ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Καίει" και το λάδι η Κομισιόν

Μείωση της παραγωγής, αύξηση των εισαγωγών, καταστροφή χιλιάδων νοικοκυριών, με τις προτάσεις για τη "ριζική αναθεώρηση" της αγοράς ελαιολάδου

Τη χαριστική βολή στην ελληνική ελαιοπαραγωγή δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις προτάσεις της για την αναθεώρηση της "κοινής οργάνωσης αγοράς του ελαιολάδου", που παρουσίασε χτες ο Κοινοτικός επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Γεωργίας, Φραντς Φίσλερ.

Μετά από πολλές αναβολές, η Κομισιόν κατέληξε χτες στην υιοθέτηση δύο εναλλακτικών λύσεων. Η πρώτη περιορίζεται σε μικροβελτιώσεις του σημερινού καθεστώτος, η δεύτερη προβλέπει ριζική αναθεώρηση, που στηρίζεται στη "βοήθεια ανά δέντρο" και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και από τις αγροτικές οργανώσεις.

Ο επίτροπος Φρ. Φίσλερ, εν τούτοις, υποστήριξε και φαίνεται να προωθεί τη δεύτερη λύση. Στη συνέντευξη Τύπου έριξε όλο το βάρος του στη λύση της ριζικής αναθεώρησης. Αυτό δείχνει ότι η κυριαρχούσα άποψη είναι η "βοήθεια κατά δέντρο", μια πολιτική που θα ευνοήσει αποκλειστικά τις πολυεθνικές επιχειρήσεις του ελαιολάδου.

Βεβαίως είτε με τη μια είτε με την άλλη πρόταση το αποτέλεσμα για τους παραγωγούς της χώρας μας θα είναι το ίδιο. Η διαφορά βρίσκεται στο ότι με τη "ριζική αναθεώρηση" η καταστροφή θα είναι ταχύτατη και σχεδόν ολοκληρωτική. Η άμεση συνέπεια με τη "βοήθεια κατά δέντρο" θα είναι η κατάργηση της τιμής παρέμβασης και διαμόρφωση των τιμών από τις πολυεθνικές. Επίσης οδηγεί στη μείωση της παραγωγής, που θα συνοδευτεί από την αύξηση των εισαγωγών ελαιολάδου από τρίτες χώρες. Φυσικά μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει τη δραματική μείωση του αριθμού των παραγωγών, στα πλαίσια των γενικότερων σχεδιασμών για τη μείωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων από 900.000 σε 450.000 στη χώρα μας.

Με τις αποφάσεις της Κομισιόν ένα ακόμη δυναμικό παραδοσιακό ελληνικό προϊόν περνάει από την "κλίνη του Προκρούστη" της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Ο Ελληνας επίτροπος Χρ. Παπουτσής διαχώρισε τη θέση του, ανάλογες θέσεις υποστήριξαν και οι επίτροποι της Ισπανίας και Πορτογαλίας, ενώ δεν πήρε θέση ο επίτροπος της Ιταλίας.

Ο Κοινοτικός επίτροπος Φρ. Φίσλερ υποστήριξε ότι με τη "βοήθεια ανά δέντρο" η διαδικασία της ενίσχυσης των παραγωγών θα είναι απλή και δε θα προκαλεί τις αντιδράσεις της ΓΚΑΤΤ (του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου). Θα στηρίζεται στο σύστημα της γεωγραφικής πληροφόρησης, που θα πρέπει να ισχύσει σε όλα τα κράτη - μέλη. Με το νέο σύστημα ο έλεγχος θα είναι πιο εύκολος και αποτελεσματικός από τον έλεγχο της παραγωγής σε τόνους ελαιολάδου και θα περιορίσει τις απάτες σε αυτόν τον τομέα, που σύμφωνα με την ειδική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι δέκα φορές περισσότερες από τους άλλους αγροτικούς τομείς.

Οι δαπάνες του κοινοτικού προϋπολογισμού για το ελαιόλαδο, είπε ο Φρ. Φίσλερ, δεν πρόκειται ούτε να μειωθούν, ούτε να αυξηθούν. Αλλά θα είναι το κράτος - μέλος που θα λαμβάνει κάθε χρόνο μια "επιταγή" με την κοινοτική βοήθεια για να την κατανείμει στους παραγωγούς.

Ο Χρ. Παπουτσής ετάχθη υπέρ της λύσης που προβλέπει τη βελτίωση του σημερινού καθεστώτος. Υποστήριξε ότι το κείμενο με τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διακατέχεται από ανισορροπίες. Και στην παρουσίασή του, αλλά και στη δομή του. Τόνισε ότι με τη βελτίωση του σημερινού καθεστώτος στο ελαιόλαδο μπορεί να εξασφαλιστεί το εισόδημα των παραγωγών στα ελαιοπαραγωγά κράτη - μέλη και στις περιφέρειες, που η οικονομία τους εξαρτάται από αυτό. Εξάλλου, θα εξασφαλιστεί η σταθερότητα της παραγωγής, χωρίς να δημιουργηθούν αποθέματα με την προαγωγή της κατανάλωσης. Και θα διατηρηθεί η κοινωνικοοικονομική ισορροπία σε περιφερειακό επίπεδο.

Υποστήριξε, επίσης, ότι με τη βελτίωση του σημερινού καθεστώτος θα ενισχυθεί η ποιοτική παραγωγή ελαιολάδου και θα διατηρηθεί ο ρόλος της Κοινότητας, που είναι σήμερα η πρώτη ελαιοπαραγωγός δύναμη στον κόσμο.

Για τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την αναθεώρηση στο ελαιόλαδο θα ακολουθήσει η κοινοτική διαδικασία της διαβούλευσης, ακόμη και με τους παραγωγούς, όπως είπε ο Φρ. Φίσλερ. Αλλά τον τελευταίο λόγο θα έχει το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που θα πρέπει να δώσει εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί μία από τις δύο εναλλακτικές λύσεις. Ο επίτροπος Γεωργίας πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορέσει να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για το ελαιόλαδο, που θα μπορούν να εφαρμοστούν με απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών για την εμπορική περίοδο 1998-'99.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΘΗΝΑ: Σημειώσατε...

ΕΧΟΥΝ και οι "ατμομηχανές" τα προβλήματά τους. Αυτό αποδεικνύεται και στην περίπτωση της Γερμανίας που έχει αναλάβει το ρόλο της "ατμομηχανής" στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ). Διπλό χτύπημα δέχτηκε το γερμανικό γόητρο την περασμένη βδομάδα. Η αποκάλυψη της δραματικής αύξησης της ανεργίας ήταν το πρώτο. Ενας στους δέκα Γερμανούς που κατοικεί στο δυτικό τμήμα είναι άνεργος, ενώ στο ανατολικό τμήμα το ποσοστό φτάνει στο 20%. Ποσοστό επί του συνόλου 12,2%, το μεγαλύτερο τα τελευταία 64 χρόνια. Σκεφθείτε τι θα γίνει στα τελευταία "βαγόνια" της αμαξοστοιχίας...

***

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ χτύπημα ήρθε από τη Βρετανία και συγκεκριμένα από το BBC. Μια δημοσιογραφική έρευνα του αξιόπιστου καναλιού αποκάλυψε ότι το έλλειμμα στη Γερμανία θα φτάσει στο τέλος του 1997 στο 3,5%. Δηλαδή ούτε η "ατμομηχανή" δε θα καταφέρει να περιορίσει το έλλειμμα στο 3%, όπως απαιτεί η Συνθήκη του Μάαστριχτ για την είσοδο στο τρίτο στάδιό της. Βέβαια, οι Γερμανοί αξιωματούχοι έσπευσαν να διαψεύσουν την πληροφορία, χωρίς όμως ιδιαίτερο ζήλο. Εξάλλου, πριν από ένα μήνα η ίδια η γερμανική κυβέρνηση είχε αναθεωρήσει τον αρχικό της στόχο από 2,5% σε 2,9%. Ακόμη, όμως, και Γερμανοί τραπεζίτες εκτιμούν ότι δύσκολα η κυβέρνηση του Χ. Κόλ θα κρατήσει το έλλειμμα κάτω από το 3%, αφού είναι υποχρεωμένη να αυξήσει τις κοινωνικές δαπάνες κατά 10 δισ. μάρκα μόνο για την πληρωμή επιδομάτων στους νέους άνεργους.

***

ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ στον αγροτικό τομέα είναι ένας από τους μεγάλους πονοκεφάλους του "Διευθυντηρίου" στις Βρυξέλλες. Υποχρεωμένοι να υλοποιούν τη "λεόντειο" συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, αποφασισμένοι να προχωρήσουν μέχρι το τέλος το καταστροφικό σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, οι ιθύνοντες του "Διευθυντηρίου" αντιμετωπίζουν τις πολλαπλασιαζόμενες κινητοποιήσεις των αγροτών στις νότιες χώρες - μέλη (Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία). Τώρα, λοιπόν, προστίθενται και οι απειλές των ΗΠΑ που θεωρούν υπερβολικές τις επιδοτήσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση και δηλώνουν την πρόθεσή τους να ενεργοποιήσουν το "Πρόγραμμα Υπερτίμησης Εξαγωγών", που είναι μηχανισμός επιδότησης των αμερικανών αγροτών. Βέβαια, οι ΗΠΑ μέσω της ΓΚΑΤΤ έχουν επιτύχει την ενίσχυση της δικής τους αγροτικής οικονομίας με "πλάγιο τρόπο", σε βαθμό μάλιστα που αυτός ο τομέας να θεωρείται απ' τους πιο "προστατευόμενους" σ' όλο τον κόσμο.

***

ΠΟΝΗΡΙΕΣ,αλχημείες, απάτες επιστρατεύουν οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να παρουσιάσουν οικονομικές επιδόσεις σύμφωνες με την απαιτήσεις και τις προδιαγραφές του Μάαστριχτ. Το 1997 είναι η κρίσιμη χρονιά για την τελική αξιολόγηση, βάσει της οποίας θα συγκροτηθεί ο "σκληρός πυρήνας" της ΟΝΕ και επομένως χρησιμοποιείται κάθε μέσο. Μ' όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια", αφού δεν μπορεί να συντάξει ούτε την εξαμηνιαία έκθεση για την πορεία των οικονομιών. Και ενώ είχε προαναγγείλει ότι αυτό το μήνα θα έδινε τα προγνωστικά της, για το ποιοι θα μπουν και ποιοι θα μείνουν έξω απ' την ΟΝΕ, τελικά θα παρουσιάσει μια "έκθεση ιδεών" παραπέμποντας τα προγνωστικά για τον ερχόμενο Μάη. Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, για να αποφύγει την κρίση της Κομισιόν και κυρίως τη σίγουρη διαπίστωση ότι θα είναι η μόνη χώρα που θα βρεθεί "εκτός" χρησιμοποίησε ένα άλλο "κόλπο". Δεν έστειλε λοιπόν τα στοιχεία του Προϋπολογισμού 1997 βάσει των οποίων θα γινόταν και η πρόγνωση...

***

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ κινητοποίηση εργαζομένων σε χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που να μην προσκρούει στο μόνιμο και σταθερό "σλόγκαν" όλων των κυβερνήσεων: "Δεν είναι δυνατή η ικανοποίηση των αιτημάτων σας, εξαιτίας των υποχρεώσεων για τήρηση των προγραμμάτων σύγκλισης". Αυτά λέει η ελληνική κυβέρνηση στους αγρότες, τους εκπαιδευτικούς, τους ναυτεργάτες, σ' όποιους κινητοποιούνται και διεκδικούν. Τα ίδια είπε και η κυβέρνηση της Γαλλίας στους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες, που απεργούν για 17 μέρες παραλύοντας τις συγκοινωνίες σε όλες τις επαρχιακές πόλεις. "Δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε τα αιτήματά σας, γιατί θα υπονομευτεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα εντός τους έτους, στα όρια που προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ", είπε στους εκπροσώπους των εργαζομένων ο υπουργός Μεταφορών, Μπερνάρ Πονς. Οι εργαζόμενοι απάντησαν με αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στην απεργία που ξεπέρασε το 90%. Κοινές κυβερνητικές τοποθετήσεις, κοινές εργατικές απαντήσεις.

Λεζάντα για σελίδα Μάαστριχτ

"Βοήθεια κατά δένδρο" ονομάζεται το νέο τέχνασμα της Κομισιόν για δραστική μείωση της ελαιοπαραγωγής στην Ελλάδα και τις άλλες μεσογειακές χώρες - μελη της Ευρωπαϊκής Ενωσης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ