Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
ΙΔΙΑ ΓΕΥΣΗ 2007
Για την παράδοση των σχολείων στις επιχειρήσεις

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν μόνο την ίδια πολιτική στην εκπαίδευση αλλά χρησιμοποιούν και τις ίδιες λέξεις! Είτε στο κυβερνητικό ρόλο είτε στην αντιπολίτευση τα δυο κόμματα εφαρμόζουν και στηρίζουν τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τη Στρατηγική της Λισαβόνας με έναν και μόνο στόχο: Το σχολείο να γίνει κερδοφόρο για τις επιχειρήσεις.

Τα προγράμματά τους και οι νομοθετικές τους πράξεις αποδεικνύουν τις κοινές αντιλαϊκές τους στοχεύσεις:

  • Ηδη επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, το 1994, ο τότε υπουργός Παιδείας, Γ. Παπανδρέου, δηλώνει ότι είναι ένθερμος οπαδός της αποκέντρωσης της εκπαίδευσης και της μετάθεσης της ευθύνης για τη λειτουργία του σχολείου από το κράτος στην «τοπική κοινωνία», ενώ ο Κ. Σκανδαλίδης (τότε υπουργός Εσωτερικών) δηλώνει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι έτοιμη να αναλάβει το κόστος! Η κατεύθυνση αυτή υλοποιείται με τους νόμους 2503/97, 2647/98 και 2880/2001
  • Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο ακολουθεί την ίδια πολιτική αλλά και εφαρμόζει τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους του ΠΑΣΟΚ, τους εμπλουτίζει και τους «ανανεώνει»

Το πόρισμα του ΕΣΥΠ για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό.

  • Σχολείο ανοιχτών θυρών λέει η ΝΔ, Ανοιχτό Σχολείο στην κοινωνία λέει το ΠΑΣΟΚ!

Ανεξάρτητα από την ονομασία της η «αποκέντρωση» σηματοδοτεί την εισβολή των επιχειρήσεων στο σχολείο και τη βαθύτερη ταξική διαφοροποίησή τους με τη μεταφορά σημαντικού μέρους της ευθύνης για τη χρηματοδότηση, το σχολικό πρόγραμμα, τη λειτουργία και το εκπαιδευτικό προσωπικό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στη σχολική μονάδα.

  • «Σχολείο με μεγαλύτερη ευθύνη και ευελιξία στην οικονομική διαχείριση» λέει η ΝΔ, «εκπαιδευτική μονάδα με ευελιξία, λόγο και ευθύνη στη διαχείριση πόρων» λέει το ΠΑΣΟΚ!

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής προβάλλουν ήδη μπροστά μας.

Οι επιχειρήσεις μπαίνουν ήδη στα σχολεία, αναλαμβάνουν εκπαιδευτικό έργο, διαφημίζονται και επηρεάζουν τις παιδικές ψυχές, κατασκευάζουν σχολεία με υπερδιπλάσιο αντίτιμο απ' ό,τι κοστίζει στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, για να κερδοσκοπήσουν σε βάρος της ασφάλειας και της ποιότητας των σχολείων.

Κι αφού από την πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οι επιχειρήσεις κερδίζουν στην εκπαίδευση, χάνει ο λαός!

Οι μόνοι ικανοποιημένοι από τις «μεταρρυθμίσεις» που θέλουν να συνεχίσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι έμποροι της εκπαίδευσης, γιατί υπηρετούν πιστά τα εκμεταλλευτικά σχέδια και τα γενικότερα συμφέροντά τους.

Γι' αυτό, σήμερα, η λαϊκή ψήφος πρέπει να βάλει φρένο, να δυσκολέψει τα αντιλαϊκά σχέδια. Να ενισχύσει το ΚΚΕ για Παιδεία κοινωνικό δικαίωμα και όχι ατομική υποχρέωση κι εμπόρευμα, για μόρφωση και δουλιά για όλους και όχι μισοκατάρτιση και ψευτοαπασχόληση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ