Παρασκευή 11 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΜΕ «ΚΑΤΑΛΥΤΗ» ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ»
«Προειδοποιήσεις», «ευκαιρίες» και εντεινόμενες διεργασίες σε μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς

Copyright 2022 The Associated

Μέσα από αλλεπάλληλες νέες κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας, αντίμετρα για την αντιμετώπισή τους από τη Μόσχα και «προειδοποιήσεις» του Κρεμλίνου για σοβαρές συνέπειες στις άλλες ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες, όπως και μέσα από επιτάχυνση ανακατατάξεων και ξαναμοιράσματος της πίτας μεταξύ μονοπωλιακών ομίλων, κλιμακώνεται ο λεγόμενος «οικονομικός πόλεμος», στο πλαίσιο της συνολικότερης όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων σε όλο τον πλανήτη.

Ρωσία: Μέτρα απέναντι στις δυτικές κυρώσεις και «προειδοποιήσεις» για τις διεθνείς τιμές τροφίμων

Οι συντονισμένες δυτικές κυρώσεις και τα μέτρα αντιμετώπισής τους ήταν το βασικό θέμα της χτεσινής κυβερνητικής σύσκεψης στο Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι η χώρα «θα γίνει πιο ισχυρή και πιο ανεξάρτητη» όταν ξεπεράσει τις παράνομες - όπως τις χαρακτήρισε - κυρώσεις. Επανέλαβε δε ότι «αυτές οι κυρώσεις θα επιβάλλονταν ούτως ή άλλως» και δήλωσε ότι τα προβλήματα και τις δυσκολίες που προκύπτουν «θα τα ξεπεράσουμε και τώρα όπως και άλλα χρόνια».

Σχολιάζοντας τις μεγάλες αυξήσεις τιμών στην Ενέργεια διεθνώς, ο Πούτιν - αφού επανάλαβε ότι η Μόσχα τηρεί τις δεσμεύσεις της σε σχέση με τις ενεργειακές προμήθειες - ανέφερε ότι υπεύθυνες είναι οι κυβερνήσεις της Δύσης και όχι η Ρωσία.

Επεσήμανε δε τα παζάρια που «τρέχουν» οι ΗΠΑ με Ιράν αλλά και με Βενεζουέλα, στο πλαίσιο και της προσπάθειάς τους να αντιμετωπίσουν κενά και ελλείψεις που προκαλούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας στην Ενέργεια. «Προσπαθούν πάση θυσία να καταλήξουν σε συμφωνία με αυτές τις χώρες στις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κάποτε παράνομες κυρώσεις», ανέφερε. «Το ίδιο θα συμβεί και στις σχέσεις με τη χώρα μας. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία γι' αυτό».

Ταυτόχρονα ο Πούτιν «προειδοποίησε» για μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο. «Οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίωςθα αυξηθούν περαιτέρω εάν οι δυτικές χώρες εντατικοποιήσουν τις πιέσεις προς τη Ρωσία, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λιπασμάτων στον κόσμο», δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, δίνοντας τον λόγο στον υπουργό Αγροτικής Οικονομίας, Ντμ. Πατρούσεφ, ο οποίος είπε ότι η ασφάλεια των τροφίμων είναι διασφαλισμένη και ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις δεσμεύσεις της στον τομέα των εξαγωγών για τις παγκόσμιες αγορές αγροτικών προϊόντων.

Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα δυτικά μονοπώλια που ανακοινώνουν την αποχώρησή τους από τη Ρωσία ή την αναστολή της δράσης τους σε αυτήν, ο Πούτιν προειδοποίησε: «Οσοι θέλουν να κλείσουν τις μονάδες παραγωγής, πρέπει να σκεφτούν. Είναι απαραίτητο τότε να διορίζουμε εξωτερική διοίκηση στις μονάδες αυτές και να μεταφέρουμε τις επιχειρήσεις σε όσους θέλουν να τις δουλέψουν».

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μ. Μισούστιν, παίρνοντας τον λόγο για να αναλύσει την παραπάνω κατεύθυνση, μίλησε για μέτρα που θα αποσκοπούν στη «συνέχιση της παραγωγής» στις ξένες εταιρείες που κλείνουν «χωρίς λόγο», ενώ ισχυρίστηκε ότι θα διασφαλίζονται οι μισθοί και οι θέσεις εργασίας των υπαλλήλων τους.

Ο δε υπουργός Οικονομικών Α. Σιλουάνοφ είπε ότι η Ρωσία έχει λάβει μέτρα για να περιορίσει τις εκροές κεφαλαίων και ότι η χώρα θα εξυπηρετεί τα εξωτερικά της δάνεια σε ρούβλια.

Χτες, εξάλλου, ανακοινώθηκε ότι η Ρωσία απαγόρευσε την εξαγωγή ορισμένων αγαθών και εξοπλισμού από τη χώρα. Στην απαγόρευση αυτή - που αφορά κυρίως προϊόντα και εξοπλισμό που εισάγονταν μέχρι τώρα από τη Δύση - περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι εξαγωγές αυτοκινήτων, αεροσκαφών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, προϊόντων που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, την ιατρική, τα γεωργικά μηχανήματα και τον ηλεκτρικό εξοπλισμό.

Σταθερές οι παραδόσεις ρωσικού αερίου, αναζήτηση «άλλων αγορών»

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων και των οικονομικών πιέσεων έναντι της Ρωσίας, οι παραδόσεις ρωσικού αερίου προς τη Γερμανία μέσω του «Nord Stream 1» και της Πολωνίας, και προς τη Σλοβακία μέσω της Ουκρανίας, παραμένουν σταθερές, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλ. Νόβακ παραδέχτηκε ότι ρωσικές επιχειρήσεις έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα στο να διασφαλίσουν χρηματοδότηση για συμβόλαια Απρίλη, προκειμένου να πουλήσουν αργό και προϊόντα πετρελαίου. Παρ' όλα αυτά, φάνηκε αισιόδοξος ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν. «Βρίσκουμε άλλους τρόπους, για παράδειγμα με κινεζικές εταιρείες - δεν είναι μια μέθοδος ευρείας χρήσης, είναι μεμονωμένες περιπτώσεις», δήλωσε ο Νόβακ.

Επί του παρόντος οι δυτικές κυρώσεις δεν έχουν ακόμα αντίκτυπο στη ρωσική παραγωγή πετρελαίου, καθώς η παραγωγή αυξήθηκε κατά 55.000 βαρέλια τη μέρα στα 11,1 εκατ. βαρέλια τη μέρα τον Μάρτη από τον Φλεβάρη, σύμφωνα με την εφημερίδα «Kommersant».

Ο δε Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ δήλωσε ότι «εάν σταματήσουν οι δυτικές χώρες να αγοράζουν το φυσικό αέριο και το πετρέλαιό μας, τότε όπως είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησής μας, Αλεξάντερ Νόβακ, δεν θα προσπαθήσουμε να τις πείσουμε να συνεχίσουν να το αγοράζουν. Εάν η Ευρώπη θέλει να αντικαταστήσει το πετρέλαιο και το ρωσικό φυσικό αέριο με κάτι άλλο, ας το κάνει. Εμείς θα κάνουμε πωλήσεις σε άλλες αγορές που ήδη υπάρχουν».

Διεργασίες και μέσα στους κόλπους του ΟΠΕΚ

Στο μεταξύ, οι εξελίξεις μετά την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία εντείνουν διεργασίες και μέσα στους κόλπους του ΟΠΕΚ. Χτες για πρώτη φορά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) διαφοροποιήθηκαν από τις άλλες χώρες του οργανισμού πετρελαιοπαραγωγών χωρών, στέλνοντας αντιφατικά σήματα.

Αρχικά ο Εμιρατινός πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Γιουσέφ αλ Οτάιμπα, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της αύξησης της παραγωγής, τονίζοντας ότι ενθαρρύνει και άλλες χώρες του ΟΠΕΚ να τηρήσουν ανάλογη στάση.

Η δήλωσή του προκάλεσε τις αντιδράσεις άλλων χωρών του ΟΠΕΚ+ (στον οποίο συμμετέχει και η Ρωσία), που έχουν συμφωνήσει τουλάχιστον μέχρι τέλη Μάρτη να μην αλλάξει η πετρελαϊκή παραγωγή στις χώρες του οργανισμού. Πιο χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του Ιρακινού υπουργού Πετρελαίου Ιχσάν Αμπντούλ Τζαμπάρ Ισμαήλ, ο οποίος τόνισε ότι η παραγωγή πετρελαίου στον ΟΠΕΚ+ είναι αρκετή για να καλύψει τη ζήτηση. Εκτίμησε ότι πρόσθετη αύξηση «θα μπορούσε να βλάψει την αγορά».

Μετά από αυτές τις αντιδράσεις, ο Εμιρατινός υπουργός Ενέργειας Σουάχιλ αλ Μαζρούι δήλωσε αργότερα ότι τα ΗΑΕ είναι «προσηλωμένα στη συμφωνία του ΟΠΕΚ+».

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση αναμένεται να επανεξεταστεί τέλη Μάρτη, οπότε έχει οριστεί η επόμενη σύνοδος υπουργών Ενέργειας του ΟΠΕΚ+.

Στο μεταξύ, για χτες ήταν προγραμματισμένη έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας του G7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Βρετανία), με αντικείμενο τη διερεύνηση του ενδεχομένου να προχωρήσουν από κοινού σε κυρώσεις έναντι της Ρωσίας.

Πάντως, μετά τις σαφείς σχετικές ενστάσεις του Βερολίνου και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, προχτές ήταν η σειρά και της Γαλλίδας υπουργού «Οικολογικής Μετάβασης», Μπαρμπαρά Πομπιλί, στη διάρκεια επίσκεψης στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, να επισημάνει πως οι χώρες της ΕΕ δεν μπορούν να επιβάλουν πλήρες εμπάργκο στις εισαγωγές υδρογονανθράκων από τη Ρωσία, όπως οι ΗΠΑ, διότι εξαρτώνται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Επανέλαβε ωστόσο ότι η ΕΕ στοχεύει να μειώσει κατά τα δύο τρίτα τις αγορές φυσικού αερίου από τη Μόσχα μέχρι τέλη του 2022.

Νέα πακέτα «βοήθειας» από τις ΗΠΑ και το ΔΝΤ

Στις ΗΠΑ, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε με 414 ψήφους υπέρ και 17 κατά το διακομματικό νομοσχέδιο για επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο στη Ρωσία και επανεξέταση της θέσης της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, όπως και για την υποστήριξη της κυβέρνησης για επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους αξιωματούχους.

Η αμερικανική Βουλή ψήφισε και άλλο ένα νομοσχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνεται πακέτο 13,6 δισ. δολαρίων «βοήθειας για την Ουκρανία», υπερδιπλασιασμένο σε σχέση με το αρχικό πακέτο που συζητούνταν τις προηγούμενες βδομάδες.

Στην πραγματικότητα, το νέο πακέτο καταμερίζεται σε 4 δισ. «ανθρωπιστικής βοήθειας» για τους Ουκρανούς πρόσφυγες και σε περίπου 10 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση της παραπέρα ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας και των εξοπλισμών των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη, όπως και για την αποστολή πρόσθετων όπλων στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ενέκρινε 1,4 δισ. δολάρια έκτακτη χρηματοδότηση στην Ουκρανία, για την κάλυψη «επείγουσας ανάγκης ισοζυγίου πληρωμών». Οι ουκρανικές αρχές καλούνται να συνεργαστούν με το ΔΝΤ «για να σχεδιάσουν ένα κατάλληλο οικονομικό πρόγραμμα που θα στοχεύει στην αποκατάσταση και την ανάπτυξη, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν».

Η δε επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εκτίμησε πως ο πληθωρισμός στην ΕΕ θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, κυρίως λόγω της έκρηξης της ακρίβειας στα καύσιμα και των επιπτώσεων - ντόμινο που επιφέρουν και σε άλλα είδη. Τόνισε επίσης ότι τα νέα δεδομένα που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθιστούν ιδιαίτερα αβέβαιη κάθε πρόβλεψη για τον πληθωρισμό, συνιστώντας «προσεκτικές κινήσεις» και «μεγάλη ευελιξία» κατά τη λήψη σχετικών αποφάσεων. Τα ρεκόρ πληθωρισμού βέβαια έσπαγαν το ένα μετά το άλλο στην ΕΕ μήνες πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ένταση της επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα.

Κίνα: Αναζήτηση «ευκαιριών» για επενδύσεις σε ρωσικά μονοπώλια

Στο μεταξύ, ρεπορτάζ του πρακτορείου «Bloomberg» μετέδωσε χτες ότι η Κίνα «συζητά» με κρατικές εταιρείες της χώρας, όπως η «China National Petroleum Corp.», η «China Petrochemical Corp.», η «Aluminum Corp. of China» και η «China Minmetals Corp.», για πιθανές ευκαιρίες για επενδύσεις σε ρωσικές επιχειρήσεις, ειδικά στους τομείς της Ενέργειας και των πρώτων υλών.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, μεταξύ των ρωσικών επιχειρήσεων που εξετάζονται για ενδεχόμενη αγορά μεριδίων συγκαταλέγονται ο ενεργειακός κολοσσός «Gazprom» και η βιομηχανία παραγωγής αλουμινίου «Rusal».

Στόχος φαίνεται ότι είναι η ενίσχυση των κινεζικών εισαγωγών, με στόχο την ασφάλεια σε Ενέργεια, τρόφιμα και πρώτες ύλες, με παράλληλη αξιοποίηση της συγκυρίας για περαιτέρω ενίσχυση μεγάλων κινεζικών μονοπωλίων.

Την ίδια ώρα, το πρακτορείο «Reuters» μετέδωσε χτες ότι η Κίνα αρνείται να εφοδιάσει ρωσικές αεροπορικές εταιρείες με ανταλλακτικά αεροσκαφών, μετά το εμπάργκο των δυτικών βιομηχανιών αεροναυπηγικής «Boeing» και «Airbus» σε βάρος της Ρωσίας.

Δηλώσεις για το θέμα φέρεται να έκανε στο «Interfax» ο Β. Κουντίνοφ, αξιωματούχος της ρωσικής εταιρείας συντήρησης αεροσκαφών «Rosaviatsia». Ο ίδιος είπε ότι η Ρωσία θα αναζητήσει ανταλλακτικά σε άλλες χώρες, όπως Τουρκία και Ινδία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το βρετανο-αυστραλιανό μονοπώλιο εξόρυξης μεταλλευμάτων «Rio Tinto» έγινε το πρώτο του είδους που ανακοίνωσε ότι σταματά κάθε σχέση με ρωσικές επιχειρήσεις. Κάθε σχέση με τη Ρωσία ανακοίνωσαν επίσης ότι σταματούν η «Goldman Sachs» και η «Western Union».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ