ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Αποτέλεσμα-«γάντι» για ΗΠΑ - ΕΕ και ΝΑΤΟ...

ΣΚΟΠΙΑ.--

Με μία κοινή(!) ανακοίνωση εκπροσώπων των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΟΑΣΕ στα Σκόπια χαιρετίστηκε χτες (σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες») η ακύρωση του αποτελέσματος δημοψηφίσματος που διεξήχθη την Κυριακή. Παράλληλα αξιωματούχοι των ΗΠΑ και των παραπάνω οργανισμών εξέφρασαν - εν χορώ... - την ικανοποίησή τους για την ακύρωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος επειδή έτσι, κατά τη γνώμη τους, η χώρα θα παραμείνει στην τροχιά σταθεροποίησης και της ένταξης στους ευρωατλαντικούς θεσμούς... Σήμερα αναμένεται να επισκεφθεί τα Σκόπια και ο επικεφαλής της ΕΕ για Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα...

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της ΠΓΔΜ, ψήφισε μόλις το 26,24% του εκλογικού Σώματος, ήτοι περίπου 436.000 ψηφοφόροι. Απ' αυτούς οι περίπου 410.000 ψήφισαν κατά του νομοσχεδίου αποκέντρωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (που ενισχύει τα δικαιώματα και εξουσίες της αλβανικής μειονότητας σε 16 από τους 84 δήμους του νέου χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης), οι 21.000 υπέρ του νόμου, ενώ περίπου 4.800 ψηφοδέλτια ήταν άκυρα. Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, για να ισχύσει το αποτέλεσμα οιουδήποτε δημοψηφίσματος απαιτείται να είναι άνω του 50% το ποσοστό συμμετοχής του εκλογικού Σώματος. Ομως, αυτό δεν επιτεύχτηκε την Κυριακή, κάτι που άλλωστε αναμενόταν πριν, αλλά πολύ περισσότερο μετά και από την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία («Δημοκρατία της Μακεδονίας»)...

Αμφισβητούν την αποχή...

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χάρι Κόστοφ ήταν ικανοποιημένη για το αποτέλεσμα, δηλώνοντας πως οι πολίτες «επέλεξαν το σωστό μονοπάτι για το μέλλον της χώρας»... Αντίθετα, ο επικεφαλής του λεγόμενου «Παγκόσμιου Μακεδονικού Κογκρέσου» Τόντορ Πέτροφ αμφισβήτησε το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στις κάλπες καταγγέλλοντας φαινόμενα ανωμαλίας ανάμεσα στα οποία και το στοιχείο πως «το 1/5 των εκλογικών τμημάτων είτε δεν άνοιξαν, είτε έκλεισαν νωρίς με στόχο την αποθάρρυνση του εκλογικού Σώματος από τις κάλπες»... Ο Πέτροφ ζήτησε επανακαταμέτρηση των αποτελεσμάτων προειδοποιώντας πως θα καταφύγει στα αρμόδια δικαστήρια. Ο δε Λιούπτσο Γκεόργκιεφσκι, αρχηγός αντιπολιτευόμενου κόμματος, αμφισβήτησε επίσης το ποσοστό της προσέλευσης 26,24% και καταγγέλλοντας φαινόμενα εκτεταμένης εκλογικής ανωμαλίας δήλωσε: «Ο μακεδονικός λαός έχασε ένα από τα τελευταία χαρτιά που είχε... Το μόνο προβλέψιμο είναι πως από αύριο μεγάλα τμήματα της χώρας θα δοθούν στα χέρια Αλβανών εξτρεμιστών»...

Πάντως, ο Φρίντριχ Μπάουερ, επικεφαλής της ομάδας των 200 εκλογικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ που παρακολούθησε την εκλογική διαδικασία, αναφέρει πως η διαδικασία γενικώς ανταποκρινόταν στα «στάνταρ» του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη δημοκρατική εκλογική διαδικασία, μολονότι καταγράφηκαν «μεμονωμένα περιστατικά ανωμαλίας στην εκλογική διαδικασία αλλά και περιπτώσεις ανακρίβειας στους εκλογικούς καταλόγους»...

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Αλυτρωτικές βλέψεις υπάρχουν πίσω από τις λέξεις

Με δήλωσή του ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως «η αιφνιδιαστική χειρονομία των ΗΠΑ προς τα Σκόπια με την ανθελληνική της αιχμή και ουσία πρέπει να αποτελέσει για μας το "καμπανάκι" που μας καλεί σε εγρήγορση και περισυλλογή».

Σημειώνει πως «ως προς τα Σκόπια θα πρέπει νομίζω να τονιστεί ότι το στοιχείο εκείνο που μας κάνει να ορθώνουμε το ανάστημά μας και να είμαστε ένας άνθρωπος ενάντια στο όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας" δεν είναι φυσικά οι λέξεις, αλλά αυτό που ορισμένοι σηματοδοτούν φανερά πίσω από αυτές. Δηλαδή τις αλυτρωτικές βλέψεις ενάντια στην ακεραιότητα της χώρας μας. Αυτό είναι κάτι που δυστυχώς δεν έγινε αρκούντως γνωστό με τα γνωστά αποτελέσματα. Καιρός, λοιπόν, να το βροντοφωνάξουμε σήμερα προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως προς τα ίδια τα Σκόπια, για να μην υπάρξει καμία αυταπάτη ως προς τη μελλοντική μας στάση, που σε κάθε περίπτωση θα είναι αυτή που υπήρξε πάντοτε κάθε φορά που η εθνική μας ακεραιότητα αντιμετώπισε κινδύνους».

Προτείνει, επίσης, «τα κύρια στηρίγματά μας στη νέα δύσκολη για μας ιστορική περίοδο πρέπει να είναι η Ευρώπη, ο Αραβικός Κόσμος, η Ρωσία και τα Βαλκάνια».

Τονίζει επίσης πως «πρέπει να δούμε καθαρά τον παρόντα και μέλλοντα συσχετισμό δυνάμεων, όπου όπως φαίνεται πια η χώρα μας και μαζί της και η Κύπρος αποτελούν στόχο της υπερδύναμης. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι άλλο μας περιμένει». Σημειώνει πως «αυτό που μπορούμε και οφείλουμε εμείς να πράξουμε είναι να είμαστε αφ' ενός συσπειρωμένοι και αποφασισμένοι και αφ' ετέρου να στηριζόμαστε σε καλές και ισχυρές συμμαχίες».

Ως προς την Τουρκία, τέλος, τονίζει πως «εξακολουθώ να πιστεύω ότι το εσωτερικό πρόβλημα της Τουρκίας δεν έχει λυθεί οριστικά. Και είναι φυσικό να υπάρχουν ακόμα ισχυρές δυνάμεις που δε συμφωνούν μ' αυτή την πολιτική των ειρηνικών σχέσεων με την Ελλάδα και είναι αποφασισμένες να την εκμηδενίσουν. Ενα από τα βασικά τους όπλα είναι - φαίνεται - η ένταση στο Αιγαίο με τις συνεχείς προκλήσεις, με την ελπίδα κάποιας "θερμής" εμπλοκής που θα ανατίναζε τις προσπάθειες της συντριπτικής πλειοψηφίας Ελλήνων και Τούρκων με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Ομως η ειρηνική συνύπαρξη των δυο λαών είναι μονόδρομος. Κάθε άλλη οδός θα είναι πραγματικά καταστροφική».

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ 17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ

Τι σημαίνει «παρασιτισμός και σάπισμα» του καπιταλισμού;

ΠΑΡΑΣΙΤΙΣΜΟΣ του καπιταλισμού σημαίνει ότι η αστική τάξη έχει μετατραπεί σε απλούς ιδιοκτήτες, μέσω των μετοχών, των μεγάλων επιχειρήσεων, μονοπωλιακών ομίλων κλπ., και δεν έχει καμιά σχέση, με την οργάνωση και ανάπτυξη της παραγωγής. Οι καπιταλιστές γίνονται παράσιτα.

Ο ΜΑΡΞ ΑΝΑΦΕΡΕΙ στον τρίτο τόμο του «Κεφαλαίου» (σελ. 551), μελετώντας το τι σημαίνει για την εξέλιξη του καπιταλισμού η εμφάνιση της μετοχικής εταιρίας:

«ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ του πραγματικά ενεργού κεφαλαιοκράτη σε απλό διευθυντή, διαχειριστή ξένου κεφαλαίου, και των ιδιοκτητών κεφαλαίου σε απλούς ιδιοκτήτες, απλούς κεφαλαιοκράτες του χρήματος (...) Στις μετοχικές εταιρίες η λειτουργία είναι χωρισμένη από την ιδιοκτησία του κεφαλαίου, επομένως και η εργασία είναι εντελώς χωρισμένη από την ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και την υπερεργασία. Αυτό είναι αποτέλεσμα της ανώτατης ανάπτυξης της κεφαλαιοκρατικής παραγωγής...».

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι οι ιδιοκτήτες του κεφαλαίου δεν έχουν πλέον σχέση με την οργάνωση και τη λειτουργία της παραγωγής, σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες του κεφαλαίου είναι πλέον περιττοί, δε χρειάζονται για την ανάπτυξη της παραγωγής, των παραγωγικών δυνάμεων, αφού αυτή μπορεί να αναπτύσσεται και χωρίς τους ιδιοκτήτες κεφαλαίου. Ολες οι λειτουργίες της παραγωγής μπορούν να διεκπεραιωθούν από τους ίδιους τους άμεσους παραγωγούς, δηλαδή την εργατική τάξη, στο επίπεδο ολόκληρης της κοινωνίας.

ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ο Μαρξ: «Είναι η κατάργηση του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής μέσα στα πλαίσια του ίδιου του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής... Αποκαθιστά σε ορισμένες σφαίρες το μονοπώλιο και προκαλεί γι' αυτό την ανάμειξη του κράτους. Αναπαράγει μια νέα οικονομική αριστοκρατία, παράσιτα νέου είδους, με τη μορφή σχεδιαστών, ιδρυτών και απλώς ονομαστικών διευθυντών. Ενα ολόκληρο σύστημα αγυρτείας και απάτης σχετικά με τις ιδρύσεις, την έκδοση μετοχών και το εμπόριο μετοχών».

Ο ΛΕΝΙΝ, που ανέπτυξε τη θεωρία στο στάδιο του ιμπεριαλισμού, μίλησε για τη δημιουργία ενός τεράστιου στρώματος των καπιταλιστών που ζουν από το «κόψιμο των κουπονιών», (μερίσματα μετοχών), χωρίς να συνεισφέρουν σε οποιαδήποτε παραγωγική δραστηριότητα, όταν εκτιμούσε ότι «ο ιμπεριαλισμός είναι μια τεράστια συσσώρευση χρηματικού κεφαλαίου... από δω πηγάζει η ασυνήθιστη αύξηση της τάξης ή, πιο σωστά, του στρώματος των εισοδηματιών...» («Απαντα», τ. 27, σελ. 404).

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, με το πέρασμα του καπιταλισμού στο μονοπωλιακό στάδιο, οξύνεται στο έπακρο η βασική αντίθεση του καπιταλισμού που είναι: Η κοινωνικοποίηση της παραγωγής, της εργασίας και η ατομική - καπιταλιστική ιδιοποίηση του προϊόντος, με τη θεώρηση ότι ο άνθρωπος και η εργατική του δύναμη είναι η σπουδαιότερη παραγωγική δύναμη. Που φαίνεται καθημερινά από τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, από την αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας, της εξαθλίωσης, το ξέσπασμα των οικονομικών κρίσεων του καπιταλισμού. Η αστική τάξη περνά ολοκληρωτικά στην αντίδραση σε όλες τις σφαίρες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ, η αστική τάξη έχει γίνει περιττή σχετικά με το ρόλο της στην ανάπτυξη της παραγωγής και δεν έχει καμιά σχέση με την παραγωγή παρά μονάχα με την ιδιοκτησία, οι δε αντιφάσεις του καπιταλισμού έχουν φτάσει σε τέτοιο βαθμό όξυνσης, που καταστρέφουν παραγωγικές δυνάμεις με πρώτη απ' όλες την εργατική δύναμη, εμποδίζουν τη συνεχή ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων.

ΕΤΣΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ είναι παρασιτικός, έχει σαπίσει, είναι ιστορικά ξεπερασμένος και πρέπει να αντικατασταθεί από το σοσιαλισμό, να γίνει η καπιταλιστική ιδιοκτησία κοινωνική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ