ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Στη μέγγενη των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων οι πρόσφυγες

«Σφραγίστηκε» η Βαλκανική οδός

Η επιβεβαίωση του εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας με το «σφράγισμα» των συνόρων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (από την Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία και ΠΓΔΜ), που προδιέγραφε ουσιαστικά η δήλωση των αρχηγών κρατών της ΕΕ (και της Ελλάδας) στη Σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας στις 7/3, γίνεται σημείο υποκριτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στις αστικές κυβερνήσεις μετά τη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που επαίνεσε αυτό το κλείσιμο των συνόρων. Η ακριβής διατύπωση της Δήλωσης της Συνόδου ερμηνεύεται καταπώς βολεύει, ωστόσο είναι συγκεκριμένη: «Οι ακανόνιστες ροές μεταναστών κατά μήκος της οδού των Δυτικών Βαλκανίων έχουν πλέον σταματήσει». Αυτή ακριβώς την διατύπωση επανέλαβε και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς και μίλησε για την ανάγκη «τα κράτη να συνομιλούν και να συνεννοούνται», ώστε «να αποφεύγονται μονομερείς κινήσεις». Ενδεικτική, επίσης, είναι και η δήλωση της αρμόδιας για Θέματα Μετανάστευσης, εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, ότι αναφορικά με το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν νέοι μεταναστευτικοί διάδρομοι, μέσω Αλβανίας ή Ιταλίας, «μία πραγματικότητα που δεν υφίσταται ακόμα», σημείωσε ότι προετοιμάζονται «σχέδια έκτακτης ανάγκης», δηλαδή ουσιαστικά επιβεβαίωσε το ακόμα μεγαλύτερο σφράγισμα όλης της περιοχής και άρα του εγκλωβισμού χιλιάδων στη χώρα μας στην περίπτωση που υλοποιηθεί αυτό το σενάριο.

Πεδίο της ευρύτερης αντιπαράθεσης το Προσφυγικό

Χαρακτηριστική της αντιπαράθεσης που αφορά αντιτιθέμενα συμφέροντα που έχουν σχέση με την αξιοποίηση των ξεριζωμένων των ιμπεριαλιστικών πολέμων - μετά από αυστηρή διαλογή - ως φτηνό εργατικό δυναμικό από τους μονοπωλιακούς ομίλους, είναι η παρέμβαση της καγκελαρίου της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, που σημείωσε το βράδυ της Τετάρτης, όταν έγινε γνωστή η δήλωση Τουσκ, ότι «δεν λύνουμε το πρόβλημα λαμβάνοντας μία μονομερή απόφαση» και «χρειάζεται μία απόφαση που να είναι αποδεκτή και από τους 28. Για το λόγο αυτό, δεσμεύομαι για μία πραγματικά ευρωπαϊκή λύση, δηλαδή μία λύση των 28 μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Πρόσθεσε δε ότι «η μονομερής απόφαση της Αυστρίας, και στη συνέχεια οι αποφάσεις εν σειρά των άλλων χωρών των Βαλκανίων, είναι βέβαιο ότι μας φέρνει λιγότερους πρόσφυγες, αλλά θέτει από την άλλη πλευρά την Ελλάδα σε πολύ δυσχερή κατάσταση». Επεσήμανε, ακόμα, σχετικά με το λεγόμενο σχέδιο δράσης της Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας, ότι «η Τουρκία δεν πρόκειται να αποφασίσει μόνη. Εχουμε προβλέψει ότι στο πλαίσιο μίας τέτοιας απόφασης - και είναι οι λεπτομέρειές της που πρέπει να τύχουν ακόμη επεξεργασίας - η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει σημασία». Η τακτική που ακολουθεί η Μέρκελ έχει άμεση σχέση και με τις τοπικές εκλογές σε τρία γερμανικά κρατίδια την Κυριακή, όπου βλέπει το νεοφιλελεύθερο αντιμεταναστευτικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) να έχει άνοδο.

Από την άλλη, η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, που πρωτοστατεί στο κλείσιμο των συνόρων, βρήκε αφορμή από τον αυταρχισμό της τουρκικής κυβέρνησης που φιμώνει ΜΜΕ, για να επικρίνει τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Ως δήθεν ευαίσθητη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, διερωτήθηκε αν «πετάμε τις αξίες μας στη θάλασσα».

Η Τουρκία αξιοποιεί το παζάρι που έκανε

Και βέβαια, τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ από τις 7/3 (στη Δήλωση που - ξαναθυμίζουμε - υπέγραψε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) αξιοποιεί και η τουρκική κυβέρνηση. Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Βολκάν Μποζκίρ, δήλωσε ότι «μία συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών δεν αφορά εκείνους που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά, αλλά όσους θα φτάσουν μετά την εφαρμογή της συμφωνίας».

Η δήλωση της Συνόδου λέει χαρακτηριστικά: «Να εξασφαλίζουν την επιστροφή όλων των νέων (!) παράτυπων μεταναστών που μεταβαίνουν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά, το σχετικό κόστος θα καλύπτεται από την ΕΕ». Ακριβώς αυτό το «νέων» ερμηνεύει ο Τούρκος αξιωματούχος και σε λογαριασμό του στο Twitter διευκρινίζει επίσης ότι «ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που θα δεχτεί πίσω η Τουρκία θα αντιπροσωπεύει χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες, όχι εκατομμύρια».

Νέα τραγωδία στα τουρκικά παράλια

Πάντως, το βράδυ της Τετάρτης άλλοι πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένα μωρό, πνίγηκαν στο Αιγαίο, όταν το ταχύπλοο που τους μετέφερε στην Ελλάδα βυθίστηκε ανοικτά των τουρκικών ακτών, όπως αναφέρει χτες το πρακτορείο ειδήσεων Dogan. Επρόκειτο για πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και κάποιους Ιρανούς, ενώ διασώθηκαν 4 επιβαίνοντες.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Συζήτηση περί σφραγίσματος των συνόρων

Τις παραπέρα κατευθύνσεις για το κλείσιμο των συνόρων της ΕΕ σε πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, συζητούν από χτες οι υπουργοί Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης στις Βρυξέλλες. Οπως τονίζεται από αξιωματούχους της ΕΕ, πρέπει να αποτραπούν νέες οδοί διέλευσης προσφύγων. Το συμβούλιο των υπουργών των «28» χτες και σήμερα θα εξετάσει τις εξελίξεις στο Προσφυγικό, αλλά και ζητήματα τρομοκρατίας και τη διακίνηση όπλων. Kυρίαρχο, ωστόσο, είναι το σφράγισμα των συνόρων. Συζητείται δε «προληπτική δράση» κατά ανοίγματος νέου διαδρόμου μέσω Αλβανίας προς Ιταλία.

Ο υπουργός Εσωτερικών της προεδρεύουσας Ολλανδίας, Κλάας Ντίκοφ, ανέφερε ότι «αυτού του είδους η παράνομη ροή μεταναστών πρέπει να σταματήσει» και έπειτα θα συζητηθεί με την Τουρκία ένας μόνιμος μηχανισμός επανεγκατάστασης, για να σταματήσει η ρύθμιση του «ένας προς έναν». Ο Ολλανδός υπουργός είπε ότι η ΕΕ πρέπει να επαγρυπνά, για να αποτρέψει τη δημιουργία άλλων πιθανών οδών διέλευσης των προσφύγων. Εξάλλου, ο Κ. Ντίκοφ σημείωσε ότι οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν και το θέμα της συγκρότησης της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής. Προσερχόμενη στο συμβούλιο, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, ανέφερε ότι η χώρα της «μένει στην πολιτική της, και δεν αποκλίνω εδώ από τη θέση πως ο βαλκανικός διάδρομος θα μείνει κλειστός, η "ανεξέλεγκτη διέλευση" πρέπει από εδώ και μπρος να λήξει, δηλαδή οι μεταναστευτικές ροές χωρίς έλεγχο πρέπει να ανήκουν στο παρελθόν».

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, ανέφερε ότι «η προσφυγική κίνηση στο βαλκανικό διάδρομο έφτασε στο τέλος της, οι αριθμοί έχουν σχεδόν μηδενιστεί, εδώ και λίγο καιρό οι αριθμοί που φτάνουν στη Γερμανία είναι στο 1/10 του φθινοπώρου και εργαζόμαστε ώστε να μείνει έτσι». Ομολόγησε ότι «η Σύνοδος της Δευτέρας συνέβαλε ουσιαστικά σε αυτό και θέλουμε να είναι βιώσιμο, για αυτό μένουν ορισμένα να γίνουν», συνέχισε.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Αντζελίνο Αλφάνο, ρωτήθηκε εάν η χώρα του ανησυχεί πως οι εξελίξεις θα ανοίξουν προσφυγικό διάδρομο προς την Ιταλία μέσω της Αδριατικής. «Ολη η εργασία που γίνεται στοχεύει στο να αποφευχθεί ακριβώς αυτό», απάντησε, λέγοντας πως η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεργασία με τα Τίρανα. Η εκπρόσωπος Τύπου για θέματα μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, δήλωσε χτες πως δεν υφίσταται ακόμα μία τέτοια πραγματικότητα, ωστόσο προετοιμάζονται «σχέδια έκτακτης ανάγκης» για την περίπτωση υλοποίησης αυτού του σεναρίου.

Ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, προσήλθε στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, τονίζοντας ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να διεκδικεί ...ευρωπαϊκή λύση και ζητά άμεση ενεργοποίηση των επανεισδοχών από την Τουρκία και δέσμευση των ευρωπαϊκών χωρών για μετεγκαταστάσεις. Για τις μετεγκαταστάσεις, ο στόχος είναι να φτάσουμε στις 6.000 το μήνα, ανέφερε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος, μετά το πέρας του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ. Η συμφωνία Τουρκίας και ΕΕ για επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών δεν αφορά όσους βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά, αλλά εκείνους που θα φτάσουν, αφού η συμφωνία τεθεί σε ισχύ, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ. «Θα δεχθούμε πίσω χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες, αλλά όχι εκατομμύρια», ανέφερε. Και επισήμανε ότι «η Τουρκία θα αρχίσει να δέχεται πίσω πρόσφυγες από την Ελλάδα όταν όσοι βρίσκονται ήδη σε ευρωπαϊκή επικράτεια μετεγκατασταθούν μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών».

Η επανεισδοχή των μεταναστών στην Τουρκία θα γίνεται μέσα σε λίγα 24ωρα, ενώ στη «fast track» διαδικασία θα συμμετάσχει και η Frontex, δήλωσε χτες η αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη. Η ίδια επιβεβαίωσε ότι στα ελληνικά «hot spots θα βρίσκεται ως παρατηρητής και Τούρκος αστυνομικός, ενώ συνολικά 240 μετανάστες θα επαναπροωθηθούν μέσω της Τουρκίας, σε διάρκεια τριών ημερών.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΥΝΟΡΩΝ
Αποτέλεσμα και της ενσωμάτωσης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ

«Αποτέλεσμα και της ευρωενωσιακής ενσωμάτωσης της ΠΓΔΜ είναι το απαράδεκτο κλείσιμο των συνόρων της στους πρόσφυγες», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στη συζήτηση σχετικά με την «Εκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ», στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην ομιλία του ανέφερε τα παρακάτω:

«Η ενσωμάτωση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας - επίσημη ονομασία της χώρας που παραβλέπει η Εκθεση - στην ΕΕ στοχεύει στην ισχυροποίηση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου στα Βαλκάνια, σαν ενεργειακό διάδρομο, πεδίο επενδύσεων και γεωστρατηγικό μέτωπο αντιπαράθεσης με τα ρωσικά συμφέροντα. Ο λαός της χώρας θα πληρώσει με ακόμα σκληρότερα αντεργατικά μέτρα τα σχέδια της εγχώριας αστικής τάξης.

Θυμηθείτε: Η διαδικασία ενσωμάτωσης της FYROM ξεκίνησε με πόλεμο, διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, κράτη προτεκτοράτα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Αποτέλεσμα και της ευρωενωσιακής ενσωμάτωσης της FYROM είναι το απαράδεκτο κλείσιμο των συνόρων της, για το οποίο η προχτεσινή Δήλωση της Συνόδου τη συγχαίρει, με άγρια καταστολή στους πρόσφυγες, εγκλωβίζοντάς τους στην Ελλάδα.

Αυτή η πολιτική που αναπαράγει στο Ευρωκοινοβούλιο κι η λεγόμενη ομάδα "Φίλοι της Μακεδονίας", καλλιεργεί εθνο-θρησκευτικούς διαχωρισμούς, αλυτρωτισμούς, αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, μετατρέποντας τα Βαλκάνια κυριολεκτικά σε "πυριτιδαποθήκη".

Αποδεικνύεται ότι η ΕΕ και το σύστημα που υπηρετεί, σημαίνουν εκμετάλλευση, φτώχεια, ανταγωνισμοί και πόλεμος».

Η δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Τους άξονες που κινείται η δράση του ΝΑΤΟ κατά των προσφύγων στο Αιγαίο ανέφερε χτες από τις Βρυξέλλες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια δηλώσεων, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον πρόεδρό της, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ανάμεσα σε άλλα πως «σχεδιάζουμε να κινηθούμε ακόμα πιο νότια τις επόμενες μέρες και εβδομάδες».

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ, ο πρώτος άξονας αφορά τη διεύρυνση στα ελληνικά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα των ζωνών δράσης της Συμμαχίας, σε συνεργασία με τη Frontex, ανέφερε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, επισημαίνοντας τον κομβικό ρόλο της Λέσβου. Ο δεύτερος άξονας αφορά την ενίσχυση της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την Frontex μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών και προσωπικού, ανέφερε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, ενώ σε ό,τι αφορά τον τρίτο άξονα επισήμανε ότι στην επιχείρηση θα δραστηριοποιηθούν πέντε πλοία του ΝΑΤΟ, καθώς και ελικόπτερα που βρίσκονται πάνω σε αυτά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ