ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ενθαρρύνει» τη συσκότιση και τη σύγχυση

Ασπίδα προστασίας στην αμερικανική πρεσβεία υψώνει ακόμα μια φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Στη δοκιμασμένη τακτική «όλοι εναντίον όλων», που προκαλεί παραπέρα σύγχυση και συσκότιση και οδηγεί στην «εξαφάνιση» των πολιτικών ευθυνών, καταφεύγει η κυβέρνηση για την υπόθεση των υποκλοπών, με τη βοήθεια του ΠΑΣΟΚ και των πολυεθνικών εταιριών.

Η κυβέρνηση «παρακολουθεί» την εξέλιξη των ερευνών που γίνονται σε διάφορα επίπεδα, εμμένοντας στην τακτική «δεν είδα, δεν ξέρω τίποτα» για τους δράστες και πλέον «περιμένει την έκβαση των ερευνών της Δικαιοσύνης». Πίσω από τις κούφιες διαβεβαιώσεις του τύπου «θέλουμε να βγουν όλα στη φόρα», η κυβέρνηση κινείται σταθερά στη γραμμή της συγκάλυψης, προστατεύοντας πρώτα απ' όλα την αμερικάνικη πρεσβεία και τις ξένες μυστικές υπηρεσίες και υπερασπιζόμενη το καθεστώς των νόμιμων παρακολουθήσεων.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έκανε βήμα πίσω, όσον αφορά στην ανάμειξη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στις υποκλοπές. Ερωτηθείς από τον «Ρ», αν μετά την εκτίμηση του Γ. Κορωνιά ότι ο υποκλοπέας «πρέπει να είναι κάποιος οργανισμός που συνδυάζει μεγάλη τεχνολογία και πολύ μεγάλα οικονομικά μέσα», η κυβέρνηση επανεξετάζει την «κατηγορηματική» θέση της ότι δεν εμπλέκεται η CIA και η αμερικάνικη πρεσβεία, ο Ευ. Αντώναρος είπε ότι η κυβέρνηση «δεν προσθέτει ή αφαιρεί τίποτα από όσα έχει πει». Ταυτόχρονα, επιτέθηκε κατά του Κορωνιά λέγοντας ότι «ο κ. Κορωνιάς ή οποιοσδήποτε άλλος από αυτούς που σπεύδουν να εκφράσουν εικασίες ή ισχυρίζονται ότι έχουν στοιχεία ας πάνε να τα καταθέσουν στη Δικαιοσύνη». Και αναρωτήθηκε με νόημα: «Γιατί δεν τα καταθέτουν; Τι είναι αυτό που τους κρατάει;».

«Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου σε ερώτηση για τις νόμιμες παρακολουθήσεις που αποδεικνύονται ως το νομικό κέλυφος για τις παράνομες. Με βάση την αναφορά του Γ. Κορωνιά ότι «ο υποκλοπέας πάτησε πάνω στο λογισμικό των νόμιμων συνακροάσεων της Ericsson», ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος πώς διασφαλίζει η κυβέρνηση ότι αυτό δε συνεχίζεται και σήμερα. Ο Ευ. Αντώναρος ψέλλισε ότι η κυβέρνηση «υποστηρίζει οποιαδήποτε βήματα είναι να γίνουν, ώστε να διασφαλιστεί αποτελεσματικά το απόρρητο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων».

Διαφοροποιημένος στο ζήτημα αυτό εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Αν. Καραμάριος, παραδεχόμενος ότι «αυτές οι νόμιμες συνακροάσεις κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων μετατράπηκαν σε παράνομες». Επισήμανε μάλιστα (στον «Αλφα 9,89») ότι «αυτό είναι το όλο πρόβλημα, αν μπορούμε να έχουμε θεσμικό πλαίσιο που να υπερασπίζουμε την πολιτεία και τα δικαιώματα των πολιτών ή θα είμαστε ξέφραγο αμπέλι».

Την ίδια στιγμή, με «δύο γλώσσες» εμφανίστηκε η κυβέρνηση έναντι του ΠΑΣΟΚ. Από τη μια ο Ευ. Αντώναρος ενθάρρυνε έμμεσα πλην σαφώς την κλήτευση του Γ. Παπανδρέου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, με αφορμή τα όσα είχε πει στην τελευταία συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης στη Βουλή. «Εάν κρίνει η Επιτροπή ότι πρέπει να καλέσει και τον κ. Παπανδρέου, καλώς θα κάνει να τον καλέσει», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να διαφανεί ότι το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται πίσω από τους σχετικούς «ψιθύρους» των βουλευτών της ΝΔ.

Από την άλλη, ο Β. Μεϊμαράκης ζήτησε «συσπείρωση του πολιτικού κόσμου», προκειμένου να θωρακιστεί η δημοκρατία. Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Αμυνας υποστήριξε ότι «οι πολίτες δε θέλουν μια έντονη κομματική αντιπαράθεση για το θέμα αυτό» και πρόσθεσε: «Γιατί παρακολουθούν μια αντιπαράθεση οικονομικών συμφερόντων και μεγάλων εταιριών και θα έλεγα ότι επιθυμούν περισσότερο μια συνεννόηση των κομμάτων, ώστε να θωρακίσουν τους πολίτες στο μέλλον για να μην ξανασυμβούν τέτοια πράγματα».

Γ. ΚΟΡΩΝΙΑΣ
Τα ίδια θα έκανα και σήμερα...

Στη Βουλή την ερχόμενη βδομάδα εκπρόσωπος της «Eriksson» και ακολουθεί ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου

Την ίδια στάση, μη ενημέρωσης της αρμόδιας αρχής για διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών, θα ακολουθούσε και σήμερα ο Γ. Κορωνιάς, εάν ανακάλυπτε νέο κρούσμα υποκλοπών.

Αυτό δήλωσε χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ολοκληρώνοντας τη διήμερη εμφάνισή του, ενώ θα ακολουθήσουν την ερχόμενη βδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της ERICSSON και σε επόμενη συνεδρίαση ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού, Γ. Αγγέλου.

Ο Γ. Κορωνιάς υπεραμύνθηκε της θέσης του για την απομάκρυνση του συστήματος υποκλοπών χωρίς να ενημερώσει κανέναν και άφησε αιχμές για τη θέση της αρχής διασφάλισης του απορρήτου ότι έπρεπε να το αφήσει εν λειτουργία προκειμένου να αποκαλυφθούν οι δράστες. Κατά τον ίδιο, κάτι τέτοιο είναι παράνομο και ενέχει ρίσκο, αφού είναι πιθανόν το σύστημα υποκλοπών να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για τρομοκρατικές ενέργειες.

Κατά τα άλλα, συνέχισε να επιμένει ότι η εταιρία του δεν είχε καμία ευθύνη για τις υποκλοπές, αφού για να γίνουν αυτές χρησιμοποιήθηκαν κωδικοί της ERICSSON, για την οποία είπε ότι «ίσως και η ίδια να είναι θύμα» των υποκλοπών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της VODAFONE, ακολουθώντας τη γραμμή «δεν ξέρω τίποτα», ισχυρίστηκε ότι δε γνωρίζει το περιεχόμενο των σημειώσεων του στελέχους του Κ. Τσαλικίδη, ο οποίος αυτοκτόνησε μια μέρα πριν ενημερωθεί η κυβέρνηση για τις υποκλοπές. Μάλιστα, είπε ότι δε διέταξε καμία έρευνα στην εταιρία μετά τα δημοσιεύματα για την περίεργη σύμπτωση της ημερομηνίας της αυτοκτονίας, λέγοντας ότι «δεν μπορώ να κάνω έρευνα με βάση τις εφημερίδες». Αγνοια δήλωσε και για το εάν με το θέμα ασχολήθηκε η υπηρεσία ασφαλείας της VODAFONE.

Σύγχυση δημιουργήθηκε στην επιτροπή, όταν ο Γ. Κορωνιάς είπε ότι η λίστα με τα ονόματα και τους αριθμούς τηλεφώνων όσων παρακολουθούνταν επεξεργάστηκε από την κυβέρνηση, αφού άφηνε αιχμές για μαγείρεμά της. Στη συνέχεια, διευκρίνισε ότι κυβέρνηση απλώς ξεκαθάρισε σε ποιον ανήκαν κάποια τηλέφωνα που ήταν χρεωμένα σε δημόσιες υπηρεσίες. Για παράδειγμα, τηλέφωνο που ήταν χρεωμένο στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης διευκρινίστηκε ποιος αξιωματικός το χρησιμοποιούσε. Ο ίδιος είπε ότι δεν μπήκε στον κόπο να συγκρίνει τη λίστα (με περίπου 100 τηλέφωνα) που παρέδωσε στον Γ. Βουλγαράκη με αυτήν που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση.

Ο Γ. Κορωνιάς ανέφερε ότι ένα από τα τηλέφωνα που παρακολουθούνταν ήταν στο όνομα του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με σύνδεση της Βουλής και κάποιοι βουλευτές, ακόμα και κυβερνητικοί, εκτίμησαν ότι αυτό ακούγεται πρώτη φορά. Ομως, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που είχαν δώσει οι τρεις υπουργοί (Επικρατείας, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης) είχαν αναφέρει, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι κάποιο από τα τηλέφωνα του Κ. Καραμανλή που παρακολουθούνταν «ήταν στο όνομά του», κάτι που φαίνεται πως αγνοούσαν οι βουλευτές της ΝΔ.

Στη χθεσινή συνεδρίαση έγινε περισσότερο εμφανής η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποστασιοποιηθεί από την VODAFONE, αφού αρκετές από τις ερωτήσεις των βουλευτών της ΝΔ ήταν επιθετικές προς τον Γ. Κορωνιά. Χαρακτηριστικά, ο Χ. Ζώης είπε ότι από τη στιγμή που από την εταιρία δεν προστατεύτηκε το απόρρητο των επικοινωνιών και δεν ενημερώθηκε η αρμόδια αρχή προστασίας του απορρήτου, τότε προβλέπονται πειθαρχικές, αλλά και ποινικές κυρώσεις.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πολύ χλωμό το φως που θα ριχτεί στην υπόθεση

Χτες, μετά τη συνάντησή της με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ερωτήθηκε για τις υποκλοπές και δήλωσε:

«Δεν έχει τελειώσει η διαδικασία, ωστόσο όλα τα πράγματα δείχνουν ότι πολύ χλωμό θα είναι το φως που θα ριχτεί σ' αυτή την υπόθεση.

Οι εγκέφαλοι θα είναι κρυμμένοι, παρά το γεγονός ότι όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι σήμερα ηγετικό ρόλο στη διοργάνωση σε παγκόσμιο επίπεδο των υποκλοπών παίζουν οι ΗΠΑ και άλλες ηγετικές δυνάμεις του ιμπεριαλισμού και πολύ φοβάμαι ότι τέλος καλό όλα καλά γι' αυτούς».

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Κατηγορηματικά αντίθετοι στις παρακολουθήσεις

«Δε δεχόμαστε κανέναν περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και συνδικαλιστικών, πολιτικών ελευθεριών». Τα παραπάνω τόνισε ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τα ψηφοδέλτια συνεργασίας της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» και της Δημοτικής Κοινωνικής Κίνησης Αθήνας, μιλώντας, χτες, στο ραδιόφωνο του «ΑΘΗΝΑ 9,84» για το θέμα των υποκλοπών. Και επισήμανε: «Τα τελευταία οχτώ χρόνια και πριν από την 11η Σεπτεμβρίου, είχαν υπογραφεί συγκεκριμένες συμβάσεις, είχαν γίνει αποδεκτές συγκεκριμένες οδηγίες για την παρακολούθηση προσώπων, κομμάτων κλπ. Δεν υπάρχει ένας Ελληνας, ο οποίος να μην πιστεύει ότι δεν παρακολουθείται. Είναι υποκρισία αυτό που γίνεται σήμερα κι εμείς σε καμία περίπτωση δε νομιμοποιούμε αυτές τις παρακολουθήσεις. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ