Σάββατο 14 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
"Μελετάται" η απάντηση στις προτάσεις Τζεμ

Μέσα στην προσεχή βδομάδα θα επιδοθεί στην Αγκυρα ρηματική διακοίνωση, με την οποία η κυβέρνηση θα απαντά στην πρόταση πέντε σημείων της Τουρκίας

Η Αθήνα "μελετά" τελικά, την πρόταση πέντε σημείων για τα Ελληνοτουρκικά, που με ρηματική διακοίνωση διατύπωσε την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ι. Τζεμ. Παρά την "κατ' αρχήν" απόρριψη της πρότασης "ως συνόλου" από τον υπουργό Τύπου Δ. Ρέππα, η ελληνική κυβέρνηση, μέχρι το τέλος της ερχόμενης βδομάδας θα διατυπώσει την επίσημη απάντησή της και θα την επιδώσει στην Αγκυρα με μορφή ρηματικής διακοίνωσης.

Η διαδικασία, πρέπει να σημειωθεί, θυμίζει "συζήτηση" σε υψηλό διπλωματικό επίπεδο όπου οι τύποι, πολλές φορές, περιγράφουν και την ουσία. Η ουσία, λοιπόν, είναι, πως η Αθήνα δεν επιθυμεί, όπως σημειώνουν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, να αφήσει να δημιουργηθεί η εντύπωση πως απορρίπτεται μια κίνηση καλής θέλησης της Αγκυρας. Οι Αμερικανοί, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, έσπευσαν να "αγκαλιάσουν" την τουρκική πρόταση, υποχρεώνοντας τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, παρουσία του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα, να αντιμετωπίσει την πρόταση της Αγκυρας με μεγαλύτερη κατανόηση από αυτή που την αντιμετώπισε ο Δ. Ρέππας την περασμένη Πέμπτη. Η εξήγηση της "διαφοροποίησης" Παπανδρέου, αποδίδεται από συναδέλφους του στην κυβέρνηση, αλλά και από πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην επιθυμία του να προβάλλεται ως η "εναλλακτική φωνή" της πολιτικής της κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία, κάτι που χαροποιεί τους Αμερικανούς, που πιέζουν και τον πρωθυπουργό, ο οποίος αναζητά περιθώρια ελιγμών...

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, την προσεχή βδομάδα πιθανότατα μετά από σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών υπό τον πρωθυπουργό, θα διατυπωθεί η τελική ελληνική απάντηση που θα λάβει τη μορφή ρηματικής διακοίνωσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, η Αθήνα, με κομψό τρόπο, θα απορρίψει - όπως ήδη το έχει κάνει ο Δ. Ρέππας - τη λογική πακέτου με την οποία έχουν διατυπωθεί οι προτάσεις της Αγκυρας. Στην ελληνική απάντηση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα επαναλαμβάνεται η θέση για τις δυνατότητες που παρέχει το Δικαστήριο της Χάγης, αν προηγουμένως η Τουρκία αποδεχτεί τη γενική του δικαιοδοσία.

Ενα ακόμη σημείο από τις τουρκικές προτάσεις, το οποίο μελετά η ελληνική κυβέρνηση, είναι αυτό που αναφέρεται στην "επισημοποίηση" της Συμφωνίας της Μαδρίτης. Πίσω από τη λέξη επισημοποίηση, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, "διακρίνουν" την πρόθεση της Αγκυρας να ανοίξει συζήτηση, για την υπογραφή ενός Συμφώνου μη Επίθεσης, για την οποία η ελληνική πλευρά δεν αισθάνεται επαρκώς προετοιμασμένη...

H Τουρκία

Η Αγκυρα, από την πλευρά της, περιμένει τη διαμόρφωση οριστικής ελληνικής απάντησης στην πρόταση διαλόγου που διατύπωσε, ενώ ο τουρκικός Τύπος χαρακτηρίζει ήδη ως απορριπτική και αρνητική την ελληνική στάση. Ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κ. Ινάλ Μπατού, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV χαρακτήρισε ως "βιαστικές", τις πρώτες δηλώσεις του Ελληνα κυβερνητικού εκπροσώπου και σημείωσε ότι η Αγκυρα θα περιμένει την ολοκληρωμένη ελληνική απάντηση. Ο κ. Μπατού δήλωσε ότι η πρόταση διαμορφώθηκε για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που δημιουργεί η συνεχής ένταση στο Αιγαίο.

"Η συνεχής ένταση προκαλεί ανησυχία σε φιλικές χώρες", είπε ακόμα ο κ. Μπατού, και απηύθυνε έκκληση για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου Παπούλια - Γιλμάζ του 1988. "Ας εφαρμόσουμε το πρωτόκολλο του 1988", είπε. Ο κ. Μπατού είπε ακόμα ότι "Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα σ' όλο τον κόσμο που θεωρεί ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στο Αιγαίο".

Εν τω μεταξύ ο τουρκικός Τύπος παρουσιάζει την προχτεσινή πρόταση ως έκκληση τριών σημείων (συνάντηση υψηλού επιπέδου, σύγκληση επιτροπής σοφών, και από κοινού καθορισμό των προβλημάτων στο Αιγαίο (SABAH), ή ως πακέτο πέντε προτάσεων (CUMHURIET), αλλά σχολιάζει ομόφωνα ότι "Η Αθήνα απέρριψε και πάλι τις προτάσεις".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ούτε συζήτηση για τις πολεμικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις(2019-10-22 00:00:00.0)
Τι δείχνει η κινητικότητα για την ΑΟΖ;(2013-02-23 00:00:00.0)
"Πιέζει" για απευθείας διάλογο η Αγκυρα(1998-03-12 00:00:00.0)
Σήμερα η απάντηση στην πρόταση Τζεμ(1998-02-24 00:00:00.0)
"Συνηθισμένο" επεισόδιο στο Αιγαίο(1996-04-23 00:00:00.0)
Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης(1996-03-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ