Παρασκευή 11 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Αλματα με ρεκόρ δεκαετιών που βυθίζουν τον λαό στη φτώχεια

Ολο και περισσότερο βυθίζεται το επίπεδο διαβίωσης του λαού

Για «αβεβαιότητα» και «πορεία βήμα βήμα» κάνει λόγο η ΕΚΤ, που εξετάζει σενάρια τόνωσης των επιχειρηματικών ομίλων

Ραγδαία επιτάχυνση, στο 7,2% σε ετήσια βάση, κατέγραψε ο επίσημος πληθωρισμός για τον μήνα Φλεβάρη, με νέο άλμα μίας ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με τον Γενάρη του 2022 αλλά και νέο ρεκόρ από τα προ 27ετίας επίπεδα, του έτους 1996. Πρόκειται για τον δέκατο στη σειρά μήνα συνεχούς ανόδου και μάλιστα με αυξητικούς ρυθμούς, ενώ όπως όλα δείχνουν το κύμα της ακρίβειας θα συνεχιστεί μέσα στο 2022, αποδεκατίζοντας παραπέρα το λαϊκό εισόδημα. Τα χειρότερα βέβαια είναι μπροστά, καθώς όσο οξύνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ - ΕΕ, και με δεδομένη την εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς, ο λαός θα κληθεί να πληρώσει τα σπασμένα, βυθίζοντας περαιτέρω το επίπεδο διαβίωσής του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης για τον μήνα Φλεβάρη διαμορφώθηκαν ως εξής:

  • 7,1% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, κυρίως λόγω αύξησης σε ψωμί και δημητριακά 5,9%, μοσχάρι 4,3%, αρνί και κατσίκι 14,4%, πουλερικά 6,8%, παρασκευάσματα με βάση το κρέας 8,1%, νωπά ψάρια 3,6%, γαλακτοκομικά και αυγά 6%, έλαια και λίπη 16,8%, νωπά φρούτα 9,8%, λαχανικά 15,2, καφές 4,1%, μεταλλικό νερό - αναψυκτικά - χυμούς φρούτων 1,7%.
  • 25,4% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης των τιμών σε ηλεκτρισμό 71,4%, φυσικό αέριο 78,5%, πετρέλαιο θέρμανσης 41,5%, ενοίκια κατοικιών 0,7%.
  • 12,2% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης των τιμών σε καύσιμα και λιπαντικά 23,2%, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα 11,5%, ελαστικά 4,9%, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο 22,9%.
  • 4,1% στην ομάδα Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης των τιμών σε έπιπλα και διακοσμητικά είδη 5,7%, υαλικά - επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης 5,3%, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού 4,1%.
  • Τέλος, στην ομάδα Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια καταγράφηκαν ανατιμήσεις 1,7%.

Σε κάθε περίπτωση, το κύμα των ανατιμήσεων και βέβαια η μονιμοποίηση της ακρίβειας έχουν ήδη καταπιεί και τα πασχαλιάτικα επιδόματα που προαναγγέλλει η κυβέρνηση για τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα.

Την ίδια ώρα, η σχεδιαζόμενη αναθεώρηση του κρατικού προϋπολογισμού μετά το α' τρίμηνο, όπως και το υπό διαμόρφωση Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2023 - 2026, που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές του Μάη, είναι το σινιάλο για νέο κύκλο περικοπών στις κρατικές δαπάνες και επάνοδο στο καθεστώς των ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων που και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ ως κυβέρνηση «έχτισαν» στις πλάτες του λαού και υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων.

«Ευέλικτη» νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την πλευρά της προχώρησε στην αναβάθμιση των προβλέψεών της αναφορικά με την εξέλιξη του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ενώ ταυτόχρονα αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις σχετικά με τον ρυθμό ανάκαμψης του ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για το 2022 αναμένεται στο 5,1% (από 3,2% στην προηγούμενη εκτίμηση, του Δεκέμβρη), για το 2023 στο 2,1% (από 1,8%) και για το 2024 στο 1,9% (από 1,8%). Στο δυσμενές σενάριο η ΕΚΤ ανεβάζει την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο 5,9% το 2022, ενώ στο ακραίο σενάριο εκτινάσσεται στο 7,1%.

Την ίδια ώρα, η πρόβλεψη σχετικά με τον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ σε επίπεδο Ευρωζώνης περιορίζεται για το 2022 στο 3,7% (από 4,2%), για το 2023 στο 2,8% (από 2,9%) και το 2024 στο 1,6% (αμετάβλητο).

Σε αυτό το πλαίσιο, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ στη χτεσινή συνεδρίασή του προχώρησε σε κάποια περιορισμένη αναπροσαρμογή του μείγματος της νομισματικής πολιτικής. Ουσιαστικά πρόκειται για μια άσκηση ισορροπίας και συμβιβασμού στην προσπάθεια μετάδοσης της λεγόμενης ενιαίας νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, μέσα σε συνθήκες ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης που εκφράζεται με τους διαφορετικούς ρυθμούς ανάκαμψης και μεγέθυνσης των οικονομικών, αλλά και σε φάση έξαρσης των πληθωριστικών πιέσεων, που έχουν βέβαια διαφορετικό αντίκτυπο από χώρα σε χώρα.

Η ΕΚΤ μεταξύ άλλων επαναλαμβάνει την ειδική αναφορά στην ελληνική οικονομία, ουσιαστικά για τη στήριξη των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, αναφέροντας ότι θα συνεχίσει να είναι ευέλικτη. Πρόκειται για το πρόγραμμα έκτακτης χρηματοδότησης. Σε αυτό εντάσσονται «κατ' εξαίρεση» και οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι, που με τη σειρά τους διοχετεύουν τα φτηνά κεφάλαια που αντλούν από την ΕΚΤ σε εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους και ισχυρές επιχειρήσεις. Αν και αυτό έχει ημερομηνία λήξης τα τέλη Μάρτη 2022, παρέχεται η δυνατότητα επανεπένδυσης ομολόγων για τη συνέχιση της φτηνής χρηματοδότησης, γεγονός βέβαια που συμβάλλει στην πυροδότηση του πληθωρισμού.

Παρουσιάζοντας την απόφαση του ΔΣ, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κρ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι «ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα και στον πληθωρισμό, μέσω των υψηλότερων τιμών της Ενέργειας και των εμπορευμάτων, της επιβράδυνσης του διεθνούς εμπορίου και της αποδυνάμωσης της εμπιστοσύνης». Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, «υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα. Κρατάμε όλες τις επιλογές στο τραπέζι και θα προχωράμε βήμα βήμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ