Παρασκευή 17 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - «ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ»
Συμβιβαστικές προτάσεις με νέα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα»

INTIME NEWS

Η συγκρότηση του «Ταμείου Ανάκαμψης», σε συνδυασμό με τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, θα συζητηθεί στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες και ολοκληρώνεται αύριο Σάββατο, μέσα σε κλίμα αντιθέσεων στο εσωτερικό της ΕΕ γύρω από το ύψος των ενισχύσεων, τον επιμερισμό της χασούρας αλλά και για το ύψος των εθνικών συνεισφορών στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Αποκαλυπτική είναι η νέα συμβιβαστική πρόταση που έπεσε στο τραπέζι από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στους παρακάτω άξονες:

-- Τα κράτη - μέλη να καταρτίσουν εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για την περίοδο 2021-2023, σύμφωνα με το αντιλαϊκό «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» και ειδικότερα με τις ειδικές συστάσεις ανά χώρα της Κομισιόν. Τα σχέδια θα επανεξεταστούν το 2022, ενώ η «αξιολόγησή» τους θα εγκριθεί από το Συμβούλιο με βάση την πρόταση της Κομισιόν.

-- Το 30% της χρηματοδότησης να κατευθύνεται σε επενδύσεις για τα μονοπώλια της «πράσινης» Ενέργειας, ενώ και οι δαπάνες τόσο του «Ταμείου Ανάκαμψης» όσο και του πολυετούς προϋπολογισμού θα διαμορφώνονται με βάση τους στόχους της ΕΕ για «κλιματική ουδετερότητα», διευκολύνοντας τη διαμόρφωση του πεδίου κερδοφορίας.

-- Οι αποπληρωμές των ενισχύσεων που θα δοθούν με τη μορφή φτηνών δανείων να ξεκινήσουν από το 2026, αρκετά νωρίτερα σε σχέση με την αρχική πρόταση. Βέβαια, η πρόταση αυτή έρχεται να επιταχύνει την επιβολή νέων αντιλαϊκών φόρων, με τη θεσμοθέτηση νέων ίδιων πόρων, που θα εισρέουν στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Μεταξύ άλλων, μαγειρεύονται νέοι φόροι για πλαστικά απορρίμματα και για εκπομπές άνθρακα, ενώ για τη συνέχεια τη θέσπιση ψηφιακού φόρου, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών με μονοπώλια άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Παράλληλα, σχεδιάζεται η διαμόρφωση ειδικού αποθεματικού για το Brexit ύψους 5 δισ. στον προϋπολογισμό, για να αντιμετωπιστούν τυχόν συνέπειες σε κράτη - μέλη.

Παραμένει βέβαια η αρχική πρόταση με τα 750 δισ. του «Ταμείου Ανάκαμψης», που επιμερίζεται σε άμεσες επιδοτήσεις ύψους 500 δισ. και σε 250 δισ. από δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαφορές παραμένουν, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο νέας επαναληπτικής συνεδρίασης προκειμένου να επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κρ. Λαγκάρντ τόνισε ότι «είναι σημαντικό οι ηγέτες να συμφωνήσουν γρήγορα σε ένα φιλόδοξο πακέτο», λέγοντας ότι τόσο η ταχύτητα όσο και το εύρος της ανάκαμψης είναι ακόμη αβέβαια.

Αναφερόμενος, χτες, στο θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, επανέλαβε τις αξιώσεις των ομίλων για το ύψος των ενισχύσεων, την αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, με έμφαση στις πρώτες και στην αποφυγή πρόσθετων «ειδικών προϋποθέσεων», παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις Συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δηλαδή στα μνημόνια διαρκείας. Τις θέσεις αυτές παρουσίασε και ο Κυρ. Μητσοτάκης στους ομολόγους στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Ενδεικτικό τού ότι οι «ενισχύσεις» συνδυάζονται σε κάθε περίπτωση με νέα δυσβάσταχτα μέτρα, ο Στ. Πέτσας μίλησε για την προετοιμασία της κυβέρνησης, επικαλούμενος το πόρισμα της «Επιτροπής Πισσαρίδη», που προβλέπει πλήθος αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, για το οποίο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αξίωσε «τη μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση, μέσα από ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ του κόσμου της εργασίας, της παραγωγής και της πολιτικής».

Διογκώνονται τα «κόκκινα» δάνεια

Στο μεταξύ, η Τράπεζα της Ελλάδας, στην Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημοσιοποιήθηκε χτες, τονίζει ως «άμεση προτεραιότητα» την «αντιμετώπιση του υφιστάμενου μεγάλου αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο ανάλογα με την εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών θα αυξηθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα».

Σε αυτό το πλαίσιο, ιεραρχείται το ζήτημα και νέων παρεμβάσεων στήριξης των τραπεζών, σε συνέχεια βέβαια του σχεδίου «Ηρακλής», που αφορά την απαλλαγή των τραπεζών από τα βαρίδια των «κόκκινων» δανείων με τη χρήση κρατικών εγγυήσεων που προσφέρονται στα funds και άλλους «επενδυτές».

Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα της Ελλάδας επεξεργάζεται συγκεκριμένη πρόταση για την υλοποίηση ενός σχήματος συνολικής διαχείρισης των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών, καθώς όπως λένε «καθίσταται σαφές ότι απαιτούνται επιπλέον ενέργειες τόσο από τις τράπεζες όσο και από την Πολιτεία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ