Παρασκευή 11 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Συζήτηση περί σφραγίσματος των συνόρων

Τις παραπέρα κατευθύνσεις για το κλείσιμο των συνόρων της ΕΕ σε πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, συζητούν από χτες οι υπουργοί Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης στις Βρυξέλλες. Οπως τονίζεται από αξιωματούχους της ΕΕ, πρέπει να αποτραπούν νέες οδοί διέλευσης προσφύγων. Το συμβούλιο των υπουργών των «28» χτες και σήμερα θα εξετάσει τις εξελίξεις στο Προσφυγικό, αλλά και ζητήματα τρομοκρατίας και τη διακίνηση όπλων. Kυρίαρχο, ωστόσο, είναι το σφράγισμα των συνόρων. Συζητείται δε «προληπτική δράση» κατά ανοίγματος νέου διαδρόμου μέσω Αλβανίας προς Ιταλία.

Ο υπουργός Εσωτερικών της προεδρεύουσας Ολλανδίας, Κλάας Ντίκοφ, ανέφερε ότι «αυτού του είδους η παράνομη ροή μεταναστών πρέπει να σταματήσει» και έπειτα θα συζητηθεί με την Τουρκία ένας μόνιμος μηχανισμός επανεγκατάστασης, για να σταματήσει η ρύθμιση του «ένας προς έναν». Ο Ολλανδός υπουργός είπε ότι η ΕΕ πρέπει να επαγρυπνά, για να αποτρέψει τη δημιουργία άλλων πιθανών οδών διέλευσης των προσφύγων. Εξάλλου, ο Κ. Ντίκοφ σημείωσε ότι οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν και το θέμα της συγκρότησης της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής. Προσερχόμενη στο συμβούλιο, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, ανέφερε ότι η χώρα της «μένει στην πολιτική της, και δεν αποκλίνω εδώ από τη θέση πως ο βαλκανικός διάδρομος θα μείνει κλειστός, η "ανεξέλεγκτη διέλευση" πρέπει από εδώ και μπρος να λήξει, δηλαδή οι μεταναστευτικές ροές χωρίς έλεγχο πρέπει να ανήκουν στο παρελθόν».

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, ανέφερε ότι «η προσφυγική κίνηση στο βαλκανικό διάδρομο έφτασε στο τέλος της, οι αριθμοί έχουν σχεδόν μηδενιστεί, εδώ και λίγο καιρό οι αριθμοί που φτάνουν στη Γερμανία είναι στο 1/10 του φθινοπώρου και εργαζόμαστε ώστε να μείνει έτσι». Ομολόγησε ότι «η Σύνοδος της Δευτέρας συνέβαλε ουσιαστικά σε αυτό και θέλουμε να είναι βιώσιμο, για αυτό μένουν ορισμένα να γίνουν», συνέχισε.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Αντζελίνο Αλφάνο, ρωτήθηκε εάν η χώρα του ανησυχεί πως οι εξελίξεις θα ανοίξουν προσφυγικό διάδρομο προς την Ιταλία μέσω της Αδριατικής. «Ολη η εργασία που γίνεται στοχεύει στο να αποφευχθεί ακριβώς αυτό», απάντησε, λέγοντας πως η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεργασία με τα Τίρανα. Η εκπρόσωπος Τύπου για θέματα μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, δήλωσε χτες πως δεν υφίσταται ακόμα μία τέτοια πραγματικότητα, ωστόσο προετοιμάζονται «σχέδια έκτακτης ανάγκης» για την περίπτωση υλοποίησης αυτού του σεναρίου.

Ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, προσήλθε στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, τονίζοντας ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να διεκδικεί ...ευρωπαϊκή λύση και ζητά άμεση ενεργοποίηση των επανεισδοχών από την Τουρκία και δέσμευση των ευρωπαϊκών χωρών για μετεγκαταστάσεις. Για τις μετεγκαταστάσεις, ο στόχος είναι να φτάσουμε στις 6.000 το μήνα, ανέφερε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος, μετά το πέρας του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ. Η συμφωνία Τουρκίας και ΕΕ για επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών δεν αφορά όσους βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά, αλλά εκείνους που θα φτάσουν, αφού η συμφωνία τεθεί σε ισχύ, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ. «Θα δεχθούμε πίσω χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες, αλλά όχι εκατομμύρια», ανέφερε. Και επισήμανε ότι «η Τουρκία θα αρχίσει να δέχεται πίσω πρόσφυγες από την Ελλάδα όταν όσοι βρίσκονται ήδη σε ευρωπαϊκή επικράτεια μετεγκατασταθούν μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών».

Η επανεισδοχή των μεταναστών στην Τουρκία θα γίνεται μέσα σε λίγα 24ωρα, ενώ στη «fast track» διαδικασία θα συμμετάσχει και η Frontex, δήλωσε χτες η αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη. Η ίδια επιβεβαίωσε ότι στα ελληνικά «hot spots θα βρίσκεται ως παρατηρητής και Τούρκος αστυνομικός, ενώ συνολικά 240 μετανάστες θα επαναπροωθηθούν μέσω της Τουρκίας, σε διάρκεια τριών ημερών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ