Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο γνωστός αντιδραστικός Σημίτης... .

Παρουσιάστηκε χτες το βιβλίο του τέως πρωθυπουργού

Η «κεντροαριστερά» (Παπανδρέου, Κύρκος, Κωνσταντόπουλος) παρούσα...

Eurokinissi

Η «κεντροαριστερά» (Παπανδρέου, Κύρκος, Κωνσταντόπουλος) παρούσα...
Προώθηση των αναδιαρθρώσεων παντού. Σύγκρουση με το λαϊκό κίνημα και τους εργαζόμενους που αντιστέκονται στις μεταρρυθμίσεις. Αμεση υλοποίηση των στόχων που επιβάλλουν οι αντιλαϊκές συνθήκες της ΕΕ και συστράτευση με τις επιλογές των ιμπεριαλιστικών κέντρων είναι η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουν η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, για να πετύχει η χώρα τη «σύγκλιση»!!

Ο τέως πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στη χτεσινή του ομιλία κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του με τίτλο: «Πολιτική για μια Δημιουργική Ελλάδα 1996 - 2004», απέδειξε ότι... άξια κατείχε για οκτώ χρόνια τη θέση που του εμπιστεύτηκε η άρχουσα τάξης της χώρας για να υλοποιήσει μια σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Ο Κ. Σημίτης, αν και επιχείρησε να αναδείξει διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη «συντηρητική παράταξη», όπως είπε, ουσιαστικά κάλεσε την κυβέρνηση να συνεχίσει την αντιλαϊκή πολιτική που οι κυβερνήσεις του εφάρμοσαν με ευλάβεια, προωθώντας νέες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, πλήττοντας τα συμφέροντα των εργαζομένων και εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

«Τα όσα κατέκτησε η χώρα», ισχυρίστηκε ο Κ. Σημίτης, «μπορούν εύκολα να αλλάξουν αν τα κόμματα συνεχίζουν να ασπάζονται συντεχνιακά αιτήματα ή και απόψεις ειδικών ομάδων, προσπαθώντας έτσι να διευρύνουν το εκλογικό τους ακροατήριο»... Ο τέως πρωθυπουργός ουσιαστικά κάλεσε την κυβέρνηση να επιτεθεί με σφοδρότητα στα λαϊκά δικαιώματα, όπως εξάλλου ο ίδιος έκανε χρησιμοποιώντας πολλές φορές ακόμα και άγρια καταστολή. Μάλιστα, ο ίδιος κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να είναι σε «εγρήγορση», να «αντιπαρατεθεί» με τις «πολιτικές που καθηλώνουν, εμμονή, σ' ένα νέο μεταρρυθμιστικό σχέδιο». Επίσης, κάλεσε το κόμμα του, να «εργαστεί» για να «περιοριστούν οι αμυντικές στάσεις, οι νοοτροπίες που καθηλώνουν, οι αντιδράσεις στο καινούριο». Το ΠΑΣΟΚ δηλαδή από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να στοχεύσει την πολιτική του στον εκμαυλισμό των λαϊκών συνειδήσεων και στην αποτροπή των λαϊκών αγώνων και κινητοποιήσεων που θα αντιπαρατίθενται με αυτή την πολιτική.

Ο Κ. Σημίτης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι δήθεν δεν προώθησε τις διαρθρωτικές αλλαγές και προχώρησε με «διστακτικότητα» και ξεκαθάρισε ότι οι στόχοι τόσο για την κυβέρνηση όσο και για το ΠΑΣΟΚ πρέπει «να προκύπτουν από τη στρατηγική της Λισαβόνας και τις πολιτικές της ΕΕ».

Ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε συγχρόνως και τα διαπιστευτήριά του στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς. Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική που άσκησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, με... υπερηφάνεια ανέφερε ότι παρέδωσαν τη διαχείρισή της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα, είπε, ενέταξε τα ιδιαίτερα προβλήματά της μέσα στη γενική πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών, έτσι ώστε να αποτελούν θέματα ευρύτερης διαδικασίας διαφορών και όχι απλές διμερείς συγκρούσεις»! Εξύμνησε τη συμμετοχή της χώρας μας στις στρατιωτικές επεμβάσεις, υποστηρίζοντας ότι «αποκτήσαμε πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια, όπως αποδεικνύει η (...) ειρηνευτική παρουσία των ενόπλων δυνάμεών μας σε περισσότερες χώρες»!!!

Επιτέθηκε στα «κόμματα της Αριστεράς», υποστηρίζοντας ότι «με τους ισχυρισμούς τους για τη δήθεν άμετρη διεύρυνση των ανισοτήτων και τη δραματική επέκταση της φτώχειας, δημιούργησαν αμφιβολίες για τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής».

Υπερασπίστηκε το έργο του, ισχυριζόμενος ότι υπήρξε «σημαντική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου» και ότι «περιορίστηκαν οι κοινωνικές ανισότητες», ενώ τέλος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι χρησιμοποίησε σα «μέσο για να απαξιώσει την οκταετία», με τη λεγόμενη «οικονομική απογραφή».

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο χώρο της παρουσίασης του βιβλίου προσπάθησε να εισέλθει ο αρχιπλοίαρχος εν αποστρατεία Αντώνης Ναξάκης, ο οποίος είχε εμπλακεί στην υπόθεση Οτσαλάν, θέμα για το οποίο γίνεται αναφορά μέσα στο βιβλίο του Κώστα Σημίτη. Τελικώς, ο Αν. Ναξάκης απομακρύνθηκε από τους άνδρες της αστυνομίας και τους φρουρούς του τέως πρωθυπουργού, ενώ έκανε και δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Να σημειώσουμε ακόμα πως κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου από τον Κ. Σημίτη, έξω από το Μουσείο Μπενάκη, σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές ανάμεσα σε δυνάμεις των ΜΑΤ και μερικών δεκάδων συγκεντρωμένων, οι οποίοι φώναζαν το σύνθημα «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή».

Σχολιάζοντας το βιβλίο του Κ. Σημίτη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, μετά το τέλος της εκδήλωσης μεταξύ άλλων δήλωσε: «Η ιστορία θα κρίνει, η δική μας ευθύνη είναι να κοιτάμε μπροστά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ