ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κλειστά χαρτιά για το «Μακεδονικό»

Επιχειρεί να αποφύγει τη διατύπωση συγκεκριμένων θέσεων, με συνεχείς εκκλήσεις για ψυχραιμία και υπευθυνότητα

Κλειστά επιμένει να κρατά τα «χαρτιά» της για τους χειρισμούς της στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αν και την ίδια στιγμή δηλώνει ότι επιδιώκει τη συναίνεση από τα άλλα κόμματα.

Παρότι είναι βέβαιο ότι στο πλαίσιο του ΟΗΕ συζητά μια «σύνθετη ονομασία», ωστόσο η κυβέρνηση δε δηλώνει ανοιχτά τις θέσεις της, ενώ την ίδια στιγμή παρακολουθεί με «δέος» τις κινήσεις και τις αντιδράσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση καταφεύγει στις συνεχείς εκκλήσεις για ψυχραιμία και υπευθυνότητα, προκειμένου να αποφύγει την έκφραση συγκεκριμένων θέσεων για την αντιμετώπιση του θέματος στο εξής. Μετά τον πρωθυπουργό, και ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης, σε δηλώσεις που έκανε χθες εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικρατήσει το πνεύμα της ψυχραιμίας και της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στις συναντήσεις που θα έχει αύριο ο Π. Μολυβιάτης με τους αρχηγούς των κομμάτων, διευκρίνισε ότι «αντικείμενο των συζητήσεων δεν είναι η εξεύρεση συγκεκριμένων ονομάτων» (σ.σ. για την ΠΓΔΜ).

«Αντικείμενο των συζητήσεων είναι να ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί, καθένας ξεχωριστά από τον κ. Μολυβιάτη, για τις εκτιμήσεις που κάνει το υπουργείο Εξωτερικών και, βεβαίως, να γίνει και η απαραίτητη ανταλλαγή απόψεων, σχετικά με το μελλοντικό σχεδιασμό», δήλωσε ο Ευ. Αντώναρος.

Στην ερώτηση για το αν η κυβέρνηση θα ασκήσει βέτο στην ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε να αιωρείται ένα τέτοιο, μη πιθανό ωστόσο, ενδεχόμενο, λέγοντας ότι «η χώρα μας θα χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα που έχει».

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να κάνει οιοδήποτε σχόλιο, σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», σύμφωνα με το οποίο υπάρχει απόρρητο «non paper» του υπουργού Εξωτερικών προς τον Αμερικανό πρέσβη την περασμένη βδομάδα, όπου εκφράζεται η έντονη ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης για την αμερικανική ενέργεια. «Δεν πρόκειται να αναφερθώ σε ανταλλαγή διπλωματικών εγγράφων, τα οποία γίνονται ενδεχομένως κατά τις συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών με ξένους πρέσβεις. Η ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι δεδομένη και την εξέφρασε δημοσίως ο κ. Μολυβιάτης, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον κ. Μίλερ», υπογράμμισε ο κ. Αντώναρος.

Ο εκπρόσωπος προσπάθησε να πείσει ότι η κυβέρνηση δεν κινείται στη λογική των αντιμέτρων ή αντιποίνων προς την ΠΓΔΜ, κρατώντας αποστάσεις, αλλά χωρίς να αποκηρύξει την ενέργεια του υπουργού Απασχόλησης, που αρνήθηκε πρόσφατα να υπογράψει τη διακρατική συμφωνία για την παροχή αδειών εποχικής εργασίας σε περίπου 15.000 κατοίκους της ΠΓΔΜ. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Π. Παναγιωτόπουλου - «κάναμε αυτό για να δώσουμε στα Σκόπια να καταλάβουν ότι η επιπόλαιη και άδικη απόφαση των ΗΠΑ για μονομερή αναγνώριση δε λύνει προβλήματα, αλλά δημιουργεί περισσότερα», είχε δηλώσει ο Π. Παναγιωτόπουλος - ο Ευ. Αντώναρος προσπάθησε να αποφορτίσει το ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μικρή χρονική αναβολή και πρόσθεσε ότι το θέμα θα λυθεί σε ευθετότερο χρόνο. «Εκείνο το οποίο ήθελε να πει προφανώς ο κ. Παναγιωτόπουλος είναι ότι η ημέρα εκείνη δεν ήταν η πιο κατάλληλη για να προχωρήσει η οριστικοποίηση της συγκεκριμένης συμφωνίας», σημείωσε ο κ. Αντώναρος.

Ενημερωτικές επαφές

Σημειώνεται ότι σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει για τις εξελίξεις στο «Μακεδονικό» την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμύνης της Βουλής, ενώ αύριο Πέμπτη θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων. Συγκεκριμένα, ο Π. Μολυβιάτης θα συναντηθεί με τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στα γραφεία του Κόμματος στον Περισσό, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στη Χαρ. Τρικούπη για να συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου. Αργότερα, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Συνασπισμού, Ν. Κωνσταντόπουλο. Χθες προστέθηκε και συνάντηση με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη.

Δηλώσεις Κόστοβ

«Η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τη Μακεδονία με το συνταγματικό της όνομα δε στρέφεται κατά της Ελλάδας», εκτίμησε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Χάρι Κόστοβ, σε δηλώσεις του σε ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

«Η Μακεδονία επιθυμεί εξαιρετικές σχέσεις με την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι σημαντικός εμπορικός μας εταίρος και η πρώτη χώρα σε ξένες επενδύσεις. Θέλουμε να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα μας για την ενσωμάτωσή της στις ευρωατλαντικές δομές», ανέφερε ακόμη ο κ. Κόστοβ. Αναφερόμενος σε κάποια «βήματα» που έκανε η ΠΓΔΜ, όλα αυτά τα χρόνια που υφίσταται η διαφορά με την Ελλάδα σχετικά με το όνομα, ανέφερε: «Η χώρα μας αντικατέστησε τη σημαία της και τροποποίησε ορισμένα άρθρα του Συντάγματός της. Οι κινήσεις αυτές αποσκοπούσαν στο να καταστεί σαφές ότι δεν υπάρχει καμία εδαφική διεκδίκηση απέναντι στην Ελλάδα». Τέλος, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια σημείωσαν μεγάλη πρόοδο και συμπλήρωσε ότι δε χρειάζονται εθνικιστικές εξάρσεις και δηλώσεις, εκατέρωθεν.

Πρώτη «βόλτα» Σολάνα στην περιοχή

Στα Σκόπια και την Αθήνα ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα

Την καλή θέληση της ελληνικής κυβέρνησης για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, επανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, στον εκπρόσωπο της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτικής Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα, ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, κατά τη συνάντηση που είχαν χτες βράδυ στην Αθήνα. Η συνάντηση κράτησε περίπου μια ώρα και δεν υπήρξαν δηλώσεις.

Ο Χαβιέ Σολάνα έφτασε στην Αθήνα προερχόμενος από τα Σκόπια για έναν πρώτο γύρο επαφών και διαβουλεύσεων προκειμένου να αποτιμήσει την κατάσταση που προέκυψε μετά την αναγνώριση της ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία από την Ουάσιγκτον.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας, που πραγματοποίησε επίσκεψη στα Σκόπια, εκτίμησε χτες ότι η ΠΓΔΜ βρίσκεται στο δρόμο της ευρωπαϊκής ένταξης μετά από την αποτυχία του δημοψηφίσματος για τον αμφιλεγόμενο νόμο της αποκέντρωσης.

Σημειώνεται ότι το δημοψήφισμα απέτυχε λόγω της πολύ μικρής προσέλευσης των ψηφοφόρων.

Τόσο η κυβέρνηση της χώρας όσο και η ΕΕ κάλεσαν τους πολίτες της ΠΓΔΜ να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα για να δείξουν την υποστήριξή τους στο νόμο αυτό, που θεωρείται ένα από τα σημεία κλειδιά της Συμφωνίας της Οχρίδας του Αυγούστου του 2001, που έθεσε τέλος στην επτάμηνη και πλέον διαμάχη μεταξύ Αλβανών ανταρτών και των δυνάμεων της ΠΓΔΜ.

Στα Σκόπια ο Χ. Σολάνα, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους «σε ποια χώρα βρίσκεται», απάντησε ότι βρίσκεται σε μια χώρα που η πλειοψηφία θέλει να ονομάζεται Μακεδονία. Οταν, στη συνέχεια, ρωτήθηκε αν έχει αλλάξει η θέση της ΕΕ για την ονομασία, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι δε συζήτησε κατά την επίσκεψή του για αυτό το θέμα.

«Αντιλαμβανόμεθα ότι η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί να κοιτά προς το μέλλον και όχι προς το παρελθόν», δήλωσε ο Χ. Σολάνα μετά από συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και άλλους αξιωματούχους της χώρας. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες και τους εκπροσώπους των εθνικών κοινοτήτων να συνέλθουν σήμερα Τετάρτη για να επαναβεβαιώσουν ότι η χώρα τους παραμένει προσηλωμένη στη δημοκρατία και στην ευρωατλαντική ένταξη.

«Είναι τώρα η στιγμή για να απευθύνουμε ένα σαφές μήνυμα στη διεθνή κοινότητα... Θα είναι ένα μήνυμα κοινό των κομμάτων που βρίσκονται στην εξουσία, αυτών της αντιπολίτευσης και των εκπροσώπων όλων των εθνικών ενώσεων», πρόσθεσε ο Τσερβένκοφσκι στην πρώτη δημόσια ομιλία του μετά από το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Αναφορικά με το πρόβλημα που έχει η ΠΓΔΜ με την Ελλάδα σχετικά με την ονομασία της χώρας, κυβερνητικοί κύκλοι των Σκοπίων υποστηρίζουν ότι επίσημα τα Σκόπια δεν μπορούν να κάνουν αποδεκτή ονομασία που θα περιέχει γεωγραφικό ή τοπικό προσδιορισμό του όρου «Μακεδονία» (π.χ. Βόρεια ή Ανω Μακεδονία). Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι η θέση των Σκοπίων στο θέμα του ονόματος είναι αμετάβλητη, έτσι όπως έχει εκφραστεί επανειλημμένως και η οποία έχει ως εξής: «Χρησιμοποίηση του συνταγματικού ονόματος της χώρας - Δημοκρατία της Μακεδονίας - στη διεθνή επικοινωνία της χώρας και εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης με την Ελλάδα για τη διμερή επικοινωνία».

«Εχουμε διεθνές όνομα ως χώρα και θα επιδιώξουμε να βρούμε μία λύση με την Ελλάδα, η οποία θα αφορά τη διμερή επαφή. Το διεθνές όνομα της χώρας είναι Δημοκρατία της Μακεδονίας», δηλώνουν οι ίδιοι κύκλοι.

Παραβιάσεις υπό το «βλέμμα» του ΝΑΤΟ

Νέες παραβάσεις του FIR Αθηνών και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη σημειώθηκαν χτες στο Αιγαίο, ενώ την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη άσκηση του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας που θα ολοκληρωθεί στις 12 Νοέμβρη.

Συγκεκριμένα, εφτά ζεύγη τουρκικών αεροσκαφών προέβησαν σε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο.

Ενα ακόμη ζεύγος τουρκικών μαχητικών προέβη σε παραβάσεις και παραβιάσεις στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Στο μεταξύ, την εμφάνισή του έκανε για μία ακόμη ημέρα ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

ΕΕΔΥΕ
Εκδήλωση για τις σύγχρονες μορφές πολέμου

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα τις σύγχρονες μορφές πολέμου πραγματοποιεί η ΕΕΔΥΕ τη Δευτέρα, 22/11, στις 6.30μ.μ., στην αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών Ι. Δρακόπουλου. Το άνοιγμα θα γίνει από εκπρόσωπο της ΕΕΔΥΕ και το θέμα θα εισηγηθούν οι Αντώνης Κακαράς πλοίαρχος ε.α. και Δημήτρης Αλευρομάγειρος αντιστράτηγος ε.α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ