόμαστε και να νιώθουμε εμείς ανασφαλείς. Καλύτερα ισχυρό ΚΚΕ, παρά ενισχυμένος δικομματισμός. Ακριβώς επειδή δεν αλλάζουν, δε φθάνει να έχουν απώλειες στην κοινοβουλευτική τους δύναμη. Πρέπει να αποδυναμωθούν και οι θέσεις και τα επιχειρήματά τους για την ανταγωνιστικότητα, την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων και εμπορευμάτων, την εργασιακή περιπλάνηση, την αντιλαϊκή ανταποδοτικότητα στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην κοινωνική πολιτική, τα μη κρατικά πανεπιστήμια, κλπ.».

Δεν αλλάζουν αυτοί οι δύο

Στη συνέχεια η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε: «Τι έχει να φοβηθεί ο λαός που υποφέρει, αν η κυβέρνηση που θα προκύψει δεν έχει μεγάλη πλειοψηφία; Οσο πιο ισχυρή είναι τόσο και πιο αντιλαϊκή. Να μην περάσει ο εκβιασμός και των δύο. Επιτέλους ας φοβηθούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Τόσα χρόνια δεν έχουν νιώσει πραγματική απειλή από το λαό, γι' αυτό και έχουν ως τώρα το πάνω χέρι στους εκβιασμούς και τα παραπλανητικά διλήμματα. Κερδισμένος θα είναι ο λαός αν από την κάλπη προκύψει αδύναμος δικομματισμός. Πρέπει και τα δύο κόμματα, που αποτελούν το δίδυμο της αντιλαϊκής εναλλαγής και συναλλαγής, να έχουν χάσει».

Ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά: «Δεν αλλάζουν αυτοί οι δύο, ούτε βεβαίως και με κυβερνήσεις συνεργασίας, κεντροδεξιές και κεντροαριστερές. Το αντίθετο γίνεται: Οποιος συνεργάζεται μαζί τους μεταλλάσσεται προς το χειρότερο. Το μαρτυρούν οι εξελίξεις στη Δυτική Ευρώπη αλλά και η συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ στο συνδικαλιστικό κίνημα και ιδιαίτερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν απαλλάσσεται ο ΣΥΝ από τις ευθύνες του για τη στάση του σε κρίσιμα ζητήματα, από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τις συνεχείς ταλαντεύσεις του, από το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι δε θα συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ».

Δε χρειάζεται ο λαός μια συμμαχία με ελκυστική ταμπέλα

Στη συνέχεια η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε: «Το σύνθημα κατά του δικομματισμού δε λέει πολλά από μόνο του. Σήμερα το θέμα είναι να έχεις στόχους πάλης και κυρίως προγραμματική κατεύθυνση που δε σε οδηγεί στην ενσωμάτωση και στο συμβιβασμό μαζί τους. Δεν υπάρχει αγώνας που λείψαμε - υποχρέωσή μας ήταν. Πάντα έτσι ήμασταν και θα είμαστε. Δεν επιζητούμε έπαθλα και μετάλλια. Το θέμα είναι τι κάνεις πολύ πριν για την καλλιέργεια του εδάφους του αγώνα και όχι στο παρά πέντε.

Λόγου χάρη, θέσαμε ως Κόμμα και ως Νεολαία ζήτημα για να αναπτυχθεί κίνημα Παιδείας από το 1997 και πιο ειδικά από το 1999. Τότε ξεκίνησε το σχέδιο των ιδιωτικών πανεπιστημίων και ιδιωτικής λειτουργίας του δημόσιου. Αν αυτοί οι αγώνες που έγιναν φέτος, οι μεγαλειώδεις, είχαν προετοιμαστεί έγκαιρα, θα υπήρχαν καλύτερα αποτελέσματα».

Για την πολιτική συμμαχιών τόνισε: «Η στρατηγική και το πρόγραμμα του ΚΚΕ θεωρούν και έχουν σπονδυλική τους στήλη την πολιτική συμμαχιών. Αν δεν το βλέπαμε έτσι θα ήμαστε ένα κόμμα της φασαρίας και τίποτε άλλο. Το μόνο που δε χρειάζεται σήμερα ο λαός και ο τόπος είναι μια συμμαχία με μια ελκυστική ταμπέλα, με στόχο να προσελκύσει εκλογική πελατεία, έχοντας μέσα της το σπέρμα της διάσπασης και της ενσωμάτωσης στο σύστημα. Είτε η ταμπέλα ονομάζεται ενότητα κομμουνιστική, ή ενότητα της αριστεράς, ή προοδευτική αριστερή κομμουνιστική ενότητα».

Αντίθετα, «η συμμαχία που έχει ανάγκη ο τόπος πρώτο και βασικό χαρακτηριστικό πρέπει να έχει ότι εκφράζει τη συμμαχία ενός, όσο γίνεται, πιο μαζικού και ενωτικού εργατικού κινήματος με το κίνημα των αυτοαπασχολούμενων και το κίνημα της φτωχής αγροτιάς. Που οριοθετείται καθαρά, όχι μόνο από τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα συμφέροντα της αστικής τάξης και των ανώτερων μεσαίων στρωμάτων που τα κόμματα αυτά εκφράζουν. Από τις αντιλαϊκές επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, από τις δεσμεύσεις που έχουν συμφωνηθεί με τις ΗΠΑ. Οτι ξέρει να μην ενσωματώνεται και να μην υποκύπτει και έχει πρόταση εξουσίας διαφορετική από την υπάρχουσα».

Πότε το κοστούμι του γιάπη, πότε το αμπέχονο του αγωνιστή

Μιλώντας για τον ΣΥΝ σημείωσε πως η ηγεσία του παρεξηγείται «γιατί, λέει, του κάνουμε κριτική ενώ το κύριο μέτωπο είναι ο δικομματισμός». Και εξήγησε:

«Κάνουμε οξεία κριτική σε ένα κόμμα που λέει ότι εγώ είμαι αριστερό, έχω αριστερή πολιτική. Δεν μπορεί να έχεις μια κεντρική γραμμή, η οποία στο κύριο πεδίο αντιπαράθεσης, το πεδίο της οικονομίας, να είναι "ναι, μεν, αλλά" και επί της ουσίας να μην έχεις γραμμή ρήξης με τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Από εκεί και πέρα όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα».

Και συμπλήρωσε: «Ο ΣΥΝ λέει "είμαστε μέσα στους αγώνες". Δεν το αρνούμαστε. Το πιο εύκολο πράγμα είναι όταν ξεσπάνε οι αγώνες να πηγαίνεις στην πρώτη γραμμή να σηκώνεις μια σημαία. Δεν είναι δύσκολο». Υπογράμμισε πως «το ζήτημα που έχει γενικότερη σημασία είναι τι κάνεις για να καλλιεργήσεις το έδαφος να αναπτυχθούν οι αγώνες. Σημασία δεν είναι να κάνεις κίνημα, σημασία έχει η λαϊκή αντεπίθεση πριν έρθουν τα μέτρα. Και οι αγώνες που γίνονται μετά είναι σημαντικοί αλλά δεν μπορούν να έχουν αποτελεσματικότητα.

Ακριβώς λοιπόν αυτή είναι η ουσία της κριτικής μας στο ΣΥΝ: Δεν μπορείς τη μια φορά να φοράς το κοστούμι του γιάπη και την άλλη να φοράς το αμπέχονο του αγωνιστή και του επαναστάτη. Πρέπει να 'χεις μια σταθερή γραμμή. Να μην επηρεάζεσαι απ' τα χαϊδέματα του ΠΑΣΟΚ και να έχεις βγάλει τα συμπεράσματα με αυτό που έγινε στην Ευρώπη με τις κεντροδεξιές και τις κεντροαριστερές συμμαχίες».

Κριτήριο η τελευταία 20ετία

Η Αλέκα Παπαρήγα στην ομιλία ανέφερε ορισμένους ενδεικτικούς και καίριους πολιτικούς σταθμούς της τελευταίας 20ετίας, απ' τους οποίους ο εργαζόμενος πρέπει να κρίνει την πολιτική των κομμάτων.

Σημείωσε ότι «στα τέλη της δεκαετίας του '80, απ' τη μέση και μετά άρχισε η εφαρμογή και η προώθηση της ενιαίας εσωτερικής αγοράς της ΕΟΚ, που ήταν ο προθάλαμος για τη μετεξέλιξη της ΕΟΚ σε ΕΕ». Οπως εξήγησε, «τότε στις θέσεις της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ αλλά και στο πρόγραμμα της ΝΔ, θα βρείτε τις πρώτες νύξεις για τη μερική απασχόληση, για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και για τις ιδιωτικοποιήσεις. Εκεί θα βρείτε τα πρώτα ίχνη αυτής πολιτικής που σήμερα ζούμε τις τραγικές συνέπειες».

Εμφαση έδωσε «στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, αυτή την ιδρυτική συνθήκη της ΕΕ, που όποιος την υπέγραψε (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) πρέπει να τιμωρηθεί, έστω και τώρα». Πρόσθεσε πως «όλες οι άλλες συνθήκες, που υπογράφτηκαν από την Κομισιόν, τις υπέγραψαν όλα τα σοσιαλδημοκρατικά και όλα τα φιλελεύθερα κόμματα, και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αυτές οι συνθήκες δεν είναι τίποτα άλλο παρά εξέλιξη, προσαρμογή, εξειδίκευση, συμπλήρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ».

Μίλησε για «το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, την κατάργηση των όποιων συνόρων υπήρχαν, στη δολοφονική, στρατιωτική και πολιτική δράση του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ τώρα είναι ο παγκόσμιος χωροφύλακας». Υπενθύμισε, δε, πως το νέο δόγμα υπέγραψε η κυβέρνηση Σημίτη και συνυπέγραψε πολιτικά και η ΝΔ.

Υπογράμμισε σαν σημαντικό σταθμό την «αλλαγή συνόρων με πόλεμο. Η νομιμοποίηση από τα πάνω - όχι στη συνείδηση των λαών - του δικαιώματος είτε αμερικανικά άρματα, είτε ευρωπαϊκά, είτε και τα δύο, να ανοίγουν δρόμους για το κεφάλαιο, να κατακερματίζουν χώρες, να καταργούν σύνορα. Ακόμα και να επεμβαίνουν όταν δεν τους άρεσε η α' ή β' κυβέρνηση».

Τέλος, μίλησε για «την αναγόρευση σε παγκόσμια πολιτική και εσωτερική της λεγόμενης πάλης κατά της τρομοκρατίας, των ασύμμετρων απειλών που τη συναντήσαμε τώρα και σ' αυτή τη μεγάλη τραγωδία που ζήσαμε - και την έζησε και ένα μεγάλο μέρος της Αχαΐας - με τις πυρκαγιές».

Να ανοίξουμε το θέμα της ιδιοκτησίας και της χρήσης γης

Αναφερόμενη στις πυρκαγιές σημείωσε πως «μέσα από αυτή την τραγωδία προβάλλει το συνολικό πολιτικό πρόβλημα της χώρας, προβάλλει το τι δρόμο ανάπτυξης έχει η ελληνική κοινωνία σήμερα και τι δρόμο ανάπτυξης πρέπει να διεκδικήσει ο λαός για το δικό του συμφέρον. Οπως και να το πάρεις το ζήτημα, το θέμα είναι έτσι: Δεν μπορεί να συζητάμε γι' αυτή την τραγωδία χωρίς να ανοίξουμε το θέμα της ιδιοκτησίας και της χρήσης γης».

Και πρόσθεσε: «Να συζητήσουμε και για την κατάντια του κρατικού μηχανισμού, που όταν θέλει να καταστείλει διαδηλώσεις είναι πανίσχυρο και όταν θέλει να κάνει πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών είναι ανίκανο. Η συζήτηση πρέπει να γίνει γιατί τώρα έρχονται τα καινούρια σχέδια στις καμένες περιοχές και ομολογούν, και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ότι τώρα δεν πρέπει να κάνουμε πρόγραμμα ανασυγκρότησης των περιοχών, είναι ευκαιρία να έχουμε πρόγραμμα ανασυγκρότηση ολόκληρης της Ελλάδας. Ακριβώς τώρα ανοίγει ο δρόμος για να προωθηθεί ταχύρυθμα η Κοινή Αγροτική Πολιτική, τώρα έρχονται τα αδηφάγα επιχειρηματικά συγκροτήματα, που ξεκίνησαν από πριν, επί ΠΑΣΟΚ και φτάνουν τώρα, επί ΝΔ. Εχουν ήδη πάρει μερίδια σε αυτές τις περιοχές για να εκμεταλλευτούν και γη και δάση και κατοίκους».

ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΑΧΑΪΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Βόλι ενάντια στην πλουτοκρατία η ψήφος στο ΚΚΕ

Μετά την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα το λόγο πήρε ο υποψήφιος βουλευτής στην Αχαΐα, Νίκος Καραθανασόπουλος. Στο σύντομο χαιρετισμό του κάλεσε τους φίλους και τα μέλη του Κόμματος να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις, ώστε το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ να φτάσει παντού. «Για να μετατραπεί η λαϊκή ψήφος σε βόλι ενάντια στην πλουτοκρατία και το δικομματισμό».

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην Αχαΐα. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ και ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας, Παναγιώτης Κοσιώνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ