Τρίτη 9 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Αλυτρωτικές βλέψεις υπάρχουν πίσω από τις λέξεις

Με δήλωσή του ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως «η αιφνιδιαστική χειρονομία των ΗΠΑ προς τα Σκόπια με την ανθελληνική της αιχμή και ουσία πρέπει να αποτελέσει για μας το "καμπανάκι" που μας καλεί σε εγρήγορση και περισυλλογή».

Σημειώνει πως «ως προς τα Σκόπια θα πρέπει νομίζω να τονιστεί ότι το στοιχείο εκείνο που μας κάνει να ορθώνουμε το ανάστημά μας και να είμαστε ένας άνθρωπος ενάντια στο όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας" δεν είναι φυσικά οι λέξεις, αλλά αυτό που ορισμένοι σηματοδοτούν φανερά πίσω από αυτές. Δηλαδή τις αλυτρωτικές βλέψεις ενάντια στην ακεραιότητα της χώρας μας. Αυτό είναι κάτι που δυστυχώς δεν έγινε αρκούντως γνωστό με τα γνωστά αποτελέσματα. Καιρός, λοιπόν, να το βροντοφωνάξουμε σήμερα προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως προς τα ίδια τα Σκόπια, για να μην υπάρξει καμία αυταπάτη ως προς τη μελλοντική μας στάση, που σε κάθε περίπτωση θα είναι αυτή που υπήρξε πάντοτε κάθε φορά που η εθνική μας ακεραιότητα αντιμετώπισε κινδύνους».

Προτείνει, επίσης, «τα κύρια στηρίγματά μας στη νέα δύσκολη για μας ιστορική περίοδο πρέπει να είναι η Ευρώπη, ο Αραβικός Κόσμος, η Ρωσία και τα Βαλκάνια».

Τονίζει επίσης πως «πρέπει να δούμε καθαρά τον παρόντα και μέλλοντα συσχετισμό δυνάμεων, όπου όπως φαίνεται πια η χώρα μας και μαζί της και η Κύπρος αποτελούν στόχο της υπερδύναμης. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι άλλο μας περιμένει». Σημειώνει πως «αυτό που μπορούμε και οφείλουμε εμείς να πράξουμε είναι να είμαστε αφ' ενός συσπειρωμένοι και αποφασισμένοι και αφ' ετέρου να στηριζόμαστε σε καλές και ισχυρές συμμαχίες».

Ως προς την Τουρκία, τέλος, τονίζει πως «εξακολουθώ να πιστεύω ότι το εσωτερικό πρόβλημα της Τουρκίας δεν έχει λυθεί οριστικά. Και είναι φυσικό να υπάρχουν ακόμα ισχυρές δυνάμεις που δε συμφωνούν μ' αυτή την πολιτική των ειρηνικών σχέσεων με την Ελλάδα και είναι αποφασισμένες να την εκμηδενίσουν. Ενα από τα βασικά τους όπλα είναι - φαίνεται - η ένταση στο Αιγαίο με τις συνεχείς προκλήσεις, με την ελπίδα κάποιας "θερμής" εμπλοκής που θα ανατίναζε τις προσπάθειες της συντριπτικής πλειοψηφίας Ελλήνων και Τούρκων με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Ομως η ειρηνική συνύπαρξη των δυο λαών είναι μονόδρομος. Κάθε άλλη οδός θα είναι πραγματικά καταστροφική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ