Παρασκευή 17 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μπαλώματα για ένα σύστημα Υγείας που βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού

Δεν φτάνει το προσωπικό του ΕΟΔΥ
Δεν φτάνει το προσωπικό του ΕΟΔΥ
Ομολογία της κυβέρνησης ότι κάθε κρίκος του συστήματος Υγείας είναι στην κόψη του ξυραφιού αποτελεί τροπολογία που εντάσσεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού. Κι αυτό την ίδια στιγμή που μονότονα επαναλαμβάνεται σε κάθε κυβερνητική παρέμβαση η προπαγάνδα περί «ενίσχυσης του ΕΣΥ» και «θωράκισης» της χώρας μπροστά στο «άνοιγμα του τουρισμού».

Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω τροπολογία προβλέπει επιπλέον μετακινήσεις του έτσι κι αλλιώς ολιγάριθμου σε σχέση με τις υπάρχουσες ανάγκες «νοσηλευτικού προσωπικού από νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας ή πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία σε όλα τα σημεία εσόδου της χώρας μέσω αεροπορικών, θαλασσίων, σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων, με σκοπό τη συνδρομή του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στη συλλογή δειγμάτων βιολογικού υλικού από άτομα που εισέρχονται στη χώρα». Υπενθυμίζεται βέβαια ότι μόνο για τις τρέχουσες ανάγκες, από τα δημόσια νοσοκομεία λείπουν τουλάχιστον 22.000 νοσηλευτές.

Με βάση την τροπολογία λοιπόν, η «πλήρης ετοιμότητα μπροστά στο άνοιγμα του τουρισμού» σημαίνει άδειασμα των νοσοκομείων και αποστολή νοσηλευτών σε λιμάνια και σταθμούς, μη βάζοντας ούτε ένα ευρώ επιπλέον από τον κρατικό προϋπολογισμό, μην κάνοντας μια μόνιμη πρόσληψη και επιχειρώντας με το μικρότερο κόστος να μπαλώσει όπως - όπως ένα τμήμα των τεράστιων κενών που εντοπίζονται στους υγειονομικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου, αλλά και στον ΕΟΔΥ.

Δουλειά για άλλους 4 μήνες το πολύ

Αναγνωρίζοντας στην αιτιολογική έκθεση ότι «ο όγκος των περιστατικών που διαχειρίζεται ο ΕΟΔΥ (...) είναι δυσανάλογος σε σχέση με το μόνιμο προσωπικό του», δίνει παράταση 4 μηνών στις συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου «και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 31.12.2020» όσων προσλήφθηκαν στον Οργανισμό για τις ανάγκες της πανδημίας (με τη σχετική ΠΝΠ). Πρόκειται για προσωπικό το οποίο εδώ και μήνες εργάζεται σε καθεστώς ομηρίας σε εντατικούς ρυθμούς, προσφέροντας σημαντικό έργο και αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία που θα πεταχτεί κι αυτή στα αζήτητα, όπως και των 18.000 συμβασιούχων στα δημόσια νοσοκομεία που είναι με την ημερομηνία απόλυσης στο χέρι.

Παραπέρα αποδυνάμωση της επείγουσας ιατρικής

Η «λύση» του μπαλώματος με μετακινήσεις προσωπικού αφορά κάθε κρίκο του συστήματος Υγείας. Το ΕΚΑΒ, που έτσι κι αλλιώς μετρά ελάχιστα πληρώματα και στόλο και ήδη άνθρωποι ξεψυχούν περιμένοντας ασθενοφόρο, θα αποδυναμωθεί κι άλλο.

Σημειώνεται ότι χτες το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή για το γεγονός ότι το ΕΚΑΒ στην Κρήτη επιφορτίζεται και με την εμπλοκή στη διαχείριση περιστατικών Covid-19 για τη μεταφορά τους στα ξενοδοχεία καραντίνας. Ειδικότερα, «το ΕΚΑΒ καλείται να διεξάγει τη μεταφορά στα ξενοδοχεία καραντίνας για επιβεβαιωμένα κρούσματα, υγειονομική ευθύνη που χρειάζεται να συνδυάζεται με επαρκώς εκπαιδευμένο προσωπικό, στόλο και μέσα για να μην αποβαίνει επικίνδυνη, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι διασώστες δεν επαρκούν ούτε για τα επείγοντα περιστατικά και τις διακομιδές στα νοσοκομεία του νησιού. Ταυτόχρονα, οι ελλείψεις προσωπικού όχι μόνο στο ΕΚΑΒ, αλλά και στα ασθενοφόρα των ΚΥ, έχουν οδηγήσει σε εντατικοποίηση της εργασίας τους», αναφέρεται στην Ερώτηση του Κόμματος, που συνεχίζει:

«Το πρόβλημα της επαρκούς από το ΕΚΑΒ κάλυψης του νησιού, που μπορεί να στοιχίσει ανθρώπινες ζωές, γίνεται πλέον εντονότερο, αφού εκτός των άλλων το όχημα του ΕΚΑΒ που θα λάβει μέρος στη διακομιδή περιστατικού Covid-19 χρειάζεται μερικές ώρες να μείνει εκτός υπηρεσίας για να τηρηθούν τα προβλεπόμενα της απολύμανσης».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου, που κατέθεσαν την Ερώτηση, απαιτούν μεταξύ άλλων από το υπουργείο Υγείας να στελεχωθεί με το αναγκαίο προσωπικό μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ο Τομέας ΕΚΑΒ Κρήτης και να ενισχυθεί ο στόλος των ασθενοφόρων με βάση τις ανάγκες της Περιφέρειας Κρήτης, την επάρκεια σε ΜΑΠ, ένταξη των εργαζομένων στα ΒΑΕ. Επίσης, επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας για να νοσηλευτούν τα κρούσματα του κορονοϊού από άλλες χώρες, ώστε να μη γίνονται τα ξενοδοχεία ούτε υγειονομικές βόμβες ούτε φυλακές για καραντίνα, με δεδομένο ότι τα κρούσματα δεν χρήζουν ξενοδοχειακής φροντίδας αλλά ιατρικής.

«Πειραματόζωα» οι οδηγοί της Περιφέρειας Αττικής

«Nερό στο μύλο» της κυβέρνησης για τη διατήρηση της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας επιχειρεί να ρίξει και η απόφαση της Περιφέρειας Αττικής, με την οποία επιβάλλει στους οδηγούς της Περιφέρειας να μεταφέρουν ύποπτα κρούσματα κορονοϊού από το αεροδρόμιο και τα λιμάνια του λεκανοπεδίου σε χώρους καραντίνας.

Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ), απαιτώντας την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό: «Με απαράδεκτη προθυμία ο περιφερειάρχης Αττικής θέλει να επιβάλει στους οδηγούς της Περιφέρειας να μεταφέρουν ύποπτα κρούσματα κορονοϊού από αεροδρόμιο και λιμάνια σε χώρους "καραντίνας" (...)

Αυτές είναι οι αυστηρότερες οδηγίες; Φορείς, υπηρεσίες και οδηγοί υπηρεσιών, που δεν έχουν καμιά σχέση με τις διακομιδές ασθενών, να μπαλώνουν τις τρύπες του δημόσιου συστήματος Υγείας, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους;

Οι συνάδελφοι - οδηγοί των υπηρεσιών μας δεν θα γίνουν "πειραματόζωα" των σχεδιασμών σας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ