Παρασκευή 17 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Επίκαιρη και διδακτική «Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ»

Παρουσιάστηκε χτες η έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής»

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η εκδήλωση - παρουσίαση της έκδοσης «Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ. Από τον εμφύλιο μέχρι το μακαρθισμό», που διοργάνωσαν χτες οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», στην πλατεία Ζωοδόχου Πηγής, μπροστά από το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» στην Αθήνα. Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Ακολούθησε συναυλία με τους «The Worksongs Project».

Πλούσια διδάγματα από μια θαυμάσια έκδοση

Ο Στ. Λουκάς, αναφερόμενος στη θαυμάσια αυτή έκδοση, ανέδειξε τα πολύτιμα συμπεράσματα που προσφέρει για τη σύγχρονη ταξική πάλη. Αναφέρθηκε στη ρατσιστική δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στη Μινεάπολις της Μινεσότα και το ξέσπασμα των μεγάλων κινητοποιήσεων στις ΗΠΑ. Και, όπως είπε, η εγκληματική ρατσιστική βία διαπερνά όλη την ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ.

Ενώ, αναφερόμενος στη νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση, σημείωσε ότι το βιβλίο καταπιάνεται με την αντίστοιχη κρίση του 1929-1933, τη διαχείρισή της σε όφελος του κεφαλαίου με την πολιτική του «New deal» της κυβέρνησης Ρούσβελτ, μια διαχείριση κεϊνσιανή, που την προπαγάνδιζαν ως φιλεργατική επειδή πήρε ορισμένα μέτρα κάτω από την πάλη των εργατών, αλλά για να τους χειραγωγήσει. «Αλλά η κρίση επανήλθε», σχολίασε ο Στ. Λουκάς, αναδεικνύοντας την πολύτιμη πείρα για το σήμερα που «επιχειρηματικοί όμιλοι και οι κυβερνήσεις τους πασχίζουν με παρόμοια αντεργατική συνταγή να αντιμετωπίσουν τη νέα κρίση».


Πρόσθεσε ότι στην έκδοση ο αναγνώστης βρίσκει κι άλλες ομοιότητες, όπως οι πλειστηριασμοί κατοικιών εργατών, η δράση των συνδικάτων για τη σωτηρία τους, η ποινικοποίηση των απεργιών κ.ά.

«Το βιβλίο αναδεικνύει επίσης ότι ταυτόχρονα με την κυριαρχία της αστικής τάξης στον καπιταλισμό έρχεται στο προσκήνιο και η εργατική τάξη, σαν η τάξη που παράγει τον πλούτο αλλά και η τάξη που διεξάγει την ταξική πάλη», ανέφερε. Επίσης, η ωρίμανση και η χειραφέτηση της εργατικής τάξης, σε μια περίοδο που δρα η Α' Διεθνής, που η επιστημονική κοσμοθεωρία της ακόμα διαμορφώνεται από τους Μαρξ - Ενγκελς, γεγονός που συμβάλλει στην ίδρυση του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Και αργότερα με την Οκτωβριανή Επανάσταση στην ίδρυση του ΚΚ ΗΠΑ.

Ο Στ. Λουκάς, συνοψίζοντας τις επίκαιρες πλευρές που αναδεικνύονται μέσα από την ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι η εργατική τάξη δεν μπορεί να περιμένει από τις αστικές κυβερνήσεις βελτίωση της θέσης της, παρά την όποια ανάπτυξη τεράστιων αιματηρών συνδικαλιστικών αγώνων. Επίσης, ότι η αναγκαιότητα της οργάνωσης της εργατικής τάξης στα συνδικάτα δεν έχει σχέση μόνο με την πάλη για βελτίωση της θέσης της αλλά και με τη διαπαιδαγώγησή της στην ταξική πάλη για την τελική σύγκρουση. Αν και ο ηρωισμός της είναι μια προϋπόθεση, το βασικό ζήτημα είναι η δράση της πρωτοπορίας, του Κομμουνιστικού Κόμματος. Μόνο αυτό μπορεί να δώσει ταξικό - πολιτικό προσανατολισμό και οριστική διέξοδο με επαναστατική στρατηγική.

Ακόμα, ότι όσες δυσκολίες και αν υψώνει ο αντίπαλος, όσα εγκλήματα και δολοφονίες και αν κάνει, όσα πισωγυρίσματα και αν υπάρξουν, η εργατική τάξη βρίσκει το δρόμο του αγώνα, η πάλη ξαναρχίζει, συμπέρασμα χρήσιμο σε συνθήκες αντεπανάστασης και οπισθοχώρησης του κινήματος.

Επίσης ότι δεν υπάρχει πολιτική διαχείρισης του καπιταλισμού που να τον σώσει από τις οικονομικές του κρίσεις, επομένως μόνη διέξοδος είναι η πάλη για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Και όπως σημείωσε ο ομιλητής, διαβάζοντας το βιβλίο, «αποκτάμε ακόμη μεγαλύτερη δύναμη και αισιοδοξία για το δίκιο της εργατικής τάξης και του ταξικού αγώνα, το ακαταμάχητο των ανεξάντλητων δυνάμεών τους που ακόμη δεν έχουν φανερωθεί ολόκληρες. Αλλά και απέραντη σιγουριά για το δρόμο που έχουμε χαράξει, τη σιγουριά ότι παρά τις συνθήκες αντεπανάστασης θα νικήσουμε. Η Γη θα γίνει κόκκινη από ζωή και γι' αυτό αξίζουν όλες οι θυσίες του κόσμου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ