Παρασκευή 11 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΡΑΛΙ ΑΝΟΔΟΥ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Συνεχίζεται η αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος με συνενοχή από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Eurokinissi

Συνεχίστηκε και χτες το ράλι ακρίβειας στην Ενέργεια, με τη χονδρική τιμή ηλεκτρισμού να παραμένει «καρφωμένη» πάνω από τα 300 ευρώ/Mwh στο ελληνικό χρηματιστήριο Ενέργειας, συγκεκριμένα στα 313 ευρώ, επιβεβαιώνοντας το τεράστιο κύμα ακρίβειας που θα πλήξει τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά. Η τιμή του φυσικού αερίου στο ολλανδικό χρηματιστήριο διαμορφώθηκε στα 133 ευρώ, αυξημένη κατά 61% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 550% συγκριτικά με πέρυσι.

Σταθερά υψηλά κινείται το πετρέλαιο μπρεντ, στα 111,6 δολάρια το βαρέλι, με μικρή αύξηση 0,35% συγκριτικά με την προηγούμενη μέρα, 20% πάνω τον τελευταίο μήνα και 61,65% σε σχέση με πέρυσι. Στα 108,74 δολάρια ήταν το αμερικανικό αργό, χωρίς μεγάλη διαφοροποίηση από την προηγούμενη μέρα (-0,30%) αλλά επίσης ανατιμημένο κατά 19,6% μέσα σε έναν μήνα και 65,6% σε σχέση με πέρυσι. Αντίστοιχα, οι τιμές των καυσίμων στη χώρα παραμένουν σε εξωφρενικά επίπεδα, πάνω από 2 ευρώ η τιμή της βενζίνης, στα 1,88 ευρώ η τιμή του πετρελαίου κίνησης, στα 1,55 ευρώ το diesel κίνησης. Στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και στη νησιωτική Ελλάδα οι τιμές αυτές είναι πολύ υψηλότερες, μετατρέποντας σε είδος πολυτελείας τη μετακίνηση με το ΙΧ ή τη χρήση καλοριφέρ.

Φυσικά, η άνοδος των διεθνών τιμών Ενέργειας είναι ένα μόνο μέρος της συνολικής εικόνας που εξηγεί την εκτίναξη των τιμών στην εγχώρια αγορά, αφού οι Ελληνες εργαζόμενοι πληρώνουν ακριβά την πολιτική της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρισμού και της απολιγνιτοποίησης, αλλά και τους ειδικούς φόρους στα καύσιμα, οι οποίοι αποτελούν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της τελικής τιμής στο πρατήριο. Να υπενθυμίσουμε ότι ο ΦΠΑ στα καύσιμα ανέρχεται στο 24%, ενώ ο συντελεστής Ειδικού Φόρου Καυσίμων σε βενζίνες και πετρέλαια διαμορφώνεται σε 700 και 410 ευρώ/1.000 λίτρα, και αντίστοιχα στο πετρέλαιο θέρμανσης φτάνει τα 280 ευρώ/1.000 λίτρα.


Eurokinissi

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο φοροαφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος που συνδιαμορφώθηκε από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αλλά και της από κοινού προώθησης των πολιτικών της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας και την «πράσινη μετάβαση», οι δύο βασικοί θύτες της λεηλασίας συνεχίζουν το γνώριμο παιχνίδι αλληλοκατηγοριών με στόχο να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους. Πάντως, το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος επιβεβαίωσε ότι τις τελευταίες μέρες χρειάστηκε να επιστρατευτούν οι λιγνιτικές μονάδες που έχουν απομείνει, για «να αντιμετωπιστούν βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι μείωσης των αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας», τονίζοντας ότι λειτούργησαν ως «στρατηγική εφεδρεία για τη διασφάλιση της επάρκειας τροφοδοσίας του ενεργειακού συστήματος».

Συνένοχοι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για ακρίβεια - ενεργειακή φτώχεια

Την κοροϊδία σε βάρος του λαού από τον ψευδεπίγραφο καβγά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για τις τεράστιες ανατιμήσεις στην Ενέργεια ανέδειξε χτες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, με την παρέμβασή του στη συζήτηση για την επικύρωση ενός ακόμα πακέτου διακρατικών συμφωνιών.

Οπως σημείωσε, η εκτόξευση των τιμών της Ενέργειας, που εντάθηκε από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία, σχετίζεται άμεσα με την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, καθώς η Ελλάδα με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων συμμετέχει ενεργά στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, στο πλαίσιο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της άρχουσας τάξης της Ελλάδας για να πάρει μερίδιο από τη λεία σε βάρος των λαών.

Επεσήμανε πως η ακρίβεια στις τιμές της Ενέργειας οφείλεται στην «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας και στην «πράσινη μετάβαση» που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, και έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τις τεράστιες επιδοτήσεις στα αρπακτικά - εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, αλλά και την επιβολή τέλους ρύπων για να γίνει πιο ακριβός ο λιγνίτης και να ευνοηθούν οι ΑΠΕ. Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτή που επέβαλε πρώτη τέλη ρύπων στον λιγνίτη και όχι στην τσιμεντοβιομηχανία.

Για την απολιγνιτοποίηση ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι αυτή η διαδικασία είχε ξεκινήσει από το 2011, με όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν και επιτάχυναν αυτήν τη διαδικασία, και θύμισε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που τον Ιούνη του 2019 έκλεισε μονάδες στην Καρδιά, ενώ όλα τα κόμματα έχουν αποδεχτεί το φυσικό αέριο ως το μεταβατικό καύσιμο για την «πράσινη μετάβαση» και την απολιγνιτοποίηση.

Η ενεργειακή φτώχεια του λαού διαρκεί εδώ και χρόνια, από τις συγκυβερνήσεις ακόμα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και συνεχίστηκε και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που επέβαλε το χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και ότι όλες οι κυβερνήσεις επέβαλαν μια σειρά από φόρους στα καύσιμα.

Οσο για τη συζήτηση για το ευρωομόλογο που εισάγει τώρα η ΕΕ, είναι για να χρηματοδοτήσει την Ενέργεια και τους εξοπλισμούς, δηλαδή τα δύο στοιχεία που οξύνουν τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Με το ευρωομόλογο, συμπλήρωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος, η ΕΕ θέλει να στηρίξει τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, στο πλαίσιο της απεξάρτησής τους από το φυσικό αέριο της Ρωσίας και της αντικατάστασής του από το αμερικανικό LNG, που είναι μάλιστα και πιο ακριβό. Για τα μέτρα που ανακοινώνει κατά διαστήματα η κυβέρνηση, ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για μικροεπιδοτήσεις που πληρώνουν οι λιγότερο φτωχοί για τα πιο εξαθλιωμένα στρώματα του λαού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το ΚΚΕ τα υποτιμά.

Η φιλολαϊκή διέξοδος, κατέληξε, είναι ο λαός να διεκδικήσει την κατάργηση των φόρων στα καύσιμα, στην ηλεκτρική ενέργεια και στα βασικά είδη κατανάλωσης, αύξηση των μισθών και αναπλήρωση των απωλειών στα εισοδήματα των μισθωτών, των συνταξιούχων και των αυτοαπασχολούμενων.

Ενταγμένες στο κουβάρι των επικίνδυνων ανταγωνισμών

Εξάλλου, από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ψήφισαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής ένα ακόμα πακέτο διακρατικών συμφωνιών, κομμένο και ραμμένο στην προώθηση των στόχων της εγχώριας αστικής τάξης και στον αναβαθμισμένο ρόλο που διεκδικεί στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή, που φτάνουν μέχρι και την ιμπεριαλιστική σύγκρουση, όπως τώρα στην Ουκρανία. Το νέο πακέτο των διακρατικών συμφωνιών συμπεριλαμβάνει την «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης στον τομέα της Ενέργειας» μεταξύ των υπουργείων Ενέργειας Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, την «Κύρωση της Συμφωνίας - Πλαίσιο για την ίδρυση της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας» και ενεργειακή συμφωνία με την Ινδία.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, ανέδειξε ότι πρόκειται για συμφωνίες - κυρίως οι δύο πρώτες - οι οποίες εντάσσονται και υπηρετούν το γενικότερο σχέδιο της «πράσινης νέας συμφωνίας» (Green New Deal) και της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης», που βεβαίως δεν έχει σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος αλλά με την κερδοφόρα διέξοδο τεράστιων συσσωρευμένων κεφαλαίων.

Για την πρώτη συμφωνία σημείωσε πως οι «άριστες» σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που αναφέρονται στα κείμενα, φτάνουν μέχρι και στη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, που έχει καταγραφεί σε συμφωνία με ΝΑΤΟικό υπόβαθρο και περιλαμβάνει μέχρι και ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα, παρότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει απόσταση 3.000 χλμ. Οπως αναφέρεται εξάλλου στην εισηγητική έκθεση και στο προοίμιο της συμφωνίας, αφορά συνεργασία ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οσον αφορά τη συμφωνία για τη Διεθνή Ηλιακή Συμμαχία, σημείωσε πως αφορά μεγάλα επενδυτικά σχέδια σε 100 χώρες, που μετατρέπονται σε εν δυνάμει χρυσοφόρα πεδία για το κεφάλαιο, ενώ προβλέπονται επενδύσεις που ξεπερνούν το 1 τρισ. δολάρια μέχρι το 2030 για την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ