Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
Νέα βάρη για χάρη του ΝΑΤΟ

Νέα δυσβάστακτα βάρη καλείται να σηκώσει ο ελληνικός λαός για τους εξοπλισμούς των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίοι δε γίνονται για τις πραγματικές αμυντικές ανάγκες της χώρας, αλλά για την εξυπηρέτηση των ΝΑΤΟικών αναγκών.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η αγορά 30 έως 40 αμερικανικών αεροσκαφών F-16 και μάλιστα με απευθείας ανάθεση. Χτες ο υπουργός Αμυνας, ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, υπερασπίστηκε την αναγκαιότητα αυτής της νέας «αγοράς του αιώνα», ισχυριζόμενος μάλιστα ότι αποτελεί πρόταση της ηγεσίας της Πολεμικής Αεροπορίας. Για την αγορά των αμερικανικών αεροσκαφών δεν υπήρξε επί της ουσίας διαφωνία από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι απλώς επέμεναν ότι έπρεπε να ακολουθηθεί μια διαφορετική διαδικασία για την προμήθειά τους.

Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι η απευθείας ανάθεση με διακρατική συμφωνία έγινε για λόγους διαφάνειας και λογιστικού ελέγχου και είπε ότι ένας διεθνής διαγωνισμός θα καθυστερούσε την προμήθεια για δύο ή τρία χρόνια. Κατά τον υπουργό, η αγορά των 30 αεροσκαφών θα κοστίσει 1,1 δισ. ευρώ χωρίς να συνυπολογίζονται τα επιπλέον όπλα που θα χρειαστεί να φέρουν τα F-16. O χρόνος παράδοσής τους υπολογίζεται για το 2009 και όπως υποστήριξε ο υπουργός, η συγκεκριμένη αγορά θα είναι η πιο οικονομική που έγινε ποτέ, αφού το κόστος κάθε αεροσκάφους θα είναι κάτω από τα 50 εκατομμύρια ευρώ, τιμή που είχε δοθεί από την κυβέρνηση Σημίτη για ανάλογη αγορά.

Σχολιάζοντας τα όσα λέγονται ότι το κόστος της αγοράς θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ, είπε ότι αυτά είναι αστήριχτα και αβάσιμα και απέδωσε τα σχετικά δημοσιεύματα σε «παιχνίδια» που καμία σχέση δεν έχουν με «τα εθνικά συμφέροντα». Ανακοίνωσε δε ότι για το 2006 για την προμήθεια εξοπλισμών του υπουργείου προβλέπεται κονδύλι ύψους 1,9 δισ. ευρώ και είπε ότι το αντίστοιχο κονδύλι 1,4 δισ. ευρώ που υπήρχε για το 2005 δεν εξαντλήθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ