Παρασκευή 11 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στην Τουρκία σήμερα ο γγ του ΝΑΤΟ

«Πυρετός» διπλωματικών επαφών

Με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία, στην Τουρκία φτάνει σήμερα και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα συμμετάσχει στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Κυριακή, ενώ θα έχει συναντήσεις τόσο με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, όσο και με τον ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου.

Στο μεταξύ στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χτες Μπάιντεν - Ερντογάν, εστιάζοντας στην Ουκρανία, οι δύο πλευρές συζήτησαν και για τις διμερείς σχέσεις. Η Αγκυρα έσπευσε να σημειώσει την ανάγκη να αρθούν οι «άδικες» κυρώσεις που η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει σε τουρκικές στρατιωτικές βιομηχανίες, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει και τις προσδοκίες για το τουρκικό αίτημα αγοράς κι άλλων αμερικανικών «F-16», στο οποίο εκφράζονται ενστάσεις (εντός αμερικανικής κυβέρνησης αλλά και στο Κογκρέσο κ.τ.λ.), εξαιτίας και της αμερικανικής δυσαρέσκειας για την αγορά του ρωσικού συστήματος «S-400».

Στον «μαραθώνιο» επαφών, ακολουθεί τη Δευτέρα 14/3 - μια μέρα μετά την επίσκεψη εκεί του Ελληνα πρωθυπουργού - η επίσκεψη του Γερμανού Καγκελάριου Ολαφ Σολτς, με τα σχετικά δημοσιεύματα να μπλέκουν και αυτήν την επίσκεψη με την «αξία που έχει η Τουρκία» για τον ρόλο του ΝΑΤΟ και την αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Την ίδια στιγμή, αναζωπυρώνεται και η συζήτηση για τη συμβολή της Τουρκίας στις προσπάθειες «ενεργειακής απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο». Η «Σαμπάχ» χτες φιλοξενούσε νέα εκτενή δημοσιεύματα με αναλύσεις για την «Τουρκία, ως καλύτερη λύση για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη».

Σε αυτήν τη βάση ξεχώρισε και η επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου (η πρώτη από το 2003) Ι. Χέρτζογκ στην Τουρκία, την οποία ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Ν. Μπένετ, περιέγραψε ως «συναρπαστική στιγμή». Ο δε Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπ. Γκαντς τόνισε ότι «η αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία γεννήθηκε από τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών και την ανάγκη για τη συνέχιση της σταθερότητας στον κόσμο και τη Μέση Ανατολή. Με την απαραίτητη υπευθυνότητα θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε νέες συνεργασίες».

Ο ίδιος ο Ερντογάν στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με το Χέρτζογκ συνέδεσε τις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις με «μια ευκαιρία να αναζωογονήσουμε τη συνεργασία στο θέμα της Ενέργειας που είχε αρχίσει παλιότερα».

Παράλληλα, στην Τουρκία βρέθηκε χτες ακόμα μια φορά και ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ι. Αλίγιεφ, που σε γεύμα εργασίας με τον Ερντογάν συζήτησε τις εξελίξεις στην περιοχή και ειδικά στην Ουκρανία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κι άλλος μύθος(2022-03-11 00:00:00.0)
Επίσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη στο Ριάντ(2022-02-28 00:00:00.0)
Νέα περιοδεία Ερντογάν στην Αφρική(2022-02-23 00:00:00.0)
Περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων βλέπει η Αγκυρα(2021-07-16 00:00:00.0)
Προς αναθέρμανση σχέσεων με φόντο την Ενέργεια(2015-12-25 00:00:00.0)
Ισραηλινά δημοσιεύματα περί «ρήγματος» με ΗΠΑ(2010-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ