Παρασκευή 11 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με κατηγορίες για «προβοκάτσιες», βιολογικά και χημικά όπλα

Από τη χθεσινή συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας - Ουκρανίας στην Αττάλεια
Από τη χθεσινή συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας - Ουκρανίας στην Αττάλεια
Κλιμακώνεται σε πολλά επίπεδα η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, δυο βδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή. Μαζί με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τη συνεχή επιδείνωση της δραματικής κατάστασης που αντιμετωπίζει ο ουκρανικός λαός, σε πλήρη εξέλιξη είναι και ένας «πόλεμος» με αλληλοκατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και προβοκάτσιες, απειλές και «προειδοποιήσεις» για «βιολογικούς» και πυρηνικούς κινδύνους.

Ολα τα παραπάνω ενδέχεται να αξιοποιηθούν και ως πρόσχημα για ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων στον πόλεμο, καθώς ήδη ΗΠΑ και ΝΑΤΟ συνεχίζουν να ενισχύουν τις δυνάμεις τους στην Ανατολική Ευρώπη και να στέλνουν στρατιωτικό εξοπλισμό στο Κίεβο, ενώ χιλιάδες ξένοι μαχητές, «εθελοντές», «πρώην στρατιωτικοί» και μισθοφόροι βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία.

Ακαρπες οι χτεσινές συνομιλίες Λαβρόφ - Κουλέμπα στην Αττάλεια

Σε αυτό το φόντο και ενώ συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και οι μάχες γύρω από το Κίεβο και σε Χάρκοβο, Μαριούπολη κ.α., άκαρπη ήταν χτες η πρώτη συνάντηση σε υψηλόβαθμο επίπεδο, μεταξύ των ΥΠΕΞ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, Ντμ. Κουλέμπα και Σ. Λαβρόφ, στην Αττάλεια, με διαμεσολαβητή τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου. Δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος ούτε σε ζητήματα σχετικά με τους «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» για εκκένωση αμάχων και μεταφορά βοήθειας.

Αμερικανικά τεθωρακισμένα σε χθεσινές ασκήσεις στη Ρουμανία

Copyright 2022 The Associated

Αμερικανικά τεθωρακισμένα σε χθεσινές ασκήσεις στη Ρουμανία
«Συζητήσαμε για μια 24ωρη εκεχειρία, αλλά δεν υπήρξε καμία πρόοδος», δήλωσε ο Κουλέμπα, προσθέτοντας πως «η Μόσχα ήθελε να μιλήσει για ανθρωπιστικούς διαδρόμους», αλλά «δεν υποσχέθηκε τίποτα για την απομάκρυνση αμάχων». Οι δυο πλευρές αλληλοκατηγορούνται πως εμποδίζουν την διάνοιξη «ανθρωπιστικών διαδρόμων».

Η Μόσχα ανακοίνωσε χτες βράδυ πως θα ανοίγει καθημερινά στις 10 το πρωί «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» για Ουκρανούς προς τη Ρωσία, κάτι που δεν χρειάζεται έγκριση από το Κίεβο. Η ουκρανική κυβέρνηση αλλά και οι ΗΠΑ είχαν απορρίψει - και εμποδίσει - ανοιχτά τις προηγούμενες μέρες μια τέτοια προοπτική, ισχυριζόμενοι ότι δεν γίνεται οι άμαχοι να διαφεύγουν προς τα εδάφη του εισβολέα.

Τις προηγούμενες μέρες ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, και άλλοι αξιωματούχοι είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ουκρανία να εξετάσει το καθεστώς «ουδετερότητας» αλλά με «εγγυήσεις ασφαλείας» από τη Ρωσία, τη Δύση και άλλα κράτη. Επίσης ανέφεραν ότι εξετάζεται μια «λύση» για το Ντονμπάς.

«Η Ουκρανία απαιτεί η Τουρκία να είναι εγγυητής (ασφαλείας), παρέδωσε αυτό το αίτημα σήμερα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας πως οι συναντήσεις θα συνεχιστούν αν το θέλουν οι δυο πλευρές.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ δήλωσε αργότερα πως το Κίεβο θα σκεφτόταν μια λύση με εγγυήσεις ασφαλείας από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, και από τα γειτονικά κράτη, εφόσον ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν διαφαίνεται στο άμεσο μέλλον.

Εντείνεται το δράμα του λαού στη Μαριούπολη

Copyright 2022 The Associated

Εντείνεται το δράμα του λαού στη Μαριούπολη
Από τη μεριά της, η ρωσική πλευρά εμφανίζεται τις τελευταίες μέρες να μην επιδιώκει ανατροπή της κυβέρνησης Ζελένσκι ως προϋπόθεση για να σταματήσει η εισβολή. Χτες ο Λαβρόφ δεν απέκλεισε στο μέλλον μια συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι, όταν «θα προκύψει μια τέτοια ανάγκη. Αλλά για αυτό χρειάζεται να γίνει μια προπαρασκευαστική εργασία».

«Η σημερινή συνάντηση επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στο υφιστάμενο ρωσο-ουκρανικό διαπραγματευτικό πλαίσιο στη Λευκορωσία», εκτίμησε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Αμεση εκεχειρία στην Ουκρανία αξίωσαν από τη Ρωσία ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, σε χτεσινή τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν. Μακρόν και Σολτς επέμειναν ότι οποιαδήποτε λύση σε αυτήν την κρίση θα πρέπει να προέλθει από διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας. Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή.

Τηλεφωνική επικοινωνία για την Ουκρανία και διμερή ζητήματα είχαν χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρ.Τ. Ερντογάν, ο οποίος αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στην προσπάθεια να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, προκειμένου να αποτραπεί η κλιμάκωση. Επίσης συζητήθηκαν οι «κοινές ανησυχίες» για τη ρωσική εισβολή.

Ο δε Φιλανδός Πρόεδρος, Σ. Νιινίστο, θα έχει σήμερα τηλεφωνική επαφή με τον Βλ. Πούτιν, ενώ ο πρώην Γερμανός καγκελάριος και στέλεχος πολλών ρωσικών ενεργειακών κολοσσών, Γκ. Σρέντερ, επισκέφτηκε χτες τη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο Πρόεδρο.

Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση για όπλα και μισθοφόρους

Η Δύση συμπεριφέρεται επικίνδυνα στο θέμα της Ουκρανίας, δημιουργεί κίνδυνο στην περιοχή ο οποίος θα παραμείνει για χρόνια, επισήμανε ο Λαβρόφ και πρόσθεσε ότι «όσοι προσφέρουν όπλα και μισθοφόρους στην Ουκρανία θα πρέπει να κατανοήσουν ότι φέρουν ευθύνη για τις ενέργειές τους».

«Αυτές οι χώρες δημιουργούν έναν κολοσσιαίο κίνδυνο, και για τις ίδιες», πρόσθεσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παροχή φορητών συστημάτων πυραύλων εδάφους - αέρος, εκτιμώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν κατά της «πολιτικής αεροπλοΐας».

«Πού θα πάνε αυτά τα χιλιάδες φορητά συστήματα πυραύλων εδάφους - αέρος, αυτό είναι ένα ερώτημα που θέτουμε στους συναδέλφους μας στην ΕΕ», επισήμανε.

Πολωνία και Βαλτική στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης

«Θέλω να είμαι πολύ σαφής. Οι ΗΠΑ και η Πολωνία είναι ενωμένες και έτοιμες να βοηθήσουν την Ουκρανία και τον λαό της. Τελεία», δήλωσε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πολωνό Πρόεδρο, Α. Ντούντα, χωρίς να αναφερθεί στο περιστατικό με τα αεροσκάφη Mig-29, τα οποία η Πολωνία «πρόσφερε» στις ΗΠΑ να τα μεταφέρουν στην Ουκρανία από τη βάση Ραμστάιν στη Γερμανία.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ - που πραγματοποιεί επίσκεψη σε Πολωνία και Ρουμανία - ανακοίνωσε ότι έχει γίνει παράδοση συστημάτων «Patriot» στην Πολωνία, μια κίνηση που ενδέχεται να προκαλέσει την αντίδραση της Μόσχας, η οποία έχει θέσει μεταξύ άλλων ως όρο, να μην αναπτυχθεί αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ στην Πολωνία.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι περισσότερο θα μπορούσε να περιμένει η Ουκρανία, η Χάρις είπε: «Αυτή είναι μια συνεχής διαδικασία και δεν πρόκειται να σταματήσει στο βαθμό που υπάρχει ανάγκη».

Σχετικά με την απόρριψη της πολωνικής πρότασης, οι ΗΠΑ να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία μέσω αεροπορικής βάσης στη Γερμανία, ο Ντούντα είπε ότι η Πολωνία ήθελε να καταδείξει με αυτή την κίνηση ότι είναι μεν έτοιμη να προμηθεύσει τα μαχητικά στην Ουκρανία, αλλά στα πλαίσια κοινής απόφασης του ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ η περιοχή της Βαλτικής βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης, με τον ρωσικό στόλο να πραγματοποιεί άσκηση πριν λίγες μέρες στον θύλακα Καλίνινγκραντ, με χρήση πυραυλικών συστημάτων «Bastion», ενώ δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά εισήλθαν στη Βαλτική Θάλασσα.

Το κοινοβούλιο της Λιθουανίας αυστηροποίησε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει από τη μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, περιορίζοντας τα δικαιώματα στην ελεύθερη έκφραση και τις ειρηνικές συναθροίσεις. Επιπλέον στρατός έχει αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσία.

Εως τις 20 Απρίλη η αστυνομία θα μπορεί να άρει την πρόσβαση σε ένα δίκτυο ενημέρωσης για έως 72 ώρες για «παραπληροφόρηση», «προπαγάνδα πολέμου» και «υποκίνηση μίσους», δηλαδή θα λογοκρίνεται οποιαδήποτε άποψη δεν ταυτίζεται πλήρως με την ευρωατλαντική προπαγάνδα. «Περιορίζεται η δυνατότητα να πει κανείς ο "Πούτιν είναι σπουδαίος" σε δημόσιες συναθροίσεις και να διασπείρει προπαγάνδα και παραπληροφόρηση», δήλωσε η πρωθυπουργός.

Την ώρα που χιλιάδες ξένοι μαχητές - μισθοφόροι «ενθαρρύνονται» από ορισμένες κυβερνήσεις να πολεμήσουν κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κυβέρνηση της Εσθονίας απαγόρευσε σε όσους ζουν στη χώρα, ή σε Εσθονούς του εξωτερικού να ενταχθούν ή να βοηθήσουν τον ρωσικό ή τον λευκορωσικό στρατό, διαφορετικά θα είναι αντιμέτωποι με πρόστιμο ή φυλάκιση πέντε ετών, αφαίρεση κατοικίας ή υπηκοότητας. Υπενθυμίζεται ότι περίπου 340.000 άνθρωποι ή το 1/4 του πληθυσμού της Εσθονίας είναι εθνοτικά Ρώσοι.

Ο δε Ρώσος ΥΠΕΞ επιτέθηκε χτες στην Βρετανίδα ομόλογό του, Λιζ Τρας, για παλιότερους ισχυρισμούς της ότι η Ρωσία δεν θα μείνει στην Ουκρανία και σειρά έχουν ενδεχομένως η Μολδαβία, οι χώρες της Βαλτικής κ.λπ.

Μέλη του Κογκρέσου πιέζουν για μαχητικά αεροσκάφη

Ενδεικτική διεργασιών και αντιθέσεων στις ΗΠΑ ως προς τους τρόπους με τους οποίους κλιμακώνεται η σύγκρουση με τη Ρωσία, είναι και η έντονη συζήτηση στο Κογκρέσο, με Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές να επιμένουν πως πρέπει να δοθούν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, αλλά και να επιβληθεί από το ΝΑΤΟ ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, κάτι που αναπόφευκτα θα οδηγούσε σε απευθείας εμπλοκές ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία δεν θα προστατεύσει από όπλα που χρησιμοποιούν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή, δήλωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών (DIA), Σκοτ Μπέριερ.

Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν «έναν συνδυασμό κυρίως πυραύλων, πυροβολικού, πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων. Υπάρχουν μερικά κατευθυνόμενα πυρομαχικά ακριβείας που πέφτουν από αεροσκάφη, αλλά ο αριθμός αυτός είναι μικρός», είπε απαντώντας σε γερουσιαστή.

Απορρίπτεται το αίτημα για «ταχείες διαδικασίες» ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ

Το αίτημα που υπέβαλε το Κίεβο την προηγούμενη βδομάδα για «ταχείες διαδικασίες» ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ δεν φαίνεται να γίνεται άμεσα δεκτό, όπως φάνηκε και στη χτεσινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλίες. Αίτημα για ένταξη στην ΕΕ κατέθεσαν λίγο μετά η Μολδαβία και η Γεωργία.

«Μη ρεαλιστικό» χαρακτήρισε το ουκρανικό αίτημα ο Εμ. Μακρόν, καθώς η χώρα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.

«Είναι σημαντικό ότι η Ουκρανία υπέβαλε αίτημα για ένταξη στην ΕΕ, όμως δεν υπάρχει κάποια ταχεία διαδικασία», δήλωσε από την πλευρά του και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μ. Ρούτε, ενώ και ο Γερμανός καγκελάριος απέρριψε μια ταχεία διαδικασία για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.

«Δεν γνωρίζω πότε, σε λίγα χρόνια πιθανώς, η ΕΕ θα επεκταθεί στην Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, ίσως και σε άλλες χώρες», είπε ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλ. Μπον, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η ένταξη της Ουκρανίας «δεν είναι για αύριο».

Βιολογικός και πυρηνικός «πόλεμος»

Την ίδια στιγμή κορυφώνεται και η αντιπαράθεση Ρωσίας - Δύσης για τα βιολογικά εργαστήρια των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Χτες πολλοί Ρώσοι αξιωματούχοι από το ΥΠΕΞ και το υπουργείο Αμυνας κλιμάκωσαν τις κατηγορίες ότι οι ΗΠΑ χρηματοδοτούσαν μέσω του Πενταγώνου ένα πρόγραμμα βιολογικών όπλων στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι έχουν σχετικές αποδείξεις.

«Ο στόχος αυτών των χρηματοδοτημένων από το Πεντάγωνο βιολογικών ερευνών ήταν να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός κρυφής εξάπλωσης φονικών παθογόνων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα βρήκε «έγγραφα των υπαλλήλων ουκρανικών εργαστηρίων» που κάνουν λόγο για «μεταφορά ανθρώπινων βιοϋλικών που έχουν ληφθεί στην Ουκρανία προς ξένες χώρες έπειτα από αίτημα Αμερικανών αντιπροσώπων».

Επικαλέσθηκε επίσης ένα «αμερικανικό σχέδιο για μεταφορά παραγόντων παθογένειας από άγρια αποδημητικά πτηνά ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία και άλλες γειτονικές χώρες».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ επρόκειτο «να διεξαγάγουν εργασίες σχετικά με τους παράγοντες παθογένειας πτηνών, νυχτερίδων και ερπετών το 2022 στην Ουκρανία», καθώς και σχετικά με «τη δυνατότητα εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων και του άνθρακα».

«Στα εργαστήρια που έχουν δημιουργηθεί και χρηματοδοτούνται στην Ουκρανία, έγγραφα δείχνουν ότι πειράματα πραγματοποιήθηκαν με δείγματα κορονοϊού νυχτερίδας», υποστήριξε ακόμη ο Ρώσος εκπρόσωπος.

Υπενθυμίζεται πως η Κίνα έχει υιοθετήσει τους ισχυρισμούς της Μόσχας και ζητά εξηγήσεις από τις ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος διέψευσε τις καταγγελίες της Ρωσίας μιλώντας για «παραλογισμό», για «προφανές τέχνασμα» με σκοπό τη δικαιολόγηση της ρωσικής επίθεσης.

«Τώρα που η Ρωσία έκανε αυτούς τους ψευδείς ισχυρισμούς και η Κίνα κατά τα φαινόμενα ενστερνίζεται την προπαγάνδα, πρέπει όλοι να επαγρυπνούμε για το ενδεχόμενο η Ρωσία να χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα στην Ουκρανία ή να διεξαγάγει επιχείρηση με σκοπό να φορτώσει στην άλλη πλευρά τη χρήση τους», δήλωσε η εκπρόσωπος, Τζεν Ψάκι.

Αμέσως μετά τη «σκυτάλη» πήρε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, επαναλαμβάνοντας φόβους ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία.

Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν χτες τις ουκρανικές δυνάμεις ότι ετοιμάζουν προβοκάτσιες με χημικά όπλα αλλά και σε πυρηνικό εργοστάσιο με στόχο να επιρρίψουν στη συνέχεια την ευθύνη στη Ρωσία.

Προχτές, η Μόσχα ενημέρωσε τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW), για σχέδια της Ουκρανίας να οργανώσει ενδεχόμενες προβοκάτσιες σε πειραματικό πυρηνικό αντιδραστήρα στο Χάρκοβο, αλλά και με χημικά όπλα.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας ισχυρίστηκε ότι στις 9 Μάρτη «Ουκρανοί εθνικιστές παρέδωσαν περίπου 80 τόνους αμμωνίας στον οικισμό Ζολότσεφ, βορειοδυτικά του Χάρκοβο». Σύμφωνα με τον ίδιο, ντόπιοι που έφυγαν από τον οικισμό είπαν ότι οι εθνικιστές τους εκπαίδευαν πώς να ενεργούν σε επίθεση με χημικά όπλα. «Αυτό αποδεικνύει ότι οι Ουκρανοί εθνικιστές προετοιμάζουν μια πρόκληση που περιλαμβάνει δηλητηριώδεις ουσίες για να κατηγορήσουν τη Ρωσία για φερόμενη χρήση χημικών όπλων», είπε.

Εξάλλου παραμένει ο κίνδυνος για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία και χθες ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) βρέθηκε στην Αττάλεια όπου είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τους ΥΠΕΞ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, για την προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Χθες η Μόσχα ανακοίνωσε πως Λευκορώσοι ειδικοί αποκατέστησαν την ηλεκτροδότηση του ανενεργού πυρηνικού σταθμού στο Τσερνόμπιλ, ενώ στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, που έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, τα επίπεδα της ραδιενέργειας βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας συμφώνησε να επιτρέψει σε μια ομάδα Ουκρανών συντηρητών να προσεγγίσει τις γραμμές μεταφοράς ενέργειας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ.

«Φόβοι» και για τους αγωγούς φυσικού αερίου

Επίσης το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας φέρεται να προειδοποιεί για ουκρανικά χτυπήματα σε αγωγό φυσικού αερίου που μεταφέρει ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι σταθμοί συμπίεσης στο Νοβοπσκόφ, στην περιοχή του Λουγκάνσκ, και στο Κουπιάνσκ, κοντά στο Χάρκοβο είναι υπό τον έλεγχό της και εγγυήθηκε την ασφάλειά τους.

Από την πλευρά του ο ουκρανικός φορέας εκμετάλλευσης OGTSU προειδοποίησε πως η άφιξη ρωσικών στρατευμάτων σε δύο σταθμούς συμπίεσης φυσικού αερίου στην ανατολική Ουκρανία θέτει σε κίνδυνο τον εφοδιασμό της Ευρώπης. Προς το παρόν δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι επηρεάστηκε η ροή του φυσικού αερίου.

Νωρίτερα χθες ο Πούτιν είπε ότι η Μόσχα εκπληρώνει πλήρως όλες τις υποχρεώσεις στις παραδόσεις φυσικού αερίου και ότι το σύστημα διαμετακόμισης μέσω Ουκρανίας λειτουργεί στο 100%.

Φουντώνει η αντιπαράθεση για το βομβαρδισμό του μαιευτηρίου

Στο μεταξύ, εντείνεται η αντιπαράθεση γύρω από τον βομβαρδισμού ενός μαιευτηρίου και νοσοκομείου παίδων την Τετάρτη στη Μαριούπολη, με αλληλοκατηγορίες για τις ευθύνες, κι ενώ η Δύση καταδικάζει σύσσωμη τη Ρωσία.

Χθες έγινε γνωστό ότι από την επίθεση υπήρξαν τρεις νεκροί, ανάμεσά τους και ένα παιδί.

Η Ρωσία έκανε λόγο για προβοκάτσια, με τον Σ. Λαβρόφ να ισχυρίζεται πως «αυτή η μαιευτική κλινική είχε καταληφθεί εδώ και καιρό από το τάγμα Αζόφ και άλλους ακραίους και όλες οι έγκυες, οι νοσηλεύτριες και το προσωπικό είχαν εκδιωχθεί». Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας κατηγόρησε την Ουκρανία για «μια σκηνοθετημένη προβοκάτσια» και ισχυρίστηκε πως την Τετάρτη δεν πραγματοποιήθηκαν αεροπορικές επιδρομές κατά επίγειων στόχων στην περιοχή αυτή.

Παράλληλα επιδεινώνεται το δράμα του λαού στη Μαριούπολη, όπου 400.000 άνθρωποι παραμένουν χωρίς τροφή, νερό, ρεύμα, θέρμανση. Και χθες, ανθρωπιστικό κομβόι που προσπαθούσε να φθάσει στην πολιορκημένη πόλη αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω λόγω μαχών και βομβαρδισμών.

Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες από το Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία και από τα περίχωρα του Κιέβου, ανακοίνωσε χθες η ουκρανική κυβέρνηση.

Εκτός από την Μαριούπολη η απομάκρυνση των αμάχων δεν επετεύχθη στις πόλεις Βολνοβάχα (νοτιοανατολικά) και Ιζιούμ (ανατολικά).

Χθες συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο, που χτυπιέται από την αρχή της ρωσικής εισβολής, ενώ ρωσικά άρματα μάχης σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το Κίεβο και χθες έφθασαν στις βορειοανατολικές παρυφές της ουκρανικής πρωτεύουσας, την οποία απειλούν να περικυκλώσουν αφού βρίσκονται ήδη στα βόρεια και δυτικά προάστιά της.

Από την πρωτεύουσα υπολογίζεται ότι έχουν απομακρυνθεί τουλάχιστον οι μισοί από τους 3,5 εκατ. κατοίκους, ενώ όλο το Κίεβο έχει οχυρωθεί.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ουκρανίας, τουλάχιστον 71 παιδιά έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Μέχρι χτες περισσότεροι από 2,3 εκατ. είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους και τουλάχιστον 549 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, αναφέρει ο ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ