Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
Κριτήριο η τελευταία 20ετία

Η Αλέκα Παπαρήγα στην ομιλία ανέφερε ορισμένους ενδεικτικούς και καίριους πολιτικούς σταθμούς της τελευταίας 20ετίας, απ' τους οποίους ο εργαζόμενος πρέπει να κρίνει την πολιτική των κομμάτων.

Σημείωσε ότι «στα τέλη της δεκαετίας του '80, απ' τη μέση και μετά άρχισε η εφαρμογή και η προώθηση της ενιαίας εσωτερικής αγοράς της ΕΟΚ, που ήταν ο προθάλαμος για τη μετεξέλιξη της ΕΟΚ σε ΕΕ». Οπως εξήγησε, «τότε στις θέσεις της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ αλλά και στο πρόγραμμα της ΝΔ, θα βρείτε τις πρώτες νύξεις για τη μερική απασχόληση, για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και για τις ιδιωτικοποιήσεις. Εκεί θα βρείτε τα πρώτα ίχνη αυτής πολιτικής που σήμερα ζούμε τις τραγικές συνέπειες».

Εμφαση έδωσε «στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, αυτή την ιδρυτική συνθήκη της ΕΕ, που όποιος την υπέγραψε (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) πρέπει να τιμωρηθεί, έστω και τώρα». Πρόσθεσε πως «όλες οι άλλες συνθήκες, που υπογράφτηκαν από την Κομισιόν, τις υπέγραψαν όλα τα σοσιαλδημοκρατικά και όλα τα φιλελεύθερα κόμματα, και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αυτές οι συνθήκες δεν είναι τίποτα άλλο παρά εξέλιξη, προσαρμογή, εξειδίκευση, συμπλήρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ».

Μίλησε για «το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, την κατάργηση των όποιων συνόρων υπήρχαν, στη δολοφονική, στρατιωτική και πολιτική δράση του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ τώρα είναι ο παγκόσμιος χωροφύλακας». Υπενθύμισε, δε, πως το νέο δόγμα υπέγραψε η κυβέρνηση Σημίτη και συνυπέγραψε πολιτικά και η ΝΔ.

Υπογράμμισε σαν σημαντικό σταθμό την «αλλαγή συνόρων με πόλεμο. Η νομιμοποίηση από τα πάνω - όχι στη συνείδηση των λαών - του δικαιώματος είτε αμερικανικά άρματα, είτε ευρωπαϊκά, είτε και τα δύο, να ανοίγουν δρόμους για το κεφάλαιο, να κατακερματίζουν χώρες, να καταργούν σύνορα. Ακόμα και να επεμβαίνουν όταν δεν τους άρεσε η α' ή β' κυβέρνηση».

Τέλος, μίλησε για «την αναγόρευση σε παγκόσμια πολιτική και εσωτερική της λεγόμενης πάλης κατά της τρομοκρατίας, των ασύμμετρων απειλών που τη συναντήσαμε τώρα και σ' αυτή τη μεγάλη τραγωδία που ζήσαμε - και την έζησε και ένα μεγάλο μέρος της Αχαΐας - με τις πυρκαγιές».

Να ανοίξουμε το θέμα της ιδιοκτησίας και της χρήσης γης

Αναφερόμενη στις πυρκαγιές σημείωσε πως «μέσα από αυτή την τραγωδία προβάλλει το συνολικό πολιτικό πρόβλημα της χώρας, προβάλλει το τι δρόμο ανάπτυξης έχει η ελληνική κοινωνία σήμερα και τι δρόμο ανάπτυξης πρέπει να διεκδικήσει ο λαός για το δικό του συμφέρον. Οπως και να το πάρεις το ζήτημα, το θέμα είναι έτσι: Δεν μπορεί να συζητάμε γι' αυτή την τραγωδία χωρίς να ανοίξουμε το θέμα της ιδιοκτησίας και της χρήσης γης».

Και πρόσθεσε: «Να συζητήσουμε και για την κατάντια του κρατικού μηχανισμού, που όταν θέλει να καταστείλει διαδηλώσεις είναι πανίσχυρο και όταν θέλει να κάνει πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών είναι ανίκανο. Η συζήτηση πρέπει να γίνει γιατί τώρα έρχονται τα καινούρια σχέδια στις καμένες περιοχές και ομολογούν, και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ότι τώρα δεν πρέπει να κάνουμε πρόγραμμα ανασυγκρότησης των περιοχών, είναι ευκαιρία να έχουμε πρόγραμμα ανασυγκρότηση ολόκληρης της Ελλάδας. Ακριβώς τώρα ανοίγει ο δρόμος για να προωθηθεί ταχύρυθμα η Κοινή Αγροτική Πολιτική, τώρα έρχονται τα αδηφάγα επιχειρηματικά συγκροτήματα, που ξεκίνησαν από πριν, επί ΠΑΣΟΚ και φτάνουν τώρα, επί ΝΔ. Εχουν ήδη πάρει μερίδια σε αυτές τις περιοχές για να εκμεταλλευτούν και γη και δάση και κατοίκους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ