Παρασκευή 11 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΟ - ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Στο «τραπέζι» όλες οι απόψεις για τις διεργασίες αναμόρφωσης

Συνεχίζει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, να διαφοροποιείται, έστω στα σημεία, από την επίσημη γραμμή της σημερινής ηγεσίας του κόμματος.

Π.χ., σε αντίθεση με τα όσα λέει η Φώφη Γεννηματά περί ανάγκης ευρύτερης κυβέρνησης με τη συμμετοχή και ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ο Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας χτες στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84», είπε: «Εμείς λέμε ότι πρέπει να γίνει μεν μια υπέρβαση και μια κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας των ευρωπαϊκών δυνάμεων, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη αμφίθυμη, η οποία έχει τη θέση της σε κάτι τέτοιο, εάν πράγματι το πιστεύει. Αλλά δεν είναι ούτε πολιτικά, ούτε ιστορικά δίκαιο και σωστό ιθύνουσα δύναμη μιας τέτοιας συνεργασίας να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας. Είναι προφανές ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν τα θέματα και ότι και σε μια κυβέρνηση συνεργασίας θα δημιουργούν προβλήματα με την αμφιθυμία και τις αντιφάσεις τους».

Πρόσθεσε, ωστόσο: «Ομως, πρέπει να γίνει η προσπάθεια αυτή. Εάν η προσπάθεια αυτή αποτύχει, πρέπει οι δυνάμεις που πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις και την προοπτική της χώρας να αναλάβουν και την ευθύνη να κάνουν τα αναγκαία βήματα. Ιθύνουσα δύναμη πρέπει να είναι ένας μεσαίος χώρος στο προοδευτικό, ριζοσπαστικό κέντρο, που συγκεντρώνει σοσιαλδημοκρατικές, κεντροαριστερές, πολιτικά φιλελεύθερες, δημοκρατικές, μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, χωρίς συμπλέγματα και χωρίς αποκλεισμούς. Από εκεί και πέρα, δεν έχουμε ούτε ίσες αποστάσεις, ούτε κοντή μνήμη. Ξέρουμε ποιος είναι ποιος, ποιος μπορεί να συμβάλλει και ποιος όχι».

Αλλο ένα σημείο αυτό όπου διαφοροποιείται από τη Φ. Γεννηματά, η οποία επιμένει να εστιάζει στην ανασυγκρότηση της λεγόμενης κεντροαριστεράς, πετώντας και παρόλες περί «ιδεολογικής αβύσσου» που τους χωρίζει από τη ΝΔ. Αντίθετα, ο Ευ. Βενιζέλος δίνει στις τοποθετήσεις του το προβάδισμα στο «μεσαίο χώρο» - όπου εστιάζει και η σημερινή ηγεσία της ΝΔ - και στο «προοδευτικό ριζοσπαστικό «κέντρο», όρο που έτσι ακριβώς τον χρησιμοποιεί και τον προβάλλει ως λύση για το αστικό πολιτικό σκηνικό και ο Στ. Θεοδωράκης του Ποταμιού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ