ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάρτη 2022
Σελ. /24
Στην Τουρκία σήμερα ο γγ του ΝΑΤΟ

«Πυρετός» διπλωματικών επαφών

Με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία, στην Τουρκία φτάνει σήμερα και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα συμμετάσχει στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Κυριακή, ενώ θα έχει συναντήσεις τόσο με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, όσο και με τον ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου.

Στο μεταξύ στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χτες Μπάιντεν - Ερντογάν, εστιάζοντας στην Ουκρανία, οι δύο πλευρές συζήτησαν και για τις διμερείς σχέσεις. Η Αγκυρα έσπευσε να σημειώσει την ανάγκη να αρθούν οι «άδικες» κυρώσεις που η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει σε τουρκικές στρατιωτικές βιομηχανίες, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει και τις προσδοκίες για το τουρκικό αίτημα αγοράς κι άλλων αμερικανικών «F-16», στο οποίο εκφράζονται ενστάσεις (εντός αμερικανικής κυβέρνησης αλλά και στο Κογκρέσο κ.τ.λ.), εξαιτίας και της αμερικανικής δυσαρέσκειας για την αγορά του ρωσικού συστήματος «S-400».

Στον «μαραθώνιο» επαφών, ακολουθεί τη Δευτέρα 14/3 - μια μέρα μετά την επίσκεψη εκεί του Ελληνα πρωθυπουργού - η επίσκεψη του Γερμανού Καγκελάριου Ολαφ Σολτς, με τα σχετικά δημοσιεύματα να μπλέκουν και αυτήν την επίσκεψη με την «αξία που έχει η Τουρκία» για τον ρόλο του ΝΑΤΟ και την αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Την ίδια στιγμή, αναζωπυρώνεται και η συζήτηση για τη συμβολή της Τουρκίας στις προσπάθειες «ενεργειακής απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο». Η «Σαμπάχ» χτες φιλοξενούσε νέα εκτενή δημοσιεύματα με αναλύσεις για την «Τουρκία, ως καλύτερη λύση για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη».

Σε αυτήν τη βάση ξεχώρισε και η επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου (η πρώτη από το 2003) Ι. Χέρτζογκ στην Τουρκία, την οποία ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Ν. Μπένετ, περιέγραψε ως «συναρπαστική στιγμή». Ο δε Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπ. Γκαντς τόνισε ότι «η αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία γεννήθηκε από τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών και την ανάγκη για τη συνέχιση της σταθερότητας στον κόσμο και τη Μέση Ανατολή. Με την απαραίτητη υπευθυνότητα θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε νέες συνεργασίες».

Ο ίδιος ο Ερντογάν στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με το Χέρτζογκ συνέδεσε τις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις με «μια ευκαιρία να αναζωογονήσουμε τη συνεργασία στο θέμα της Ενέργειας που είχε αρχίσει παλιότερα».

Παράλληλα, στην Τουρκία βρέθηκε χτες ακόμα μια φορά και ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ι. Αλίγιεφ, που σε γεύμα εργασίας με τον Ερντογάν συζήτησε τις εξελίξεις στην περιοχή και ειδικά στην Ουκρανία.


ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Νέες «εκκλήσεις» για διεύρυνση ΝΑΤΟ - ΕΕ

«Είναι επιτακτικό οι Βρυξέλλες, ως πρωτεύουσα και του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, να ξανασκεφτούν έναν νέο τρόπο για την επέκταση στα Δυτικά Βαλκάνια... Σε αυτήν την έκτακτη κατάσταση, δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε όπως στις άλλες περιόδους... Η ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ δεν μπορεί να γίνεται με τον τρόπο που γινόταν ως σήμερα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρωθυπουργός του προτεκτοράτου του Κοσόβου, Α. Κούρτι, καθώς με φόντο τη σύγκρουση στην Ουκρανία εντείνονται διεργασίες για ταχύτερη ισχυροποίηση της θέσης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο Κούρτι ανέφερε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, «θα χρησιμοποιήσει όλους τους τρόπους και τους παράγοντες που ελέγχει και στα Δυτικά Βαλκάνια». Εκτίμησε δε ότι «καθώς οι Ρώσοι επιδιώκουν νέες συγκρούσεις, τα Δυτικά Βαλκάνια γενικά αλλά και ειδικά το Κόσοβο κινδυνεύουν (...) Παλιότερα ο Ρώσος Πρόεδρος αναφερόταν σε μας μια φορά τον μήνα. Τώρα το κάνει αρκετές φορές τη βδομάδα...».

Βαλκανικά ΜΜΕ αναμετέδωσαν στο μεταξύ δηλώσεις που έκανε ο Κοσοβάρος υπουργός Αμυνας, Α. Μεχάζ, λίγες μέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ζητώντας τη διαμόρφωση μόνιμης στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στην περιοχή, «ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια και παραπέρα».

Προχτές, μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η κυβέρνηση Κούρτι ανακοίνωσε τη συγκρότηση «Διαθεσμικής Ομάδας Εργασίας» με στόχο ειδικά την επιτάχυνση της ένταξης του Κοσόβου στην «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» του ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα, ανακοίνωσε τη σύσταση «Ειδικής Διυπουργικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου», αναφέροντας ότι «δεν τελούμε υπό στρατιωτική απειλή αλλά, όπως και όλες οι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, βρισκόμαστε σε συνθήκες καθημερινής οικονομικής απειλής». Μεταξύ άλλων είπε ότι «πρέπει να ετοιμαστούμε ψυχολογικά για δραματικές περικοπές στα αποθέματα Ενέργειας και πετρελαίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ