Παρασκευή 17 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Διάλογος» και «συνεννόηση» με σφραγίδα των ΕΕ και ΗΠΑ

Turkish Defense Ministry

Το περίγραμμα του «διαλόγου» και της «συνεννόησης» με την Τουρκία, με «προξενήτρες» την ΕΕ και τις ΗΠΑ και με ορίζοντα τη συνεκμετάλλευση των θαλάσσιων ζωνών, δίνει σε χτεσινή του συνέντευξη ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας. Αναφερόμενος στην πρόσφατη τριμερή συνάντηση Ελλάδας - Τουρκίας - Γερμανίας στο Βερολίνο, τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο διάλογο» και ότι δεν μπορεί να ζητάει «κυρώσεις» (από την ΕΕ στην Τουρκία), αλλά να αρνείται «εξηγήσεις» και «συνεννόηση». Απέφυγε να δώσει διευκρινίσεις για το τι συζητήθηκε στη συνάντηση επί της ουσίας, όμως σε κάθε περίπτωση εξέφρασε την ευχή «να έχουμε στενές σχέσεις με την Τουρκία», καλώντας την να «σέβεται το διεθνές δίκαιο».

Την ίδια στιγμή, δεν περνά απαρατήρητο ότι και χτες διακινούνταν πληροφορίες ότι η Διεύθυνση Εκμετάλλευσης Ορυκτών και Πετρελαίων της Τουρκίας θα γνωμοδοτήσει άμεσα θετικά στις αιτήσεις που κατέθεσε η TPAO (τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία) ώστε να ξεκινήσει έρευνες σε θαλάσσιες ζώνες ελληνικής κυριαρχίας, με τον Ν. Δένδια να δηλώνει ανήσυχος, δείχνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει και αυτές τις κινήσεις για την κλιμάκωση των παζαριών. Εβαλε μάλιστα στην εξίσωση και τις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία «πολλές φορές έχει εκμεταλλευτεί αυτό το χρονικό διάστημα. `Η χρονικό διάστημα κενού εξουσίας στις ΗΠΑ».

Σχετικά με την Αγία Σοφία, παρέπεμψε σε σύσκεψη που θα γίνει στο ΥΠΕΞ την επόμενη Τετάρτη, με τη συμμετοχή της πρέσβη της Ελλάδας στην UNESCO και άλλους παράγοντες, ενώ σε μια αιχμή κατά της Ρωσίας, είπε ότι «θα ανέμενε μια εντονότερη τοποθέτηση». Σε κάθε περίπτωση, καταγράφεται ότι προχτές ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα A. Μάσλοφ συναντήθηκε με τον βουλευτή Αν. Χατζηβασιλείου, γραμματέα Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της ΝΔ και γραμματέα της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Οπως διαχέεται, συζητήθηκαν «ορισμένες πτυχές της ρωσο-ελληνικής συνεργασίας καθώς και τα τρέχοντα περιφερειακά θέματα»...

Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας χαμήλωνε τις προσδοκίες από το τι μπορεί να αποσπάσει, σήμερα και αύριο, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση στα Ελληνοτουρκικά, αφού σημείωνε π.χ. για τις περιβόητες «κυρώσεις» ότι «αυτά τα ζητήματα διαμορφώνονται σιγά - σιγά στην ευρωπαϊκή ατζέντα».

Ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ

Στο μεταξύ, με ρηματική τους διακοίνωση στον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία και Μπαχρέιν καλούν τα Ηνωμένα Εθνη να μην επικυρώσουν το τουρκολιβυκό μνημόνιο συνεργασίας, επικαλούμενοι ότι «πυροδότησε εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο». Επίσης ότι έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας. Και ζητούν από τη γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών να μην το καταχωρίσει, επικαλούμενοι ότι δεν το αποδέχεται η Βουλή των Αντιπροσώπων. Σχολιάζοντας, χτες, τα παραπάνω, ο Στ. Πέτσας έλεγε ότι «είναι πάγια θέση της Ελλάδας ότι θέλουμε πολιτική λύση στο ζήτημα της Λιβύης. Από εκεί και πέρα, δεν μπορούμε να δεχόμαστε ενέργειες οι οποίες οδηγούν σε παράνομα μνημόνια (...) Αναδεικνύουμε τις αντιφάσεις της κυβέρνησης Σάρατζ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ούτε συζήτηση για τις πολεμικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις (2019-10-22 00:00:00.0)
Αντίδραση της ελληνικής πλευράς για υφαλοκρηπίδα και παραβιάσεις (2014-04-30 00:00:00.0)
Τι δείχνει η κινητικότητα για την ΑΟΖ; (2013-02-23 00:00:00.0)
Σήμερα η απάντηση στην πρόταση Τζεμ (1998-02-24 00:00:00.0)
"Μελετάται" η απάντηση στις προτάσεις Τζεμ (1998-02-14 00:00:00.0)
"Συνηθισμένο" επεισόδιο στο Αιγαίο (1996-04-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ