Τρίτη 9 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αλλες οι τουρκικές «προτεραιότητες»

Η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί και δεν επιδιώκει αυτή την περίοδο την αναθέρμανση του κυπριακού ζητήματος. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, δήλωσε ότι το συμπέρασμα που βγαίνει από τις δηλώσεις των Ερντογάν και Γκιουλ είναι πως η Τουρκία δεν έχει αυτή τη στιγμή κανένα συμφέρον να ξεκινήσει οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Ο Γ. Ιακώβου είπε ότι όλη η προσοχή της Αγκυρας είναι στραμμένη στις 17 του Δεκέμβρη και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου θα ληφθεί απόφαση για ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας. Σε ερώτηση εάν εκτιμά ότι υπάρχει σημαντικό ενδεχόμενο να μην πάρει η Τουρκία ημερομηνία, ανέφερε πως στην ΕΕ υπάρχει ένα ρεύμα από σημαντικό αριθμό κρατών που επιθυμούν τη συνέχιση της σημερινής διαδικασίας Τουρκίας-ΕΕ. Δηλαδή, να μην προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις αλλά να συνεχίσουν μια αξιολόγηση της Τουρκίας σε ό,τι αφορά στην πλήρωση των λεγόμενων κριτηρίων της Κοπεγχάγης.

Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση ακόμη από τώρα μέχρι τις 17 του Δεκέμβρη και ούτως ή άλλως όλα τα χαρτιά, της ΕΕ, της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας, θα ανοίξουν στις 17 του Δεκέμβρη. Η Τουρκία, είπε, δηλώνει σήμερα ότι δε δίνει οτιδήποτε και δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, προσθέτοντας πως με αυτές τις θέσεις δεν είναι δυνατόν να παρουσιαστεί στις 17 του Δεκέμβρη.

Εξάλλου, σχολιάζοντας δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Τ. Ερντογάν, ότι έχει λάβει δεσμεύσεις από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο πως δε θα ασκήσει «βέτο» στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι ο Ερντογάν πάσχει από επιλεκτική μνήμη όταν ισχυρίζεται πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τον διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δε θα ασκήσει «βέτο» το Δεκέμβρη για την ενταξιακή ημερομηνία της Τουρκίας. Τόνισε πως αυτό που είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είναι ότι δε θα ασκηθεί «βέτο», νοουμένου ότι η Τουρκία θα δείξει διαλλακτικότητα και θα ικανοποιήσει τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο ίδιο ζήτημα, ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποφασίσει τη στάση που θα τηρήσει για την Τουρκία, το Δεκέμβρη, «εν καιρώ τω δέοντι» και αφού λάβει υπόψη όλους τους παράγοντες και όλες τις παραμέτρους. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν έκανε λόγο για παιχνίδι εντυπώσεων εκ μέρους της Αγκυρας. Το θέμα, είπε, δεν είναι τόσο απλό και την κατάλληλη στιγμή πρέπει να προσμετρηθούν όλα τα πιθανά θετικά και αρνητικά, από την όποια απόφαση.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας, Κούλης Μαυρονικόλας, διαβεβαίωσε πως η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις όσον αφορά στις συνεχιζόμενες εκ μέρους της Τουρκίας παραβιάσεις στο Αιγαίο, και λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα. Μιλώντας μετά το πέρας των γιορτασμών για τη γιορτή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, προστάτη της Αεροπορίας, ο Κ. Μαυρονικόλας παρατήρησε ότι η στάση που ακολουθεί τελευταία η Τουρκία δείχνει ποιες δυνάμεις εξακολουθούν να διοικούν στην Αγκυρα.

Πάντως, οι προτάσεις στήριξης από την κυπριακή κυβέρνηση στους Τουρκοκύπριους συνεχίζονται. Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, επανήλθε στο θέμα της προσφοράς από την κυβέρνηση προβλήτας στο λιμάνι της Λάρνακας για αποκλειστική χρήση από τους Τουρκοκύπριους, υπό την επίβλεψη της ΕΕ. Διευκρίνισε ότι η πρόταση κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου οι Τουρκοκύπριοι εμπορευόμενοι να αισθανθούν ότι δε γίνεται καμιά παρέμβαση από την κυβέρνηση στο θέμα των εμπορικών τους συναλλαγών. Η πρόταση, πρόσθεσε, είναι ανεξάρτητη από αυτήν για το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου και εξετάζεται από την ΕΕ, χωρίς ωστόσο να υπάρξει οποιαδήποτε ανταπόκριση εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Ισως γιατί - σύμφωνα με το «καλό» σενάριο - στα Κατεχόμενα προέχει η αντιμετώπιση της «κυβερνητικής» κρίσης, μετά την πρόσφατη κατάρρευση του «κυβερνητικού» συνασπισμού. Χτες ο Ραούφ Ντενκτάς ανέθεσε την εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» στον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ο Ταλάτ δήλωσε ότι το κόμμα του θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα αποφασίσει για τις επαφές με τα άλλα κόμματα, σε μια προσπάθεια συμμαχικής «κυβέρνησης». Σημειωτέον ότι η σκυτάλη δόθηκε στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα μετά την αποτυχία του Ντερβίς Ερογλου, αρχηγού του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, να συγροτήσει κυβερνητικό σχήμα.

Καθυστερήσεις εντοπίζονται και σε άλλα ζητήματα. Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση διαπιστώνει έλλειψη προόδου στις εργασίες της Διερευνητικής Επιτροπής για τους αγνοούμενους της εισβολής και αυτό, όπως κατήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οφείλεται στην τακτική κωλυσιεργίας της τουρκικής πλευράς. Η τουρκική πλευρά, είπε ο Κύπρος Χρυσοστομίδης, χωρίς οποιεσδήποτε επεξηγήσεις και παρά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, εξακολουθεί αυτή την τακτική. Πρόσθεσε δε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει συνεργαστεί πλήρως με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και με την οργάνωση, με την οποία έχει επιτευχθεί κατ' αρχήν συμφωνία για εκταφές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ