Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Νέο μήνυμα σε Τουρκία - ΠΓΔΜ

Ακόμα ένα μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Καρ. Παπούλιας, χαρακτηρίζοντάς την ως «δύσκολο γείτονα», ενώ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ μετέθεσε την ευθύνη αποκλειστικά στην ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Αρμένιο ομόλογό του Ρ. Κοχαριάν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτίμησε ότι Αρμενία «έχει και εκείνη, όπως και εμείς, έναν δύσκολο γείτονα, την Τουρκία. Και νομίζω ότι είναι εκείνη που καταλαβαίνει καλύτερα τα προβλήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων». Το βράδυ στο δείπνο ήταν περισσότερο σαφής, λέγοντας ότι «αναμένουμε από την Τουρκία να επιδείξει την αναγκαία πολιτική βούληση και να προχωρήσει στην εκπλήρωση του συνόλου των υποχρεώσεών της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση», σύμφωνα με τους όρους και τα κριτήρια που περιέχονται στο κείμενο του Διαπραγματευτικού Πλαισίου που υιοθετήθηκε στις 3 Οκτώβρη. Ανέφερε επίσης ότι «η Τουρκία πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με το παρελθόν της, τους συστηματικούς διωγμούς και τη γενοκτονία σε βάρος των Αρμενίων τον περασμένο αιώνα».

Αναφερόμενος στο «Μακεδονικό» σημείωσε ότι «η χώρα μου έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλλακτικότητας και ευελιξίας, κάνοντας σημαντικά βήματα για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος» και πλέον «η λύση εξαρτάται μόνο από την ηγεσία των Σκοπίων, που θα πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλογιστεί τις συνέπειες για την ευρωπαϊκή της πορεία».

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας - Αρμενίας τις χαρακτήρισε «εξαιρετικές, εγκάρδιες, φιλικές, συνεχώς αναπτυσσόμενες σε όλους τους τομείς». Ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των έξι πρώτων χωρών σε επενδύσεις κεφαλαίου, ότι 100 αξιωματικοί της Αρμενίας μιλούν ελληνικά, καθώς «πολλοί νέοι της Αρμενίας φοιτούν στις ελληνικές στρατιωτικές σχολές».

Παράλληλα η Ελλάδα είναι, όπως είπε, «ένας συνεπής συμπαραστάτης των αιτημάτων της Αρμενίας για τη συνεργασία και προσέγγισή της στην ΕΕ».

Την ευγνωμοσύνη του για την «αρωγή» της Ελλάδας προς τη χώρα εξέφρασε ο Αρμένιος Πρόεδρος, ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος από το περιεχόμενο των συνομιλιών. Ο Ρ. Κοχαριάν είχε νωρίτερα συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, ενώ θα συναντηθεί και με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ