ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Β' ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΑΜΕ
Ακόμα πιο δυνατά μπροστά!

Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, ουσιαστικού, ανοιχτού και δημοκρατικού διαλόγου, γόνιμου προβληματισμού αλλά και απαιτητικότητας μπροστά στις νέες ανάγκες της πάλης και στις καινούριες ταξικές αναμετρήσεις έγινε το περασμένο Σάββατο, στην Καισαριανή, η Β' Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ. Για 12 ώρες 2.000 συνδικαλιστικά στελέχη πήραν μέρος σε μία συζήτηση, όπου δεκάδες συνδικαλιστές κατέθεσαν μία πλούσια εμπειρία για την τρίχρονη πλούσια και πολύμορφη δράση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Εκαναν ακόμα πιο καθαρό ότι το ΠΑΜΕ έχει ήδη εδραιωθεί για τα καλά, ως πραγματικός εκφραστής των προβλημάτων των εργαζομένων, στη συνείδηση σημαντικών τμημάτων της εργατικής τάξης κι αυτό εκφράζεται ήδη με τη συμμετοχή σ' αυτό εκατοντάδων συνδικάτων, σημαντικών Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων.

Αυτές καθαυτές οι εργασίες της συνδιάσκεψης ήταν ένα ακόμα βήμα στην ενίσχυση της πάλης της εργατικής τάξης, κόντρα στις αντεργατικές επιθέσεις κυβέρνησης και κεφαλαίου στο εργατικό εισόδημα, στην κοινωνική ασφάλιση, στην υγεία. Η εισήγηση -εγκρίθηκε ομόφωνα- και τα υλικά της συνδιάσκεψης θα συμβάλλουν στον καλύτερο εξοπλισμό των ταξικών δυνάμεων στον αγώνα τους για την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών δικαιωμάτων.

Ηταν βήμα στην παραπέρα ενίσχυση της ενιαίας αντίληψης για το τι είναι το ΠΑΜΕ, τι επιδιώκει, πώς παλεύει, μα πάνω απ' όλα πώς οι δυνάμεις του θα συμβάλλουν στην ενίσχυση του ταξικού πόλου μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, με ποιους τρόπους θα προωθήσουν την οργάνωση της εργατικής τάξης, θα την εξοπλίσουν ιδεολογικά απέναντι στους μηχανισμούς χειραγώγησης του μεγάλου κεφαλαίου.

Η μεγάλη συμμετοχή συνδικαλιστών και η εκπροσώπηση καινούριων συνδικάτων στη Β' Πανελλαδική Συνδιάσκεψη επιβεβαιώνουν ότι το ΠΑΜΕ μπολιάζεται με νέες συνδικαλιστικές δυνάμεις. Ευρύτερα στρώματα εργαζομένων συσπειρώνονται μαζί του, δουλεύουν κάτω από τις σημαίες του, βαδίζουν παράλληλα ή συνεργάζονται σε σημαντικά μέτωπα. Το ΠΑΜΕ καταξιώνεται πιο πλατιά σε τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, αναγνωρίζεται η αποφασιστική του συνεισφορά στην υπόθεση της εργατικής τάξης.

Εγινε ταυτόχρονα ξεκάθαρο ότι για να είναι το ΠΑΜΕ αυθεντικός εκφραστής των συμφερόντων των εργαζομένων, απαιτείται ακόμα πιο σκληρή δουλιά, μέσα στα συνδικάτα αλλά και αυτοτελώς. Απαιτείται πιο αποφασιστικά να δοθεί η μάχη της οργάνωσης και νέων εργαζόμενων στα συνδικάτα, ν' αλλάξει η κατάσταση στη βάση τους και συνολικά στους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα.

«Με αισιοδοξία στους εργαζόμενους, χωρίς έπαρση. Στις επιτυχίες να είμαστε σεμνοί, στις δυσκολίες ανυποχώρητοι», στα λόγια αυτά του Γ. Μαυρίκου -στο κλείσιμο των εργασιών- αποτυπώνεται και ο τύπος του συνδικαλιστή - μαχητή, που έχει ανάγκη η εργατική τάξη και συνολικά το κίνημα. Δίνει ταυτόχρονα και το στίγμα της ανιδιοτελούς εισφοράς και της ηθικής υπεροχής των μαχητών του ΠΑΜΕ, κόντρα στο μοντέλο των συμβιβασμένων και ιδιοτελών -πολλές φορές- ηγεσιών που έχουν καθίσει στο σβέρκο του συνδικαλιστικού κινήματος.

Οι εργασίες της συνδιάσκεψης αποτέλεσαν ταυτόχρονα ένα μικρό διεθνές φόρουμ συνδικαλιστικών δυνάμεων, βήμα καταδίκης των ιμπεριαλιστών, αλλά και αλληλεγγύης στομαχόμενο λαό της Παλαιστίνης.

Ενάντια στη συναίνεση και την υποταγή

Αποσπάσματα από ομιλίες των αντιπροσώπων

Η καλύτερη οργάνωση των εργαζομένων, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του ΠΑΜΕ, ζητήματα εκπαίδευσης, νεολαίας, υγείας και άλλα ήταν μερικά από τα θέματα που έθιξαν οι αντιπρόσωποι στις ομιλίες τους. Πιο κάτω καταγράφουμε «σε τίτλους» τα κύρια ζητήματα που ανέδειξαν οι ομιλητές.

Για το Π.Α.ΜΕ

Η φλόγα που άναψε το Π.Α.ΜΕ, τον Απρίλη του '99, υπογράμμισε ο Α. Ζαζόπουλος από τους οικοδόμους, δυναμώνει. Ολο και περισσότεροι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν ότι κεφάλαιο και κυβέρνηση δεν είναι ανίκητοι.

Να συμβάλουμε στην οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης, κάλεσε ο Γ. Καλογιαννίδης, από τα εμφιαλωμένα ποτά και πρόσθεσε: Η πιο γνήσια συνδικαλιστική οργάνωση που μπορεί να ηγηθεί και να συντονίσει αυτή την προσπάθεια είναι το Π.Α.ΜΕ.

Η ειδοποιός διαφορά του Π.Α.ΜΕ, σημείωσε ο Α. Αβραμίδης, από τη ΔΕΗ, είναι η ίδια η προσπάθειά του να αναδείξει την αναγκαιότητα αντικατάστασης του καπιταλιστικού συστήματος από έναν κόσμο χωρίς την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Ο πραγματικός εκφραστής των συμφερόντων όλων των εργαζομένων είναι το Π.Α.ΜΕ, τόνισε ο Γ. Μαρκάκης από τις τράπεζες, και πιο κάτω είπε ότι η διεύρυνση και συνέχιση της πάλης προκύπτει ως αναγκαιότητα από τα ίδια τα πράγματα.

Ο Σ. Πελαγής, από το χώρο του επισιτισμού, επισήμανε ότι το Π.Α.ΜΕ αποτελεί τον ταξικό πόλο του εργατικού κινήματος και είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είμαστε γραφειοκρατική συνομοσπονδία συνδικαλιστών και συνδικαλιστικών παρατάξεων, γιατί και να θέλαμε δεν μπορούμε».

Κάθε μέρα που περνά δικαιώνεται όλο και περισσότερο η ίδρυση και ύπαρξη του Π.Α.ΜΕ, είπε ο Δ. Ράλλης, από τα εμφιαλωμένα ποτά, γιατί η ταξική αλληλεγγύη και η αγωνιστική ενότητα των εργαζομένων είναι τα μόνα αποτελεσματικά όπλα που τους απομένουν για να απαντήσουν στην επίθεση της εργοδοσίας.

Το Π.Α.ΜΕ, είπε ο Φ. Βαρδής από τον ΟΤΕ, κατοχυρώθηκε ως αγωνιστικός πόλος του εργατικού κινήματος, αλλά πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα της διεύρυνσής του.

Το Π.Α.ΜΕ είναι μονόδρομος, υπογράμμισε ο Θ. Πατερέλης, από τους ιδιωτικούς υπαλλήλους. Ενότητα σημαίνει να μάχεσαι για τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων και όχι να ξεπουλάς με το διάλογο τα δικαιώματά τους.

Για την οργάνωση της πάλης

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να προχωρήσει ακόμα περισσότερο στις διεκδικήσεις του, σημείωσε ο Κ. Αρτεμίου, από το χώρο των εργαζομένων στην εμφιάλωση ποτών, και να συγκρουστεί με εκείνες τις δυνάμεις που παγιδεύουν τους εργαζόμενους σε νόθα σχήματα ενός σύγχρονου εργατοπατερισμού.

Απόψεις από την αίθουσα των εργασιών και το προεδρείο της Συνδιάσκεψης
Απόψεις από την αίθουσα των εργασιών και το προεδρείο της Συνδιάσκεψης
Δεν μπορεί το μεγάλο κεφάλαιο να ξεμπερδέψει με την ταξική πάλη, επισήμανε ο Γ. Μπουλούγαρης, από τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, γιατί ξεπηδά αντικειμενικά μέσα από τους δύσκολους όρους ζωής των εργαζομένων.

Στην ένταση της αντιπαράθεσης με την κυβερνητική πολιτική και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, στην καλύτερη οργάνωση της εργατικής τάξης και την ενίσχυση των ταξικών της αγωνιστικών χαρακτηριστικών, αναφέρθηκε ο Δ. Κουμπούρης, από το χώρο της χαλυβουργίας.

Την ανάγκη για πιο συστηματική δουλιά στους χώρους δουλιάς, ανέδειξε ο Δ. Θεοδώρου, από το χώρο της κλωστοϋφαντουργίας, ιματισμού, δέρματος. Βασική προϋπόθεση, τόνισε, για να ριζώσει το Π.Α.ΜΕ στη βάση των εργαζομένων είναι η συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα στα εργοστάσια.

Η δημιουργία Συντονιστικών Επιτροπών και Επιτροπών Αγώνα παίζουν σημαντικό ρόλο για την ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή των εργαζομένων στη γραμμή του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, υπογράμμισε ο Γ. Πέρρος, από τους εμποροϋπαλλήλους.

Κάποιοι ιμπεριαλιστές, τόνισε η Α. Μπαλού, από το χώρο των τραπεζών, νόμισαν ότι ξεμπέρδεψαν με την εργατική τάξη. Εμείς δηλώνουμε ότι δεν ξεμπέρδεψαν μαζί μας. Θα κερδίσουμε τον πόλεμο. Την ανάγκη να ενισχυθεί το μετωπικό μετερίζι των εργαζομένων, τόνισε ο Δ. Σούκης από τη ΔΕΗ. Η ανάπτυξη της ταξικής πάλης στη χώρα μας αποτελεί προϋπόθεση για ενίσχυση του ταξικού προσανατολισμού της διεθνούς πάλης, επισήμανε ο Δ. Αγκαβανάκης, από τους δασκάλους. Οι καλλιτέχνες, υπογράμμισε ο ηθοποιός Β. Κολοβός, δεν πρέπει να αποδέχονται το ρόλο ντελάλη του καπιταλιστικού τρόπου λειτουργίας της κοινωνίας. Οφείλουν να συμπαραταχτούν στον αγώνα της εργατικής τάξης, να βοηθήσουν στη διαμόρφωση της ταξικής συνείδησης.

Ενάντια στη συναίνεση

Οι στιγμές κατά τιε οποίες ο Κουβανός και η Ιταλίδα εκπρόσωπος γίνονται δεκτοί, όπως και το σύνολο των ξένων αντιπροσωπειών, με θερμό χειροκρότημα
Οι στιγμές κατά τιε οποίες ο Κουβανός και η Ιταλίδα εκπρόσωπος γίνονται δεκτοί, όπως και το σύνολο των ξένων αντιπροσωπειών, με θερμό χειροκρότημα
Το απάνθρωπο καθεστώς που ισχύει για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, ανέδειξε ο Ν. Μανουσάκης, από την Κρήτη. Στη λογική του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού και την εντεινόμενη επίθεση του κεφαλαίου, επισήμανε ο Τ. Φωτόπουλος από τον ΟΤΕ, να απαντήσουμε με δυνάμωμα του ταξικού κινήματος και ένταση των αντικαπιταλιστικών τους χαρακτηριστικών.

Αποτελεί στοίχημα για εμάς, είπε ο Β. Πετρόπουλος, να μπορέσουμε να παραμερίσουμε την αυταπάτη της ταξικής συνεργασίας που καλλιεργούν οι συμβιβασμένες ηγεσίες.

Για την Κοινωνική Ασφάλιση

Η επιτυχία της απεργίας της 3ης Απρίλη, σημείωσε ο Τ. Τσιόγκας από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, έδειξε ότι οι εργαζόμενοι απορρίπτουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης και τη συναίνεση που καλλιεργεί η ΓΣΕΕ. Εχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε τα αντιασφαλιστικά τους σχέδια, ανέφερε ο Δ. Μαυροδόγλου από τους συνταξιούχους, και να επιβάλλουμε λύσεις σε σωστή κατεύθυνση. Είμαστε οι ισχυρότεροι, αυτό διδάσκει η ταξική πάλη. Και ο Γ. Ασημακόπουλος, από τους ναυτεργάτες στο Ρίο - Αντίρριο, σημείωσε: Οπως με επιτυχία δώσαμε τη μάχη για την απεργία στις 3 Απρίλη, έτσι να κάνουμε και για τις 18 Απρίλη. Η αντίθεση του ΠΑΜΕ στον «κοινωνικό διάλογο» αποδείχτηκε ορθή, σημείωσε ο Χρ. Σκεπετάρης από τη ΔΕΗ. Η απεργία στις 3 Απρίλη ήταν ισχυρό πλήγμα στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, σημείωσε ο Γ. Τούσας από τους μηχανικούς στα καράβια.

Για τη νεολαία

Η επίθεση του κεφαλαίου στα δικαιώματα των εργαζομένων, είπε ο Γ. Πρωτούλης από τους οικοδόμους, χτυπά πρώτα τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης και πρόβαλλε την ανάγκη συσπείρωσης των νέων εργαζομένων στα σωματεία. Το μεγάλο κεφάλαιο χρησιμοποιεί την ανεργία, είπε η Β. Μουγκάνο από το χώρο της υγείας, ως πέμπτη φάλαγγα για την ανατροπή των κατακτήσεων της εργατικής τάξης. Ενώ αναφερόμενη στα ναρκωτικά, σημείωσε ότι η αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της οραματίζονται τη νεολαία μαστουρωμένη και με τη συνείδηση νεκρή. Στόχος της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, είπε η Χρ. Αποστόλου από την ΕΥΔΑΠ, είναι η αποδοτικότερη υπαγωγή της εκπαίδευσης στις ανάγκες του καπιταλισμού. Είναι ανάγκη το ΠΑΜΕ και οι εργαζόμενοι να μπουν μπροστά για να διεκδικήσουν μια παιδεία προς όφελος του λαού.

Για τους μετανάστες

Η υπεράσπιση και η κατάκτηση δικαιωμάτων είναι δυνατή μόνο μέσα από τον κοινό αγώνα Ελλήνων και αλλοδαπών εργαζομένων και μεγαλύτερης συσπείρωσής τους στα συνδικάτα, τόνισε ο οικοδόμος Φεΐμ Οσμάνι. Μας βάζουν τέτοιους όρους που δεν μπορούμε να νομιμοποιηθούμε, σημείωσε ο Αχμέντ Ελίας, αλλοδαπός εργάτης από το Μπαγκλαντές. Οι μετανάστες, τόνισε, χρειάζονται τη δύναμη του Π.Α.ΜΕ.

Ειδική ανάλυση για τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα του δημόσιου τομέα παρουσίασε στη συνδιάσκεψη ο Αλ. Τσώλης, από τη ΔΕΗ, και υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε η κοινωνία της αγοράς να μετατραπεί σε αγοραία κοινωνία. Ως ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης χαρακτήρισε την Παλαιστίνη ο Η. Μπανάκος, από τους εμποροϋπαλλήλους, που μόλις είχε επιστρέψει από την Παλαιστίνη όπου πήγε ως εκπρόσωπος του Π.Α.ΜΕ.

«Είμαστε στο ίδιο Μέτωπο»

Ο Ραφαέλ Μέσα Μπράβο, γενικός γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Κούβας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής της Συνομοσπονδίας Εργατών Κούβας, μιλώντας στο «Ρ», σχολίασε για την εξελισσόμενη γενοκτονία στην Παλαιστίνη από την Ισραηλινή κυβέρνηση: «πίσω από αυτή βρίσκεται το χέρι των ΗΠΑ». Και συνέχισε: «Από τη μια η διεθνής καμπάνια εναντίον των τρομοκρατών κι από την άλλη κανένα δικαστήριο δεν πρόκειται να κατηγορήσει όσους ευθύνονται για τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού». Σημείωσε, επίσης, την εκτίμηση του κουβανικού λαού στον αγώνα των Παλαιστίνιων, που προσπαθεί να κατακτήσει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία του, ένα κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. Ο κόσμος πρέπει να εκφραστεί εναντίον αυτής της γενοκτονίας, είναι ένας τρόπος για να τελειώνουμε με τη διεθνή τρομοκρατία». Τέλος, αναφερόμενος στους αγώνες των εργαζομένων για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεών τους όπως στο Ασφαλιστικό είπε: «Η χώρα μου έχει λύσει τα θέματα αυτά, με νόμους και το επίπεδο είναι υψηλό. Φιλοδοξούμε και άλλες χώρες να φτάσουν στην ίδια ανάπτυξη. Η επιτυχία στους αγώνες που κάνει το ΠΑΜΕ, οι συνδικαλιστές, θα καλυτερέψει ακόμα περισσότερο τις συνθήκες εργασίας και ζωής των Ελλήνων εργαζομένων».

Ο Τζεφ Μπρούνσελς, από τους απολυμένους της «ΣΑΜΠΕΝΑ» από το Βέλγιο, που μετέφερε στη συνδιάσκεψη τη σημαντική εμπειρία από τον αγώνα των Βέλγων εργατών, υπογράμμισε, μιλώντας στο «Ρ», το σημαντικό ρόλο του ΠΑΜΕ στις κινητοποιήσεις και τη θετική συμβολή του σε αγώνες υπέρ του παλαιστινιακού λαού, για τα δικαιώματα των εργαζομένων και της εργατικής τάξης. «Πρέπει είπε, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα συνδικαλιστικό κίνημα αντάξιο της εποχής μας. Οι αγώνες για το Ασφαλιστικό πρέπει να έχουν αντίκτυπο σε όλη την Ευρώπη. Είναι σημαντικοί οι αγώνες για να μην αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης, αλλά και οι αγώνες που γίνονται για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, κατά των ιδιωτικοποιήσεων».

Και ο Φαρούκ Σουράγια, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Συρίας, σημείωσε ότι εκτός από την αλληλεγγύη του στον παλαιστινιακό λαό, η χώρα του είναι και μέρος του προβλήματος. «Ο Πρόεδρος Μπους, με την αλαζονεία της Αμερικής, μας κατατάσσει στις χώρες τρομοκράτες και ασκεί την κρατική τρομοκρατία, εναντίον μας και του Λιβάνου». Για τη σημασία του αγώνα ενάντια στην κατεδάφιση του Ασφαλιστικού, υπογράμμισε ότι και οι εργαζόμενοι στη Συρία παλεύουν για τα εργασιακά δικαιώματά τους και είναι σημαντικές οι συγκεντρώσεις εργατικών κομμάτων από τα διάφορα μέρη, για να συντονίζουν και τον αγώνα τους για την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής της εργατικής τάξης. Κοινός αγώνας για το Ασφαλιστικό, τους μισθούς και τ' αρνητικά της παγκοσμιοποίησης. Τέλος, έστειλε την αγάπη, την εκτίμηση και την αλληλεγγύη του λαού της Συρίας, στον αγώνα συμπαράστασης της εργατικής τάξης προς τον δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού. «Είμαστε και εμείς στο ίδιο Μέτωπο. Για μια καλύτερη ζωή, κοινωνία, για ειρήνη, για έναν καλύτερο κόσμο».

Ενα μικρό διεθνές φόρουμ

Τις εργασίες της συνδιάσκεψης παρακολούθησαν οι παρακάτω εκπρόσωποι οργανώσεων από το διεθνές συνδικαλιστικό κίνημα:

Αντίμπ Μίρο, μέλος τους Προεδρείου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, Ραφαέλ Μέσα Μπράβο, γενικός γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Κούβας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής της Συνομοσπονδίας Εργατών Κούβας, Τραν Τάι Χονγκ, μέλος του Προεδρείου της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών του Βιετνάμ και επικεφαλής του Τομέα Εργαζομένων Γυναικών, Νγοέν Ταν Τουάν, επικεφαλής του Τομέα Διεθνών Σχέσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών του Βιετνάμ, Μπάμπης Κυρίτσης, γενικός γραμματέας της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας, Φαρούκ Σουράγια, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Συρίας, Αμπντέλ Καρίμ Αλ Χαλάμπι, από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Συρίας, Σάβα Κρσίκαπα, συντονιστής Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Κατούι Γιουγκοσλαβίας, ο Σαμπρί Τοπτσού, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταφορών Τούμτιζ της Τουρκίας, Μασούο Κάτο, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Εθνικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Ιαπωνίας (Ζενρορέν), Γκιγκόρι Οσόβου, μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Ουκρανικών Συνδικάτων, Πάολα Παλμιέρι, της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ερ Ντε Μπε Ιταλίας, Πιερπάολο Λεονάρντι, της Ερ Ντε Μπε Ιταλίας, Γιεζούς Γκέτε Ολάρα, γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Συνδικαλιστικής Οργάνωσης των Βάσκων, Γιον Ετσεμπάρια, υπεύθυνος του Τμήματος Κοινωνικών Κινημάτων της Συνδικαλιστικής Οργάνωσης των Βάσκων, Τζεφ Μπρουσέλς, από τους απολυμένους της «ΣΑΜΠΕΝΑ» από το Βέλγιο, Ολιβερ Γιονισκάιτ, γραμματέας του Αριστερού Μπλοκ των Οικοδόμων της Ογκε Μπε Αυστρίας, Ζήσης Κόκκινος, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στο Βέλγιο.

Χαιρετισμός από τα μπλόκα

Το χαιρετισμό των αγροτών από τα μπλόκα του αγώνα, μετέφερε ο εκπρόσωπος της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), Γ. Παττάκης. Αναφερόμενος στους αγρότες, σημείωσε ότι εδώ και εφτά χρόνια δίνουν συνεχείς αγώνες, αντιστεκόμενοι στην πολιτική των Βρυξελλών, που επιδιώκει το ξεκλήρισμά τους. Και, στη συνέχεια, επισήμανε ότι η ίδρυση και τρίχρονη δράση του ΠΑΜΕ είναι ο μόνος τρόπος για να ξεμπλοκάρει από τις συμβιβασμένες ηγεσίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Γι' αυτό και αποτελεί για τους αγρότες φωτεινό φάρο για τους δικούς τους αγώνες, που, εδώ και ένα χρόνο περίπου, έχουν συγκροτήσει την ΠΑΣΥ. Καταλήγοντας, ανέδειξε τη σημασία του κοινού μετώπου, προκειμένου να ανατραπούν οι πολιτικές που στηρίζουν το μεγάλο κεφάλαιο και είπε: «Σας βεβαιώνουμε ότι οι αγρότες δε θα κάνουν πίσω».

Στο πλευρό των εργατών η Αυτοδιοίκηση

Το χαιρετισμό μιας πόλης σύμβολο και μετερίζι του αγώνα, της Καισαριανής, μετέφερε ο δήμαρχός της Γ. Κατημερτζής στη 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ. Στο χαιρετισμό ο δήμαρχος θύμισε ότι την ίδια ημερομηνία που γινόταν η Συνδιάσκεψη - 6 του Απρίλη - πριν 61 χρόνια εισέβαλλαν τα γερμανικά στρατεύματα στη χώρας μας και τόνισε αναφερόμενος στην Παλαιστίνη, το Αφγανιστάν και αλλού ότι ο φασισμός αναβιώνει. Το ενωμένο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τόνισε πιο κάτω, δεν μπορεί παρά να κερδίσει. Εχουμε τη δύναμη γιατί είμαστε οι πολλοί, είπε. Βέβαια, η προσπάθεια συσπείρωσής μας είναι δύσκολη αλλά υπάρχουν ελπιδοφόρες δυνάμεις όπως εσείς. Και στη συνέχεια, επισήμανε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει χρέος να στηρίζει την προσπάθεια ενότητας της εργατικής τάξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ