ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Καμία πίστη στις θέσεις των κομμάτων τα οποία στήριξαν το Μάαστριχτ

Με αφορμή τη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ και την προετοιμασία του Εαρινού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είναι το μόνο κόμμα σήμερα στη Βουλή, που δεν έχει καμιά πολιτική και ηθική δέσμευση να υπερασπίζεται, ή να προωθεί τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επομένως, είναι το κόμμα εκείνο, που από τη θέση μιας ισχυρότερης αντιπολίτευσης, μετά τις 7 Μάρτη, θα συμβάλει στην ανάπτυξη λαϊκών αγώνων, εναντίον των αποφάσεων του ΕΚΟΦΙΝ, που συγκεκριμένα είναι:

- Η αύξηση του εργάσιμου χρόνου, έτσι ώστε να παίρνουμε τη σύνταξη λίγο πριν πεθάνουμε.

- Η ελαστικοποίηση παραπέρα των εργασιακών σχέσεων.

- Η καθήλωση των εισοδημάτων.

Αυτά είπε η "Λισαβόνα" και αυτά προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Επομένως, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δώσουν καμία πίστη στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και των κομμάτων εκείνων που έχουν συμβάλει στην ψήφιση του Μάαστριχτ και στην ομοσπονδιοποίηση της Ενωσης, διότι, όταν έχεις δεσμευτεί με την υπογραφή σου σε αντιλαϊκές στρατηγικές, δεν μπορείς, δεν έχεις το σθένος, δε θέλεις να συμβάλεις και στην αντίσταση.

Ο Γιώργος Παπανδρέου χτες στον Κορυδαλλό είχε το θράσος να απευθυνθεί στην εργατιά και στους ναυτεργάτες. Και λέμε θράσος, γιατί πραγματικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δημιούργησε ακόμα σκληρότερες συνθήκες δουλιάς των εργαζομένων, τους δε ναυτεργάτες τους οδήγησε, σ' ένα μεγάλο μέρος, στην ανεργία. Τα κόμματα που υπερασπίζονται την Ευρωπαϊκή Ενωση και είναι στην εξουσία θα πρωτοστατήσουν στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων. Αυτοί που θα είναι στην αντιπολίτευση και έχουν συμφωνήσει με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ δεν μπορούν να εγγυηθούν μια συνεπή υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και μια ουσιαστική αντίσταση σ' αυτές τις επιλογές.

Τέλος, θέλω να σχολιάσω μια άλλη τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος, για άλλη μια φορά, είπε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να εγκαταλείψουν αντιλήψεις δογματικές, του παρελθόντος, και την ίδια ώρα τους κάλεσε - στην ουσία - να παραιτηθούν από διεκδικήσεις στοιχειώδεις για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλιά και του δικαιώματος στον ελεύθερο χρόνο.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να κάνουν το λάθος για άλλη μια φορά, δίνοντας δύναμη στα κόμματα του δικομματισμού. Είναι σα να αυτοπυροβολούνται. Θέλουμε να το επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά».

Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
Απαιτείται η αναμόρφωση της αγοράς εργασίας...

Κόλαση μέτρων ζητά για τα επόμενα χρόνια η ΕΕ στους τομείς του Ασφαλιστικού, των εργασιακών σχέσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής...

Η αναμόρφωση της αγοράς εργασίας, που αποτελεί μια από τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να ολοκληρωθεί. Αυτό συμφώνησαν χτες από κοινού στην ΕΕ ο Ν. Χριστοδουλάκης με τους ομολόγους του, προαναγγέλλοντας - και ομολογώντας ουσιαστικά - το όργιο των αντιλαϊκών επιλογών που σχεδιάζονται στα πλαίσια της οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμοστεί μετά τις εκλογές.

Στις Βρυξέλλες, όπου έγιναν οι υπουργικές δηλώσεις, συνεδρίασε χτες το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομίας και εγκρίθηκε το «επικαιροποιημένο» Προγράμματος Σταθερότητας για την περίοδο 2003 - 2006. Οι δηλώσεις ασφαλώς του Ελληνα υπουργού Οικονομίας αποτελούν προάγγελο κακών νέων, σηματοδοτούν τη σφοδρότητα της αντιλαϊκής επίθεσης που θα ξεκινήσει την επαύριο των εκλογών στα μέτωπα των εργασιακών σχέσεων, του ασφαλιστικού και της δημοσιονομικής πολιτικής. Στόχος, η επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, η σύντμηση του χρόνου υλοποίησής τους, ώστε να προλάβει το ευρωπαϊκό κεφάλαιο το τρένο της Λισαβόνας... Με λίγα λόγια για την περίοδο 2004 - 2010 προαναγγέλλουν μέτρα και πολιτικές που θα δημιουργήσουν κόλαση για τα λαϊκά στρώματα.

Τον τόνο αυτό τον έδωσαν και οι επισημάνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία, εξαπολύοντας μια ολομέτωπη επίθεση, κατά των - εναπομεινασών - εργατικών κατακτήσεων στη χώρα μας, καταλογίζει στην ελληνική κυβέρνηση, καθυστερήσεις στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Η έκθεση εφαρμογής των Κατευθύνσεων Οικονομικής Πολιτικής της ΕΕ καταλογίζει στην Ελλάδα μη αποτελεσματική προώθηση της «ευελιξίας στην αγορά εργασίας», καθώς και μέτρων που «θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών». Στο ίδιο αντιλαϊκό μοτίβο επισημαίνεται επίσης ότι «δε συνεχίστηκαν οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα και την κοινωνική πρόνοια». Εφιστά, επίσης, την προσοχή στην ελληνική κυβέρνηση να προβεί στη λήψη μέτρων για «τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων» (μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών), αλλά και τον κατακερματισμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, έτσι ώστε «να λαμβάνονται υπόψη οι περιφερειακές συνθήκες και οι ιδιαιτερότητες των διαφόρων κλάδων».

Με σκληρότερους ακόμα όρους η Εκθεση της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση τη λήψη μιας σειράς μέτρων για την ενίσχυση της «δημοσιονομικής σταθερότητας», την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, καθώς και την άρση των αντικινήτρων για πιο ευέλικτες μορφές απασχόλησης... Θέτουν δηλαδή θέμα κατάργησης του ορίου των απολύσεων, του κατώτατου μισθού κλπ.

Σε ό,τι αφορά αυτό καθαυτό το «Πρόγραμμα Σταθερότητας» το ΕΚΟΦΙΝ στην «έκδοση γνώμης» θέτει ευθέως θέμα μείωσης των μισθών, καθώς εκτιμά ότι «ορισμένες δαπάνες, όπως οι μισθοί αυξήθηκαν σημαντικά το 2003 και θα πρέπει να υπάρχει συγκράτηση τα επόμενα χρόνια». Παράλληλα, αμφισβητεί τους στόχους μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια (κάνει λόγο για «αισιόδοξο σενάριο»), ενώ αμφισβητεί και τους στόχους για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος που έχει τεθεί από το πρόγραμμα για το 2004 και 2006, καθώς εκτιμά ότι το δημοσιονιμικό έλλειμμα θα διατηρηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Η γενική εκτίμηση του Συμβουλίου είναι ότι «δημοσιονομική προσαρμογή τα επόμενα χρόνια θα είναι περιορισμένη» και με κομψό τρόπο θέτει θέμα εφαρμογής σκληρότερης δημοσιονομικής πολιτικής. Κατά το ΕΚΟΦΙΝ «ένα περισσότερο ισορροπημένο "μείγμα πολιτικών" θα απαιτούσε μια αυστηρότερη τοποθέτηση απέναντι στη δημοσιονομική πολιτική...».

Δεν έμειναν ικανοποιημένες οι Βρυξέλλες από το ρυθμό προώθησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην ελληνική οικονομία (αγορά εργασίας, ασφαλιστικό, δημοσιονομική πολιτική) και απαιτούν επιτάχυνση...

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τη συζήτηση που έγινε χτες στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου και συζητήθηκε το επικαιροποιημένο «Πρόγραμμα Σταθερότητας».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΑΔΕΔΥ
Πορεία ιδιωτικοποιήσεων και... «κοινωνικός διάλογος»

Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση τομέων και υπηρεσιών του δημοσίου και η αναγνώριση της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα αποτελούν ορισμένους από τους βασικούς άξονες της αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής που δεσμεύεται ότι θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση που γίνει κυβέρνηση. Αποδεικνύοντας παράλληλα την πλήρη ταύτισή του με τις θέσεις της ΝΔ. Οι παραπάνω θέσεις επιβεβαιώθηκαν, ουσιαστικά, από τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χτες με αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ στα γραφεία της.

Την επισήμανση του Δ. Αγκαβανάκη, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και στελέχους του ΠΑΜΕ, ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ για μη κρατικά πανεπιστήμια οδηγεί μοιραία στην ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο Γ. Παπανδρέου όχι μόνο δεν τη διέψευσε αλλά συμπλήρωσε ότι «το σοβαρό κράτος λειτουργεί πολύ πιο καλά αν μπορεί να παρεμβαίνει στην αγορά. Και καλώς ή κακώς υπάρχει αγορά στην εκπαίδευση. Υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα, υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο και αναγνωρίζονται σε όλο τον κόσμο τα ιδιωτικά πανεπιστήμια», για να προσθέσει ότι σε άλλες χώρες υπάρχουν μηχανισμοί πιστοποίησης, όπως στην Κύπρο, που αξιολογούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια για να δουν αν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον.

Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις τομέων και υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, ανέφερε ότι με πρόσχημα πάλι το δημόσιο συμφέρον πρέπει να δούμε πού μπορεί το δημόσιο να παίξει στρατηγικό ρόλο και πού μπορεί μερικές υπηρεσίες να τις αφήσει στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Να σημειωθεί ότι για θέματα όπως η κοινωνική ασφάλιση, το μισθολόγιο, ζητήματα δημοκρατίας, τη σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας κ.ά. ο Γ. Παπανδρέου απέφυγε να τα απαντήσει παραπέμποντας γενικά και αόριστα σε ένα μελλοντικό «κοινωνικό διάλογο».

Ανοίγει το ασφαλιστικό

Μια νέα «μεταρρύθμιση» στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, είναι μέσα στις προτεραιότητες του Γ. Παπανδρέου σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές. Την απάντηση αυτή δίνει ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ σε σχετική ερώτηση του περιοδικού «ΤΙΜΕ» (Ευρωπαϊκή Εκδοση). Μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέου δεν κρύβει ότι τη «μεταρρύθμιση» αυτή την ιεραρχεί ως το δεύτερο στόχο, ανάμεσα στις προτεραιότητες που θέτει.

Γίνεται φανερό ότι για το «νέο ΠΑΣΟΚ», τη νέα «δημοκρατική παράταξη», το ασφαλιστικό όχι μόνο δεν «έκλεισε», αλλά μπαίνει και ψηλά στην κυβερνητική του ατζέντα. Ακόμα όμως πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ήδη ο Γ. Παπανδρέου έχει δείξει και την κατεύθυνση που θα κινηθεί αυτή η μεταρρύθμιση. Η πρότασή του για την ανασφάλιστη εργασία, για νέους εργάτες χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα, για Ταμεία που δε θα εισπράττουν εργοδοτικές εισφορές, μόνο αγανάχτηση μπορεί να προκαλεί. Πολύ περισσότερο που η «παράταση του εργάσιμου βίου» αποτελεί σαφή πρόβλεψη και στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

ΚΚΕ
Ολοι οι αρχηγοί στις τηλεοπτικές συζητήσεις

Αναφορικά με τις τηλεοπτικές συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει:

«Αντί το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να διαγκωνίζονται για τις διαδικασίες των συζητήσεων ανάμεσά τους, ψάχνοντας ίσως για πρόσχημα ματαίωσης των συζητήσεων, ας δεχτούν την πρόταση του ΚΚΕ για συζήτηση με τη συμμετοχή όλων των αρχηγών όλων των κομμάτων της Βουλής και της Ευρωβουλής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ