Παρασκευή 11 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Νέες «εκκλήσεις» για διεύρυνση ΝΑΤΟ - ΕΕ

«Είναι επιτακτικό οι Βρυξέλλες, ως πρωτεύουσα και του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, να ξανασκεφτούν έναν νέο τρόπο για την επέκταση στα Δυτικά Βαλκάνια... Σε αυτήν την έκτακτη κατάσταση, δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε όπως στις άλλες περιόδους... Η ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ δεν μπορεί να γίνεται με τον τρόπο που γινόταν ως σήμερα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρωθυπουργός του προτεκτοράτου του Κοσόβου, Α. Κούρτι, καθώς με φόντο τη σύγκρουση στην Ουκρανία εντείνονται διεργασίες για ταχύτερη ισχυροποίηση της θέσης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο Κούρτι ανέφερε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, «θα χρησιμοποιήσει όλους τους τρόπους και τους παράγοντες που ελέγχει και στα Δυτικά Βαλκάνια». Εκτίμησε δε ότι «καθώς οι Ρώσοι επιδιώκουν νέες συγκρούσεις, τα Δυτικά Βαλκάνια γενικά αλλά και ειδικά το Κόσοβο κινδυνεύουν (...) Παλιότερα ο Ρώσος Πρόεδρος αναφερόταν σε μας μια φορά τον μήνα. Τώρα το κάνει αρκετές φορές τη βδομάδα...».

Βαλκανικά ΜΜΕ αναμετέδωσαν στο μεταξύ δηλώσεις που έκανε ο Κοσοβάρος υπουργός Αμυνας, Α. Μεχάζ, λίγες μέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ζητώντας τη διαμόρφωση μόνιμης στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στην περιοχή, «ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια και παραπέρα».

Προχτές, μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η κυβέρνηση Κούρτι ανακοίνωσε τη συγκρότηση «Διαθεσμικής Ομάδας Εργασίας» με στόχο ειδικά την επιτάχυνση της ένταξης του Κοσόβου στην «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» του ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα, ανακοίνωσε τη σύσταση «Ειδικής Διυπουργικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου», αναφέροντας ότι «δεν τελούμε υπό στρατιωτική απειλή αλλά, όπως και όλες οι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, βρισκόμαστε σε συνθήκες καθημερινής οικονομικής απειλής». Μεταξύ άλλων είπε ότι «πρέπει να ετοιμαστούμε ψυχολογικά για δραματικές περικοπές στα αποθέματα Ενέργειας και πετρελαίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ