Παρασκευή 17 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Η τουρκική προκλητικότητα τμήμα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

Οι διευθετήσεις που απαιτούν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στην Ανατολική Μεσόγειο σε Ελληνοτουρκικά, Αιγαίο, Κυπριακό, Συρία, Λιβύη προχωράνε βήμα - βήμα, με όλο και μεγαλύτερα περιθώρια για να διατηρείται και να διευρύνεται η τουρκική προκλητικότητα. Στο Κυπριακό, η διευθέτηση προωθεί την ντε φάκτο διχοτόμηση και κατοχύρωση των δεδομένων της τουρκικής εισβολής και κατοχής του 37% του νησιού (που η επέτειός της είναι αυτές τις μέρες). Αυτό αναδεικνύουν οι εκθέσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) που κυκλοφόρησε την Τετάρτη - το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να συνέλθει σε επίσημη συνεδρίαση την Τετάρτη 29 Ιούλη για την υιοθέτηση του ψηφίσματος ανανέωσης της εξάμηνης θητείας της UNFICYP, η οποία λήγει στις 31 Ιούλη - και για τις λεγόμενες Καλές του Υπηρεσίες στην Κύπρο.

Ειδικά η δεύτερη έκθεση καλεί σε επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Κύπρο και το ψευδοκράτος που διακόπηκαν πριν από τρία χρόνια στην Ελβετία, για τη διευθέτηση των θεμάτων των οδοφραγμάτων, το «φιλέτο» των Βαρωσίων, την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, τις ζώνες ΑΟΖ. Το πνεύμα της έκθεσης είναι ακριβώς αυτό, της πλήρους κατοχύρωσης της τουρκικής κατοχής και επιβεβαιώνει ότι η διευθέτηση αφορά πρωτίστως τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων, που ενδιαφέρονται για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων.

Πάντως, και η κυπριακή κυβέρνηση, στο πλαίσιο του παζαριού, εξέφρασε διαφωνίες για τα συμπεράσματα και τις παραλείψεις των εκθέσεων, που αποδίδει πρωτίστως στην ειδική αντιπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Η κυπριακή κυβέρνηση φέρεται δυσαρεστημένη για τα ζητήματα των οδοφραγμάτων, των αγνοουμένων και την εμφανή προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ