Τρίτη 9 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ
ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ η πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Κατηγορηματικά αντίθετο το ΚΚΕ στην παραπέρα σύνδεση και πλήρη υποταγή της εκπαίδευσης στη ζούγκλα της αγοράς

Αποκαλυπτική των προθέσεων και των επιδιώξεων, στο θέμα της Παιδείας, τόσο της κυβέρνησης όσο και του ΠΑΣΟΚ, ήταν η χτεσινή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Ο Κ. Καραμανλής υπογράμμισε την ανάγκη υλοποίησης των δεσμεύσεων έναντι της ΕΕ (αποφάσεις Λισαβόνας, Διάσκεψη Μπολόνιας κλπ.), πιο στενής σύνδεσης της εκπαίδευσης με τις «ανάγκες της αγοράς» και της ίδρυσης ιδιωτικών («μη κρατικών») πανεπιστημίων, ζητώντας, ταυτόχρονα, τη διαμόρφωση κλίματος «εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης».

Θετικά ανταποκρίθηκε στο τελευταίο ο Γ. Παπανδρέου και υπερακόντισε τον Κ. Καραμανλή στην περιγραφή μιας Παιδείας ολοκληρωτικά υποταγμένης στη λογική και τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων. Χαρακτήρισε «αστείο δίλημμα» το θέμα κρατικών και «μη κρατικών πανεπιστημίων» και επανέφερε τις, γνωστές και από την προεκλογική περίοδο, αντιδραστικές προτάσεις του.

Κατηγορηματική ήταν η αντίθεση σε όλα τα παραπάνω της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα. Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και περισσότερο ο Γ. Παπανδρέου - υπογράμμισε - περιέγραψαν μια Παιδεία πλήρως υποταγμένη στη ζούγκλα της αγοράς και στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Μια Παιδεία που θα χάσει τα όποια, υπάρχοντα ακόμη, προοδευτικά στοιχεία από τη μέχρι σήμερα πορεία της, με πολύ περισσότερες και βαθύτερες ταξικές διακρίσεις σε βάρος των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων.


ΣΕΛ.  9   -   11

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ