Παρασκευή 11 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στήνει συμμαχίες για τις αναδιαρθρώσεις του κεφαλαίου

Κριτική στην κυβέρνηση με τη γνωστή τακτική του «πιο ικανού μεταρρυθμιστή»

Ειδική αναφορά στο ρόλο «άξιων ανθρώπων από το προοδευτικό Κέντρο και την ευρύτερη Κεντροαριστερά» έκανε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης...

Eurokinissi

Ειδική αναφορά στο ρόλο «άξιων ανθρώπων από το προοδευτικό Κέντρο και την ευρύτερη Κεντροαριστερά» έκανε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης...
Την προσπάθεια της ΝΔ να ενσωματώσει προσωπικό και ψηφοφόρους άλλων, όμορών της, πολιτικών χώρων, ώστε στοιχίζοντας ευρύτερα στρώματα στα ζητούμενα του κεφαλαίου να δείξει ότι μπορεί να περάσει ταχύτερα και αποτελεσματικότερα τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, σκιαγράφησαν χτες ο πρόεδρος του κόμματος, Κυρ. Μητσοτάκης, αλλά και το ίδιο το φόρουμ όπου μίλησε, με θέμα την Κοινωνική Ασφάλιση, το οποίο οργανώθηκε από το Ινστιτούτο «Κ. Καραμανλής» και τον τομέα Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας της ΝΔ.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, το φόρουμ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο επεξεργασίας του «κυβερνητικού εναλλακτικού» προγράμματος της ΝΔ, χαιρετίζοντας το γεγονός ότι «στο διάλογο και στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν άξιοι άνθρωποι με σημαντική εμπειρία, που προέρχονται από όμορους πολιτικούς χώρους, του προοδευτικού Κέντρου και της ευρύτερης Κεντροαριστεράς».

Επ' αυτού, στο φόρουμ μίλησαν παράγοντες όπως οι Μ. Νεκτάριος (διοικητής του ΙΚΑ την περίοδο Κ. Σημίτη, πρόσφατα επισκέφτηκε μαζί με την Αννα Διαμαντοπούλου τον Κυρ. Μητσοτάκη στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού), Π. Τσακλόγλου (πρώην επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο Οικονομικών, επί υπουργίας Γ. Στουρνάρα) και Ρ. Σπυρόπουλος (παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ). «Στελέχη που είχαν τη δική τους ξεχωριστή συμβολή, γνώσεις και απόψεις που βοηθούν ουσιαστικά τις δικές μας επεξεργασίες» όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Η παρουσία τους», συνέχισε, «είναι πολύ σημαντική. Συμβολίζει ότι η ΝΔ ανοίγεται στην κοινωνία. (...) Ενώνει τους Ελληνες χωρίς να κοιτάζει πού ανήκαν πολιτικά χτες ή ποια είναι η κοινωνική, ιδεολογική τους ταυτότητα και αναφορά. Δημιουργούμε μια μεγάλη πλειοψηφική, κοινωνική, πολιτική συμμαχία για τις δίκαιες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η πατρίδα μας. Μεταρρυθμίσεις που για να γίνουν, θέλουν ενεργούς πολίτες, θέλουν τη συμμετοχή της κοινωνίας. Σε αυτήν την ισχυρή συμμαχία για τις μεταρρυθμίσεις, σας ζητώ να συμμετέχετε, να συμβάλλετε, θετικά και δημιουργικά, ο καθένας και η καθεμία».

«Ολοι μαζί», πρόσθεσε, «μπορούμε να διαλύσουμε το αίσθημα εθνικής αποτυχίας, απομονωτισμού και διχασμού, που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τις ανεύθυνες επιλογές και τα τεχνητά διχαστικά διλήμματα».

Με «πλήρη συναίσθηση εθνικής ευθύνης» για τις ανάγκες των μονοπωλίων

Στο σημείο αυτό, όξυνε την κριτική του στην κυβέρνηση εστιάζοντας στους χειρισμούς της στο Προσφυγικό (βλ. ρεπορτάζ στη σελ. 5), όπως και στην περιλάλητη «αξιολόγηση».

«Την ώρα που η κυβέρνηση υποτίθεται ότι "διαπραγματεύεται" το ασφαλιστικό έκτρωμα Κατρούγκαλου, εμείς με συνεχή και ανοιχτό διάλογο δείχνουμε το δρόμο προς ένα δίκαιο, αποτελεσματικό και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Δείξαμε και στη σχετική συζήτηση στη Βουλή ότι είμαστε αντιπολίτευση με θέση και άποψη, με εναλλακτική πρόταση» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, προβάλλοντας τη χρησιμότητα του κόμματός του στο κεφάλαιο, υπερασπιζόμενος και τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων με κορμό τη ΝΔ.

Τέλος, παρουσιάζοντας τις «βασικές αρχές» από τις οποίες πρέπει να διέπεται «ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα», ζήτησε μεταξύ άλλων «να διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος» και «να είναι συμβατό με το συγκεκριμένο μακροοικονομικό περιβάλλον». Ο,τι λέει και η κυβέρνηση, δηλαδή, προετοιμάζοντας και η ΝΔ για νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Σημειωτέον, αργότερα χτες, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας ενημέρωσης δημοσιογράφων, επέμεινε να φιλοτεχνεί την εικόνα της ΝΔ ως «υπεύθυνης δύναμης», που ενώ βάζει πλάτη στα λεγόμενα εθνικά ζητήματα, τελικά... απογοητεύεται από την ανικανότητα και ανευθυνότητα της κυβέρνησης.

Π.χ. είπε: «Στην πιο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας, ο πρωθυπουργός και αρμόδια κυβερνητικά στελέχη χειρίζονται κρίσιμα εθνικά ζητήματα και μιλούν γι' αυτά χωρίς καν να ξέρουν τι λένε. Είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί απέναντι σ' όλα αυτά. Στεκόμαστε με πλήρη συναίσθηση εθνικής ευθύνης. Ολα αυτά, όμως, είναι εξαιρετικά ανησυχητικά. Το λέμε ευθέως: Ανησυχούμε. Ανησυχούμε πολύ. Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό, άλλα λέει ο ένας και άλλα ο άλλος».

Με αφορμή το ίδιο ζήτημα, τη διαχείριση του Προσφυγικού, είπε για τον πρωθυπουργό: «Η αξιοπιστία του είναι μηδενική και οι χειρισμοί του επικίνδυνοι για τη χώρα. Η ανησυχία μας για το τι θα κάνει στη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Μαρτίου είναι μεγάλη. Δεν τον εμπιστευόμαστε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ