Παρασκευή 17 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Σε «υψηλό σημείο» η συνεργασία για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ στην περιοχή

Το πανόραμα της στοίχισης της Ελλάδας στους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, όπως υπηρετήθηκε διαδοχικά από τις κυβερνήσεις, έδωσε χτες η διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με τον εύγλωττο τίτλο «Ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας και συνεργασίας: Υπηρετώντας ως αποτρεπτική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο». Στοίχιση και σχέδια που όχι μόνο δεν διασφαλίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά μπαίνουν στο ευρύτερο γεωπολιτικό παζάρι των ΗΠΑ και ΕΕ με την Τουρκία, προκειμένου να την κρατήσουν στο «δυτικό στρατόπεδο» και να προωθηθούν τα σχέδια συνεκμετάλλευσης.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ μίλησε για την Ελλάδα ως τον «αξιόπιστο ΝΑΤΟικό εταίρο που συμμερίζεται τις αρχές μας», τονίζοντας σε πόσο «υψηλό σημείο» βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις, με «κοινή στρατηγική», απέναντι σε «προκλήσεις» όπως η «επιστροφή του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή» και η «συνέχεια της ευρωατλαντικής πορείας των Δυτ. Βαλκανίων». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, και μπαίνοντας στο «ψητό» ξεκαθάρισε ότι Ρωσία και Κίνα είναι «αντίπαλοι» των ΗΠΑ, οι οποίοι «θέλουν να δείξουν ότι οι δικές τους κοινωνίες και οικονομίες είναι ένα εναλλακτικό μοντέλο, αλλά αυτό δεν ισχύει».

«Κανείς δεν εξαιρεί την Τουρκία από αυτό το όραμα»

«Δεν υπάρχουν εύκολες ή απλές απαντήσεις στο θέμα». Αυτή ήταν η απάντηση του πρέσβη όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά και ποια θα ήταν η στάση των ΗΠΑ σε μια κρίση. Ξεκαθάρισε ότι «κανείς δεν εξαιρεί την Τουρκία» από τις μπίζνες στην περιοχή, παραπέμποντας μάλιστα σε αντίστοιχες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, ενώ σε ό,τι αφορά το τουρκολιβυκό μνημόνιο καθορισμού ΑΟΖ περιορίστηκε να το χαρακτηρίσει «προκλητικό», καλώντας ξανά «όλα τα μέρη να εστιάσουν στο διάλογο».

Ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, σε μια ακόμα επιβεβαίωση του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, στην αναφορά που έκανε στα Ελληνοτουρκικά είπε χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία «απειλεί και τα αμερικανικά συμφέροντα, δίνοντας τη δυνατότητα στη Ρωσία να ενισχύσει το αποτύπωμά της στην περιοχή, χώρια το γεγονός ότι δοκιμάζει τη συνοχή του ΝΑΤΟ».

Επέμεινε ότι η Ελλάδα είναι «ο πιο αξιόπιστος και απαραίτητος (σ.σ. "indispensable") σύμμαχος για τις ΗΠΑ και τη Δύση γενικά», και για να τεκμηριώσει την «ακλόνητη» και «κοινή» στρατηγική επικαλέστηκε τον «Στρατηγικό Διάλογο» και την επικαιροποιημένη διμερή «Αμυντική Συμφωνία». «Οι ΗΠΑ έχουν συμφέροντα στην περιοχή και χρειάζονται αξιόπιστους συμμάχους. Η Ελλάδα έχει αποδείξει την αξιοπιστία της. Με ικανές και παρούσες Ενοπλες Δυνάμεις, η χώρα είναι έτοιμη για να αναλάβει υποχρεώσεις και ρόλους στη Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και παραπέρα ακόμα», διαβεβαίωσε, διαφημίζοντας την προθυμία αναβάθμισης του ρόλου «μεντεσέ» στους βρώμικους σχεδιασμούς.

Από κοντά και ο Αλ. Διακόπουλος, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, για να αναδείξει τη χρησιμότητα της χώρας στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς είπε ότι στην ευρύτερη περιοχή, όπου σημειώνονται μια σειρά συγκρούσεις και αντιδικίες, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που έλυσε έστω μία, τη διαφορά με τη Βόρεια Μακεδονία (με τη Συμφωνία των Πρεσπών, που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζει πιστά η ΝΔ).

Βαθαίνει και η συνεργασία με το Ισραήλ

Την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με το κράτος - δολοφόνο του Παλαιστινιακού λαού, Ισραήλ, επιβεβαίωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κ. Φλώρος, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψής του στη χώρα, χαρακτηρίζοντας «κορυφαία προτεραιότητα» την «ενίσχυση των στρατιωτικών συνεργιών». Και αφού αναφέρθηκε στην επίσης πρόσφατη επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ, έθεσε στόχο «να υλοποιήσουμε μέχρι κεραίας σε ό,τι αφορά τον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας» την Κοινή Δήλωση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Ισραήλ. Διαβεβαίωσε ότι οι συνεκπαιδεύσεις της Ελλάδας με το κράτος - δολοφόνο θα συνεχιστούν «ακόμα καλύτερα», αφού όπως είπε «υπάρχει συναντίληψη, υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα».

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στον απόηχο της επίσκεψης Φλώρου στο Ισραήλ και όσων συμφώνησε εκεί, πληθαίνουν πληροφορίες ότι έκλεισε συμφωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του για εκτέλεση αναβαθμισμένης ποιοτικά συνεκπαίδευσης στην Ελλάδα, όπου θα έρθει να συμμετάσχει μια από τις φονικότερες μονάδες των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, η «Shayetet 13». Στη μακρόχρονη ιστορία της, στελέχη της έχουν επιδράμει στη Γάζα και στη Βυρητό, στην Αίγυπτο, έχουν διεξαγάγει δολοφονίες σε Τυνησία και Συρία, κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ