Παρασκευή 11 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Μέτρα πολεμικής προπαρασκευής, «δελτίο θυέλλης» για τους λαούς

Με «δελτίο θυέλλης» για τους λαούς μοιάζει η ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συνεδριάζει εκτάκτως από χτες στο Παρίσι, συζητώντας - στο φόντο του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία - την «ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων» της ΕΕ, τη «μείωση των ενεργειακών εξαρτήσεών» της «ιδίως όσον αφορά το ρωσικό φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα» και, τέλος, την «οικοδόμηση μιας πιο ισχυρής οικονομικής βάσης».

Η θεματολογία, όπως και τα προσχέδια των αποφάσεων που έβλεπαν μέχρι χτες το βράδυ το φως της δημοσιότητας, παραπέμπουν επί της ουσίας σε πολεμική προπαρασκευή, με επιτάχυνση της παραπέρα στρατιωτικοποίησης της ιμπεριαλιστικής ένωσης, προσπάθεια να «καλυφθούν τα νώτα» της, τουλάχιστον όσον αφορά την Ενέργεια, και κατάρτιση επί της ουσίας πολεμικών προϋπολογισμών, «εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές» που να «αντικατοπτρίζουν τη νέα γεωπολιτική κατάσταση», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται σε ένα από τα κείμενα της Συνόδου που επικαλούνταν τα διεθνή δίκτυα.

Την ίδια ώρα, με επίκεντρο ακριβώς τα σχέδια αυτά, στον «αφρό» έρχονταν για μια ακόμα φορά οι μεγάλες αντιθέσεις και στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής ένωσης, αυτήν τη φορά με αφορμή και τους ρυθμούς και τα μέσα ενεργειακής «απεξάρτησης» από τη Ρωσία, αλλά και τον τρόπο χρηματοδότησης του σχεδίου αυτού, και ενώ στο τραπέζι της Συνόδου βρίσκονται τα σχέδια για την έκδοση και νέου ευρωομολόγου - μαμούθ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι δαπάνες σε Ενέργεια και Αμυνα, με τον λογαριασμό του να φτάνει και πάλι «πάραυτα» στους λαούς, που θα πληρώσουν και έτσι, μαζί με την ενεργειακή φτώχεια και τους τεράστιους κινδύνους, τα σχέδια και τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου.

Πιο συγκεκριμένα, οι ηγέτες της ΕΕ αναμενόταν να συζητήσουν και νέα μέτρα κατά της Ρωσίας και να δηλώσουν «έτοιμοι να προχωρήσουν γρήγορα σε περαιτέρω κυρώσεις, αν χρειαστεί», ενώ σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, κάποιες χώρες θα έθεταν το θέμα επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, μετά τις αποφάσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, αν και το μέτρο αυτό θεωρείται προς το παρόν απίθανο να εγκριθεί σε επίπεδο ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ, ιδίως από το ρωσικό αέριο, άνθρακα και πετρέλαιο, ήταν βασικό θέμα συζήτησης χτες, με υπόβαθρο το σχέδιο που έχει παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση κατά 2/3 των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία φέτος και πλήρη απεξάρτηση από τη ρωσική Ενέργεια πριν το 2030. Η Επιτροπή προτείνει μεταξύ άλλων ο στόχος αυτός να επιτευχθεί μέσω διαφοροποίησης των προμηθειών Ενέργειας, αυξημένων εισαγωγών LNG, «εξοικονόμησης Ενέργειας» και επιτάχυνσης των «επενδύσεων» σε ΑΠΕ.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν επίσης στις συνεχώς αυξανόμενες τιμές Ενέργειας, αλλά και στις αυξανόμενες τιμές των σιτηρών, εξετάζοντας τη δυνατότητα δημιουργίας «κοινών εργαλείων» ή «κοινών κεφαλαίων» για την αντιμετώπισή τους. Πάντως οι αποφάσεις, όπως όλα έδειχναν, παραπέμπονται στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, τέλη Μάρτη.

Στο θέμα της άμυνας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές επρόκειτο χτες να αναλάβουν «δέσμευση» για «σημαντική» αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, ψάχνοντας και το «ευρωπαϊκό πλαίσιο» χρηματοδότησής τους.

Παραπέρα, οι Ευρωενωσιακοί ηγέτες θα συζητούσαν την «κατάσταση επί του πεδίου» στην Ουκρανία, το ζήτημα των εκατομμυρίων μεταναστών και την πρόταση «fast track» ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, ενδεχόμενο πάντως το οποίο απομάκρυναν με τις δηλώσεις τους πριν τη Σύνοδο (βλ. και σελ. 6 - 7).

Σήμερα οι «27» αναμένεται να συζητήσουν για το «νέο αναπτυξιακό και επενδυτικό μοντέλο» της ΕΕ, παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του προέδρου του Γιούρογκρουπ, καθώς επίσης για την «αυτονομία» σε πρώτες ύλες, Υγεία, ημιαγωγούς (μικροτσίπ), ψηφιακή αγορά και τεχνολογίες.

Η Ευρώπη θα αλλάξει ακόμα περισσότερο λόγω του πολέμου

Δίνοντας το στίγμα των όσων συζητούνται, ο Εμ. Μακρόν, Πρόεδρος της Γαλλίας - η οποία προεδρεύει στην ΕΕ αυτό το εξάμηνο - είπε χτες ότι «η Ευρώπη άλλαξε υπό την επίδραση της πανδημίας και θα αλλάξει γρηγορότερα και ισχυρότερα λόγω του πολέμου», σημειώνοντας πως αυτός θα οδηγήσει τους «27» να λάβουν «ιστορικές αποφάσεις» για «να επανακαθορίσουν πλήρως την αρχιτεκτονική της Ευρώπης μας». Παρέπεμψε ακόμα για οριστικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά την Ενέργεια «και ίσως για τη γεωργία» μέχρι τέλη Μάρτη, ενώ προανήγγειλε και έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Αμυνα τους επόμενους μήνες. Εσπευσε δε να σημειώσει ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν στον ρυθμό με τον οποίο θα απεξαρτηθούν από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, σημείωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τα πράγματα που έχουμε πράγματι αποφασίσει στο παρελθόν», ενώ υπαινίχθηκε ότι με 27 κράτη - μέλη της ΕΕ είναι ήδη δύσκολο να ληφθούν ομόφωνες αποφάσεις στην ΕΕ για θέματα όπως η εξωτερική, οικονομική και χρηματοπιστωτική πολιτική.

Στον αντίποδα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, επικαλούμενος και τη συνάντησή του με τον Μακρόν, είπε ότι «Ιταλία και Γαλλία είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες» στο ζήτημα του ομολόγου», ότι «η απάντηση σε αυτό το δράμα δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή» και ότι «πρέπει να απαντήσουμε σε όλα αυτά στηρίζοντας τις επιχειρήσεις και την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, με την ίδια πεποίθηση και ταχύτητα με την οποία στηρίξαμε την απάντηση στη Ρωσία».

Στην «πρώτη γραμμή» των επικίνδυνων σχεδιασμών η κυβέρνηση

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, προσερχόμενος χτες στη Σύνοδο ο Κυρ. Μητσοτάκης έσπευσε να δηλώσει σχετικά με «τα ζητήματα που αφορούν τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης» ότι «η Ελλάδα είναι χώρα η οποία έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή αυτής της συζήτησης. Πιστεύουμε στην ανάγκη η Ευρώπη να ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με τις οικονομικές της δυνατότητες. Και θα έλεγα ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία τις τελευταίες 14 ημέρες αποτέλεσαν ουσιαστικά τη βίαιη "ενηλικίωση" της ηπείρου μας. Και υπάρχει αυτήν τη στιγμή η δυνατότητα, και διαμορφώνεται, νομίζω, η συναίνεση για να μπορέσουμε να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο ουσιαστικά, πολύ πιο αποτελεσματικά σε αυτό το πεδίο», με την ελληνική αστική τάξη να διεκδικεί ρόλο «σημαιοφόρου», αποσκοπώντας σε κάποια λάφυρα από την καπιταλιστική λεία.

Επιδιώκοντας εξάλλου τον «δημοσιονομικό χώρο» για να υπηρετήσει ακριβώς αυτά τα σχέδια με επιπλέον εξοπλισμούς για τις ανάγκες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέφερε την πρόταση «να εξαιρέσουμε ένα μέρος - ή ενδεχομένως και όλες τις αμυντικές δαπάνες - από τους υπολογισμούς του ελλείμματος».

Εστίασε ακόμα στις «επιπτώσεις των εξελίξεων - των γεωπολιτικών εξελίξεων - στην αγορά Ενέργειας», αποσιωπώντας ότι οι πολεμικές ανατιμήσεις αθροίζονται στις ήδη υψηλές τιμές των καυσίμων και του ρεύματος, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της «πράσινης μετάβασης», και παραπέμποντας στην επιστολή με τα μέτρα - κοροϊδία που απέστειλε στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητώντας «ευρωπαϊκή παρέμβαση ώστε να μπει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στη χονδρική αγορά».

Το γεγονός ότι ο λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει από αυτά επιβεβαίωσε ξανά χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, παραπέμποντας σε «στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας», για «κάλυψη σημαντικού μέρους - όχι όλου προφανώς - των ενεργειακών ανατιμήσεων».

Την ώρα μάλιστα που οι κυβερνήσεις όλης της ΕΕ ετοιμάζονται να χρηματοδοτήσουν με εκατοντάδες δισ. - που θα πληρώσουν οι λαοί - την πολεμική προπαρασκευή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριπτε τα αιτήματα του εργατικού - λαϊκού κινήματος για κατάργηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης, λέγοντας με θράσος ότι «η φορολογία αυτή καλύπτει ένα μεγάλο κομμάτι δημοσίων εσόδων από τα οποία χρηματοδοτούνται κρίσιμα κοινωνικά αγαθά στην Υγεία, στην Παιδεία, στην ασφάλεια των πολιτών κ.α.»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ