ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Σκληρή εκ των υστέρων...

Σκληρή κατόπιν εορτής εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τις δύο εκθέσεις που δημοσιοποίησε χτες στις Βρυξέλλες, όσον αφορά στην Τουρκία και στην ενταξιακή της πορεία. Τόσο η έκθεση προόδου όσο και η αναθεωρημένη εταιρική σχέση καλούν την Τουρκία να αντιμετωπίσει προβλήματα που την «πονάνε», όπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο σεβασμός των μειονοτήτων, η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, η πολιτική διαφάνεια, η απεμπλοκή του στρατού από την πολιτική σκηνή, αλλά και η αναγνώριση όλων των κρατών-μελών της ΕΕ...

Δύο πολιτικά κείμενα, που αποδεικνύουν την πρόθεση της ΕΕ να χρησιμοποιήσει την Τουρκία ανάλογα με τα συμφέροντά της, καθώς και οι δύο αυτές εκθέσεις χρησιμοποιούνται κατά πολιτική βούληση. Επισημαίνουμε ότι οι «25» δέχτηκαν τον περσινό Δεκέμβρη να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με μία υποψήφια χώρα, που δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ένα από τα 25 κράτη-μέλη της Ενωσης, στην οποία ζητά να ενσωματωθεί, ενώ εξακολουθεί να διατηρεί επί τρεις και πλέον δεκαετίες στρατό κατοχής στο κράτος αυτό.

Αν λοιπόν η ΕΕ είχε σκοπό να απαιτήσει κυριολεκτικά από την Αγκυρα να συμμορφωθεί με κάποιες αρχές θα το είχε κάνει όταν έθετε τα κριτήρια της Κοπεγχάγης ή έστω στις 3 του Δεκέμβρη 2004, όταν άνοιγε διάπλατα τις πόρτες στην ενταξιακή της πορεία.

Η ελληνική κυβέρνηση θριαμβολογεί και δηλώνει ότι «πήραμε το μέγιστο δυνατό», εκφράζοντας απόλυτη ικανοποίηση τόσο για την έκθεση, που συντάσσεται αποκλειστικά από την Κομισιόν, όσο και για την αναθεωρημένη εταιρική σχέση, που παραπέμπεται για συζήτηση στο Συμβούλιο.

Ως εξαιρετική επιτυχία παρουσιάζεται η αναφορά του casus belli (κάζους μπέλι - αιτία πολέμου), στην έκθεση προόδου, στην οποία όμως δεν απαιτείται και η άρση του. Συγκεκριμένα, το κείμενο αναφέρει αόριστα ότι τον Απρίλη του 2005 ο πρόεδρος του τουρκικού Κοινοβουλίου εξέφρασε την άποψη πως θα μπορούσε να αρθεί το casus belli εναντίον της Ελλάδας, όπως είχε υιοθετηθεί από το Κοινοβούλιο το 1995. Ο υπουργός Εξωτερικών, Α. Γκιουλ, είχε αναφέρει ότι δεν είχε αντιρρήσεις επ' αυτού. Παρ' όλ' αυτά, από τότε δεν υπήρξε κάποια συνέχεια...

Επίσης, στην έκθεση προόδου γίνεται αναφορά στη δήλωση της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κύπρου, με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, και στην αντιδήλωση της ΕΕ. Ζητείται σεβασμός στα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων και των μη μουσουλμανικών θρησκευτικών ιδρυμάτων. Απαιτείται προστασία των μειονοτικών κοινοτήτων και των δικαιωμάτων τους, ενώ αναφέρονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινότητα τόσο στην εκπαίδευση, όσο και στην κληροδότηση των περιουσιών.

Παράλληλα, επισημαίνεται η δέσμευση της Τουρκίας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος στα πλαίσια του ΟΗΕ, ενώ η δήλωση της Τουρκίας κατά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας χαρακτηρίζεται μονομερής και καλείται να αναγνωρίσει όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ακόμα, η Αγκυρα επαινείται για τη θετική εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ καλείται να επιλύσει τις συνοριακές διαφορές της ειρηνικά με τις γείτονες χώρες, αποφεύγοντας κάθε κίνηση που θα οδηγούσε σε αντίθετα αποτελέσματα.

Ζητείται επίσης η άρση των περιορισμών στο εμπόριο, που προκύπτουν από τους επιβεβλημένους περιορισμούς σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

Οσον αφορά στην αναθεωρημένη εταιρική σχέση, που περιλαμβάνει τους βραχυπρόθεσμους στόχους οι οποίοι τίθενται στην Αγκυρα από την ΕΕ, αναφέρονται το θέμα της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, η απεμπλοκή του στρατού από τα πολιτικά πράγματα, η πολιτική διαφάνεια, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η προστασία των μειονοτήτων, η κατάργηση των βασανιστηρίων, η ίση αντιμετώπιση όλων από τη Δικαιοσύνη, η ελευθερία της έκφρασης και της θρησκείας, τα δικαιώματα των γυναικών, των συνδικάτων.

Αναφορικά με την Κύπρο επισημαίνεται και σε αυτό το κείμενο η ανάγκη επίλυσης του προβλήματος στα πλαίσια του ΟΗΕ, ζητείται η πλήρης εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας σε όλα τα κράτη-μέλη και στην Κυπριακή Δημοκρατία και επισημαίνεται η ανάγκη προόδου στην ομαλοποίηση των σχέσεων της Τουρκίας με όλα τα κράτη-μέλη και την Κύπρο.

Η ΕΕ μέσα από τα δύο κείμενα προσπαθεί ξεκάθαρα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που θα της επιτρέψουν να χειριστεί την υποψηφιότητα της Τουρκίας ανάλογα με τα συμφέροντά της, χρησιμοποιώντας όλα τα παραπάνω κατά το δοκούν...

Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Νέο μήνυμα σε Τουρκία - ΠΓΔΜ

Ακόμα ένα μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Καρ. Παπούλιας, χαρακτηρίζοντάς την ως «δύσκολο γείτονα», ενώ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ μετέθεσε την ευθύνη αποκλειστικά στην ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Αρμένιο ομόλογό του Ρ. Κοχαριάν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτίμησε ότι Αρμενία «έχει και εκείνη, όπως και εμείς, έναν δύσκολο γείτονα, την Τουρκία. Και νομίζω ότι είναι εκείνη που καταλαβαίνει καλύτερα τα προβλήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων». Το βράδυ στο δείπνο ήταν περισσότερο σαφής, λέγοντας ότι «αναμένουμε από την Τουρκία να επιδείξει την αναγκαία πολιτική βούληση και να προχωρήσει στην εκπλήρωση του συνόλου των υποχρεώσεών της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση», σύμφωνα με τους όρους και τα κριτήρια που περιέχονται στο κείμενο του Διαπραγματευτικού Πλαισίου που υιοθετήθηκε στις 3 Οκτώβρη. Ανέφερε επίσης ότι «η Τουρκία πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με το παρελθόν της, τους συστηματικούς διωγμούς και τη γενοκτονία σε βάρος των Αρμενίων τον περασμένο αιώνα».

Αναφερόμενος στο «Μακεδονικό» σημείωσε ότι «η χώρα μου έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλλακτικότητας και ευελιξίας, κάνοντας σημαντικά βήματα για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος» και πλέον «η λύση εξαρτάται μόνο από την ηγεσία των Σκοπίων, που θα πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλογιστεί τις συνέπειες για την ευρωπαϊκή της πορεία».

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας - Αρμενίας τις χαρακτήρισε «εξαιρετικές, εγκάρδιες, φιλικές, συνεχώς αναπτυσσόμενες σε όλους τους τομείς». Ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των έξι πρώτων χωρών σε επενδύσεις κεφαλαίου, ότι 100 αξιωματικοί της Αρμενίας μιλούν ελληνικά, καθώς «πολλοί νέοι της Αρμενίας φοιτούν στις ελληνικές στρατιωτικές σχολές».

Παράλληλα η Ελλάδα είναι, όπως είπε, «ένας συνεπής συμπαραστάτης των αιτημάτων της Αρμενίας για τη συνεργασία και προσέγγισή της στην ΕΕ».

Την ευγνωμοσύνη του για την «αρωγή» της Ελλάδας προς τη χώρα εξέφρασε ο Αρμένιος Πρόεδρος, ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος από το περιεχόμενο των συνομιλιών. Ο Ρ. Κοχαριάν είχε νωρίτερα συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, ενώ θα συναντηθεί και με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

ΡΟΔΟΣ
Για τις εξελίξεις στην Αυτοδιοίκηση

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ διοργανώνει συζήτηση με θέμα «Οι εξελίξεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι θέσεις του ΚΚΕ», αύριο, Παρασκευή, 11 του Νοέμβρη, στις 7.30 μ.μ., στο ΑΚΤΑΙΟ στη Ρόδο. Θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Για την Αντιφασιστική Νίκη

Εκδήλωση για τα 60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών οργανώνει τη Δευτέρα 14 Νοέμβρη η Επιτροπή Ειρήνης Κατερίνης. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 το απόγευμα, στο «Χατζόγλειο».

Θα μιλήσουν ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ και ο Γιώργος Τεμεκενίδης, ιστορικός - φιλόλογος.

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΠΓΔΜ
Θετική εισήγηση αλλά...

Θετικά γνωμοδοτεί στην ένταξη της ΠΓΔΜ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Συμβούλιο, σύμφωνα με τη χθεσινή δημοσιοποίηση, αλλά χωρίς να δίνει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και βάζοντας τέτοια κριτήρια, που κάνουν την ένταξη μάλλον όνειρο απατηλό για την υποψήφια χώρα.

Στην έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την ΕΕ, γίνεται απλή αναφορά στο θέμα του ονόματος με την εξής διατύπωση: Ζητείται η ένταση των προσπαθειών με θετική προσέγγιση για την εξεύρεση κατόπιν διαπραγματεύσεων αμοιβαία αποδεκτής λύσης, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και προς όφελος της Περιφερειακής Συνεργασίας και των Σχέσεων Καλής Γειτονίας.

Εκδρομή της ΠΕΔΥΕ

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) διοργανώνει διήμερη εκδρομή στις 26 και 27 Νοέμβρη στο Δίον και στη Βεργίνα. Η αναχώρηση θα γίνει στις 7 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 210-3827303 και 210-3843444.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Αντιμάθημα με θέμα: «Η διδακτική των Φυσικών Επιστημών. Η δική μας υλιστική προσέγγιση» και ομιλήτρια την Μαργαρίτα Κουθασανά, διδάκτορα Διδακτικής, συνδιοργανώνουν η Τομεακή Οργάνωση Σχολών Θετικών Επιστημών Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ μαζί με τις ΟΒ των Παιδαγωγικών Σχολών της ΚΝΕ, σήμερα, Πέμπτη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα Α31 του Φυσικού.

  • Οι Νομαρχιακές Οργανώσεις Σπουδάζουσας - ΤΕΙ Αχαΐας πραγματοποιούν εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «88 χρόνια από τη μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση», την Τρίτη 15 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης στην Πάτρα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ