ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Ιούλη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Διάλογος» και «συνεννόηση» με σφραγίδα των ΕΕ και ΗΠΑ

Turkish Defense Ministry

Το περίγραμμα του «διαλόγου» και της «συνεννόησης» με την Τουρκία, με «προξενήτρες» την ΕΕ και τις ΗΠΑ και με ορίζοντα τη συνεκμετάλλευση των θαλάσσιων ζωνών, δίνει σε χτεσινή του συνέντευξη ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας. Αναφερόμενος στην πρόσφατη τριμερή συνάντηση Ελλάδας - Τουρκίας - Γερμανίας στο Βερολίνο, τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο διάλογο» και ότι δεν μπορεί να ζητάει «κυρώσεις» (από την ΕΕ στην Τουρκία), αλλά να αρνείται «εξηγήσεις» και «συνεννόηση». Απέφυγε να δώσει διευκρινίσεις για το τι συζητήθηκε στη συνάντηση επί της ουσίας, όμως σε κάθε περίπτωση εξέφρασε την ευχή «να έχουμε στενές σχέσεις με την Τουρκία», καλώντας την να «σέβεται το διεθνές δίκαιο».

Την ίδια στιγμή, δεν περνά απαρατήρητο ότι και χτες διακινούνταν πληροφορίες ότι η Διεύθυνση Εκμετάλλευσης Ορυκτών και Πετρελαίων της Τουρκίας θα γνωμοδοτήσει άμεσα θετικά στις αιτήσεις που κατέθεσε η TPAO (τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία) ώστε να ξεκινήσει έρευνες σε θαλάσσιες ζώνες ελληνικής κυριαρχίας, με τον Ν. Δένδια να δηλώνει ανήσυχος, δείχνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει και αυτές τις κινήσεις για την κλιμάκωση των παζαριών. Εβαλε μάλιστα στην εξίσωση και τις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία «πολλές φορές έχει εκμεταλλευτεί αυτό το χρονικό διάστημα. `Η χρονικό διάστημα κενού εξουσίας στις ΗΠΑ».

Σχετικά με την Αγία Σοφία, παρέπεμψε σε σύσκεψη που θα γίνει στο ΥΠΕΞ την επόμενη Τετάρτη, με τη συμμετοχή της πρέσβη της Ελλάδας στην UNESCO και άλλους παράγοντες, ενώ σε μια αιχμή κατά της Ρωσίας, είπε ότι «θα ανέμενε μια εντονότερη τοποθέτηση». Σε κάθε περίπτωση, καταγράφεται ότι προχτές ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα A. Μάσλοφ συναντήθηκε με τον βουλευτή Αν. Χατζηβασιλείου, γραμματέα Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της ΝΔ και γραμματέα της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Οπως διαχέεται, συζητήθηκαν «ορισμένες πτυχές της ρωσο-ελληνικής συνεργασίας καθώς και τα τρέχοντα περιφερειακά θέματα»...

Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας χαμήλωνε τις προσδοκίες από το τι μπορεί να αποσπάσει, σήμερα και αύριο, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση στα Ελληνοτουρκικά, αφού σημείωνε π.χ. για τις περιβόητες «κυρώσεις» ότι «αυτά τα ζητήματα διαμορφώνονται σιγά - σιγά στην ευρωπαϊκή ατζέντα».

Ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ

Στο μεταξύ, με ρηματική τους διακοίνωση στον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία και Μπαχρέιν καλούν τα Ηνωμένα Εθνη να μην επικυρώσουν το τουρκολιβυκό μνημόνιο συνεργασίας, επικαλούμενοι ότι «πυροδότησε εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο». Επίσης ότι έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας. Και ζητούν από τη γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών να μην το καταχωρίσει, επικαλούμενοι ότι δεν το αποδέχεται η Βουλή των Αντιπροσώπων. Σχολιάζοντας, χτες, τα παραπάνω, ο Στ. Πέτσας έλεγε ότι «είναι πάγια θέση της Ελλάδας ότι θέλουμε πολιτική λύση στο ζήτημα της Λιβύης. Από εκεί και πέρα, δεν μπορούμε να δεχόμαστε ενέργειες οι οποίες οδηγούν σε παράνομα μνημόνια (...) Αναδεικνύουμε τις αντιφάσεις της κυβέρνησης Σάρατζ».

Παρολίγον παράδοση των «8» στα μουλωχτά

Για όσα συνέβησαν τις ώρες του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία, μίλησε ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ και μετέπειτα υπουργός Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ

Αίσθηση προκαλούν όσα είπε ο πρ. υπουργός Αμυνας και πρ. Α/ΓΕΕΘΑ (επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ) Ευ. Αποστολάκης, στο «Mega», σχετικά με όσα έγιναν πριν από 4 χρόνια, κατά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και την εμπλοκή της Ελλάδας στις εξελίξεις.

Αποκάλυψε ότι η ελληνική πλευρά είχε «την πληροφορία ότι σχεδιάζεται πραξικόπημα από το μεσημέρι», και ότι το βράδυ που επιχείρησε να επικοινωνήσει με την Τουρκία «δεν υπήρχαν τηλέφωνα». Επίσης, ότι οι πληροφορίες που είχε η Ελλάδα αρχικά ήταν ότι «το πραξικόπημα είχε πετύχει και ο Ερντογάν είχε χάσει», αλλά «από τις 12 το βράδυ και μετά άρχισε να ανατρέπεται η κατάσταση».

Σε ερώτηση για το αν ο Ερντογάν γνώριζε εκείνο το βράδυ ότι η Ελλάδα μπορούσε να τον διασώσει αν χρειαζόταν, απάντησε ότι δεν μπορεί να το διαβεβαιώσει ούτε να το διαψεύσει, ότι «έγινε προσπάθεια επικοινωνίας αν χρειαζόταν κάτι να γίνει. Νομίζω ότι τηρήσαμε μια πολύ καλή στάση στην υπόθεση».

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει «διαρροές», δηλαδή ανθρώπους που θα έρχονταν για να ξεφύγουν από την Τουρκία, όπως έγινε με τους «8».

Ειδικά για το τελευταίο, δίνοντας μια νέα διάσταση στην υπόθεση είπε ότι η τότε κυβέρνηση, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν έτοιμη να στείλει πίσω το ελικόπτερο με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που έφτασε στη χώρα μας, κάτι που τελικά δεν κατέστη εφικτό, γιατί δεν υπήρχε επικοινωνία με την τουρκική πλευρά: «Ακόμα και τη στιγμή που ήρθε το ελικόπτερο με τους 8 έγινε μία προσπάθεια να επιστρέψει το ελικόπτερο πίσω, αλλά είχαν χαθεί οι επικοινωνίες. Οταν έγινε η προσγείωση του ελικοπτέρου προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Ακάρ (σ.σ. ο τότε Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ), γιατί θα είχε κλείσει το θέμα πολύ πιο ομαλά». Και σε ερώτηση αν η πρόθεση για επιτόπου επαναπροώθηση ήταν κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πλευράς, απάντησε αρνητικά, αφού όταν πια επικοινώνησαν και το ζήτησε ο Ακάρ «είχε εξελιχθεί η κατάσταση, είχαν συλληφθεί, είχαν μπει στη διαδικασία του ασύλου, είχε μπει η Δικαιοσύνη στη μέση, δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει τίποτα». Οπως είπε χαρακτηριστικά, «το θέμα ήταν εκείνη τη στιγμή, πριν γίνουν αποδεκτοί, να υπήρχε κάποια συνεννόηση και να γινόταν αυτό που έπρεπε», δηλαδή να τους γυρίσουν πίσω (!), κατέληξε ο Αποστολάκης, αναδεικνύοντας και την υποκρισία των τότε κυβερνώντων, που αργότερα επικαλούνταν τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Ασύλου.

ΛΑΡΙΣΑ
Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην 110 ΠΜ και στην 1η Στρατιά

Στην 110 ΠΜ
Στην 110 ΠΜ
Την 110 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) της Πολεμικής Αεροπορίας επισκέφτηκε χτες το πρωί αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον Θανάση Παφίλη, βουλευτή και μέλος της ΚΕ, τον Νίκο Παπαναστάση, βουλευτή και συνταγματάρχη ε.α., και τον Αγγελο Σίμο, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας. Αργότερα, το απόγευμα, αντιπροσωπεία του Κόμματος αποτελούμενη από τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, τον Θ. Παφίλη και τον Ν. Παπαναστάση, συναντήθηκε με τη διοίκηση της 1ης Στρατιάς.

Οι αντιπροσωπείες του ΚΚΕ ενημερώθηκαν από τις διοικήσεις των δύο μονάδων για την κατάσταση και το έργο τους, σχετικά με την εκπαίδευση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και των στρατευμένων.

Εξήγησαν ότι αυτού του είδους οι επισκέψεις σηματοδοτούν το αμέριστο ενδιαφέρον του ΚΚΕ για τις συνθήκες υπό τις οποίες ζει και εργάζεται το προσωπικό που υπηρετεί στις ΕΔ, αλλά και οι οικογένειές τους, ενώ δίνουν την ευκαιρία να καταγραφούν προβλήματα και να προταθούν λύσεις. Επειτα ενημέρωσαν για τις πρωτοβουλίες του ΚΚΕ και τις Ερωτήσεις που έχει καταθέσει σχετικά με τα προβλήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τη συζήτηση απασχόλησαν οι εξελίξεις στην περιοχή, καθώς και το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας τα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ, εμπλέκει τη χώρα όλο και περισσότερο στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Σε δηλώσεις που έκανε ο Θ. Παφίλης έξω από την 110 ΠΜ, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το ΚΚΕ επισκέπτεται στρατιωτικές μονάδες για να συζητήσει με το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν και για τα οποία έχουμε κάνει πάνω από 100 Ερωτήσεις στη Βουλή, για να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας, στις δύσκολες στιγμές που περνάνε, και ιδιαίτερα σε μια περίοδο που μυρίζει μπαρούτι στην ευρύτερη περιοχή εξαιτίας των μεγάλων ανταγωνισμών ΗΠΑ - ΕΕ - Τουρκίας και άλλων δυνάμεων, και εξαιτίας της πολιτικής των κυβερνήσεων, που είναι ευθυγραμμισμένη με αυτά τα επιθετικά ιμπεριαλιστικά σχέδια. Επίσης θέλουμε να επισημάνουμε ότι ο μύθος πως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ προστατεύουν τη χώρα μας έχει πια καταρρεύσει».

Συναντήσεις στη Δυτική Μακεδονία

Σήμερα Παρασκευή, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα συναντηθεί στις 10.30 π.μ. με τη διοίκηση του 15ου Συντάγματος Πεζικού Καστοριάς και στις 11.30 π.μ. με την Ενωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Η τουρκική προκλητικότητα τμήμα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

Οι διευθετήσεις που απαιτούν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στην Ανατολική Μεσόγειο σε Ελληνοτουρκικά, Αιγαίο, Κυπριακό, Συρία, Λιβύη προχωράνε βήμα - βήμα, με όλο και μεγαλύτερα περιθώρια για να διατηρείται και να διευρύνεται η τουρκική προκλητικότητα. Στο Κυπριακό, η διευθέτηση προωθεί την ντε φάκτο διχοτόμηση και κατοχύρωση των δεδομένων της τουρκικής εισβολής και κατοχής του 37% του νησιού (που η επέτειός της είναι αυτές τις μέρες). Αυτό αναδεικνύουν οι εκθέσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) που κυκλοφόρησε την Τετάρτη - το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να συνέλθει σε επίσημη συνεδρίαση την Τετάρτη 29 Ιούλη για την υιοθέτηση του ψηφίσματος ανανέωσης της εξάμηνης θητείας της UNFICYP, η οποία λήγει στις 31 Ιούλη - και για τις λεγόμενες Καλές του Υπηρεσίες στην Κύπρο.

Ειδικά η δεύτερη έκθεση καλεί σε επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Κύπρο και το ψευδοκράτος που διακόπηκαν πριν από τρία χρόνια στην Ελβετία, για τη διευθέτηση των θεμάτων των οδοφραγμάτων, το «φιλέτο» των Βαρωσίων, την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, τις ζώνες ΑΟΖ. Το πνεύμα της έκθεσης είναι ακριβώς αυτό, της πλήρους κατοχύρωσης της τουρκικής κατοχής και επιβεβαιώνει ότι η διευθέτηση αφορά πρωτίστως τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων, που ενδιαφέρονται για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων.

Πάντως, και η κυπριακή κυβέρνηση, στο πλαίσιο του παζαριού, εξέφρασε διαφωνίες για τα συμπεράσματα και τις παραλείψεις των εκθέσεων, που αποδίδει πρωτίστως στην ειδική αντιπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Η κυπριακή κυβέρνηση φέρεται δυσαρεστημένη για τα ζητήματα των οδοφραγμάτων, των αγνοουμένων και την εμφανή προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ