Παρασκευή 17 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Φταίει η ... «εσωτερική χαλάρωση» αν και πληθαίνουν τα εισαγόμενα κρούσματα

Την αύξηση του αριθμού κρουσμάτων κορονοϊού, και δη εισαγόμενων, παραδέχεται η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που συνεχίζει τα διαχειριστικά ημίμετρα και πρωτόκολλα - «λάστιχο», όλα υποταγμένα στην προστασία του «τουριστικού προϊόντος», των κερδών δηλαδή των ομίλων του Τουρισμού.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας έλεγε χτες ότι «σημαντικός αριθμός κρουσμάτων είναι εισαγόμενα», με τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών δειγμάτων να εντοπίζονται στον Προμαχώνα. Τόνισε, επίσης, ότι «στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, όπως στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, σημειώθηκε επίσης αύξηση κρουσμάτων». «Συμπερασματικά, στο υγειονομικό σκέλος διαπιστώνεται αύξηση κρουσμάτων, η οποία οφείλεται στα εισαγόμενα κρούσματα, αλλά και στην εσωτερική χαλάρωση», ισχυρίστηκε, παρουσιάζοντας ως «κυριότερο εχθρό» τον «εφησυχασμό», τη «χαλάρωση που οδηγεί στα απαράδεκτα φαινόμενα συγχρωτισμού».

Σε αυτή τη βάση τόνισε ότι «οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη εντείνει τους ελέγχους και θα τους πυκνώσουν ακόμη περισσότερο», προειδοποιώντας για πρόστιμα και άλλα μέτρα. Μπορεί δηλαδή το σύστημα Υγείας να είναι παντελώς απογυμνωμένο, αλλά θα γίνονται «έλεγχοι», από συντονιστικό επιχειρησιακό όργανο που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή. Στο όργανο αυτό εκπροσωπούνται όλοι οι φορείς που συμμετέχουν στην ελεγκτική διαδικασία (Αστυνομία, Λιμενικό, Εθνική Αρχή Διαφάνειας, Αποκεντρωμένη Διοίκηση και κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή). Επίσης, επανέρχεται η ενημέρωση σε εβδομαδιαία βάση, αλλά για επιχειρησιακά θέματα (από τον Ν. Χαρδαλιά) που αφορούν τα ζητήματα διαχείρισης της νόσου Covid-19 και όχι για θέματα του υπουργείου Υγείας.

Σημειωτέον, η κυβέρνηση δεν αποκλείει αργότερα, ανάλογα με τις εξελίξεις, την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, ή και την παράταση του μέτρου απαγόρευσης για τα πανηγύρια και τις κοινωνικές εκδηλώσεις με πολύ κόσμο και τον Αύγουστο.

Στο μεταξύ, παράταση της απαγόρευσης πτήσεων έως τις 19 Ιούλη με τη Σουηδία (ενώ αρχικά η πρόβλεψη ήταν για 22 Ιούνη) και έως 31 Ιούλη με την Τουρκία ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Σε νέα ενημέρωσή της, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αποσύρει τη Σερβία και το Μαυροβούνιο από τον κατάλογο των ασφαλών χωρών, οι 12 χώρες που παραμένουν στην ευρωπαϊκή λίστα και εξαιρούνται από τις απαγορεύσεις είναι οι ακόλουθες: Αλγερία, Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη. Επίσης, από χτες και μέχρι τις 31 Αυγούστου είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF) στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/ από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ