Τρίτη 9 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΞΕΝΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ

ΚΑΤΩ, ΕΚΔΗΛΗ ΟΡΓΗ... «Δεν ξέρω πού ζουν οι αρμόδιοι, τι σκέφτονται, τι εμπειρίες έχουν, τι σχεδιάζουν. Δεν είναι απλώς ζήτημα φτώχειας. Εχω δει μπόλικη φτώχεια. Ομως πρώτη φορά βλέπω τέτοια ένστικτα αυτοσυντήρησης έτοιμα να ξεσπάσουν, ένστικτα αξιολογημένα σε ανάγκες λίγων ευρώ. Πρώτη φορά βλέπω ανθρώπους τόσο απελπισμένους. Τόσο έτοιμους να περάσουν "στην άλλη πλευρά". Και μαζί βλέπω τόση έκδηλη οργή, φόβο, απόγνωση...» (ο Μάκης Δεληπέτρος στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΠΑΝΩ, ΣΥΓΚΕΝΤΡΟΠΟΙΗΣΗ: «Την προηγούμενη 25ετία τα σούπερ μάρκετ "κατάπιαν" τα παντοπωλεία. Τώρα, ήρθε η ώρα του αφανισμού των ελληνικών αλυσίδων από τους πολυεθνικούς κολοσσούς που είτε έχουν εγκατασταθεί είτε ετοιμάζονται να εγκατασταθούν στη χώρα μας. Το 1977 λειτουργούσαν στην Ελλάδα περισσότερα από 31.000 παντοπωλεία και λιγότερα από 300 σούπερ μάρκετ. Σήμερα τα σούπερ μάρκετ δεκαπλασιάστηκαν ενώ δεν απέμειναν εν λειτουργία πάνω από 13.000-14.000 παντοπωλεία. Η μερίδα του λέοντος στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ ανήκε και το 2003 στις δέκα μεγαλύτερες αλυσίδες του κλάδου, ενώ την κούρσα οδηγούν οι δύο όμιλοι ξένων συμφερόντων οι οποίοι έχουν κατακτήσει ήδη πάνω από το 36,5% του ελληνικού λιανεμπορίου» (τα στοιχεία από το ρεπορτάζ του Θ. Ηλιοδρομίτη στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΕΠΙΤΕΛΙΚΑ, ΣΤΟΧΟΠΡΟΣΗΛΩΣΗ: «Στην Τουρκία υπήρχε πολύ ισχυρή Αριστερά. Το ίδιο ίσχυε και στο Ιράν. Αναφέρομαι στις δεκαετίες του '50, του '60 και του '70. Ηταν πολύ ισχυρό το κομμουνιστικό κίνημα. Το Ισλάμ δεν είχε κάποια υπόσταση απέναντι στους κομμουνιστές. Το Ισλάμ ήταν αδύναμο, αλλά οι κομμουνιστές ισχυροί (...) ο κομμουνισμός θεωρήθηκε για την Τουρκία μεγαλύτερος κίνδυνος από το Ισλάμ. Υπήρχε κάποια αντίφαση στη στάση μας. Από τη μια θέλαμε να ισχυροποιηθεί η δημοκρατία στην Τουρκία και από την άλλη προσπαθούσαμε να πλήξουμε τους κομμουνιστές» (ο πρώην σταθμάρχης της CIA στη Μέση Ανατολή και την Τουρκία Γκράχαμ Φούλερ / «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ