Σάββατο 14 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
"Οχι" στη λειτουργία εργοστασίου καύσης απορριμμάτων

Επιτροπή πολιτών σχηματίστηκε και λειτουργεί στην Κόρινθο με στόχο να αποτρέψει την ίδρυση και λειτουργία εργοστασίου καύσης σκουπιδιών στην περιοχή της Μπαραθίστρας. Οπως φαίνεται από το κείμενο που λάβαμε, η επιτροπή δεν αρκείται στην αντίρρησή της, αλλά προβάλλει έξι λόγους που την κάνουν να αντιδρά στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, με επιχειρήματα που αν μη τι άλλο αν φτάσουν στον κόσμο θα γίνει ξεσηκωμός από το επιχειρούμενο έγκλημα. Το έχουμε γράψει αρκετές φορές στο "Ρ", ότι η συγκεκριμένη μέθοδος και δραχμοφόρα είναι (σ.σ. με τα ίδια χρήματα θα μπορούσαν να γίνουν δυο εργοστάσια μηχανικής ανακύκλωσης και δυο χώροι υγειονομικής ταφής) και δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον με τις διοξείνες που θα εκπέμπει. Γι' αυτό και οι ελάχιστες μονάδες που υπάρχουν στο εξωτερικό σήμερα, η μια μετά την άλλη κλείνουν. Είναι να απορεί κανείς με την επιμονή μερικών δημοτικών αρχόντων και αξιωματούχων της κεντρικής εξουσίας για τη μέθοδο αυτή. Από μας ευχές για καλή δύναμη στην Επιτροπή των κατοίκων.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

Μετατροπή βυθών σε χωματερή

Ο λόγος για τους κόλπους του Πατραϊκού και Κορινθιακού που "φιλοξενούν" χαρτιά, ξύλα, πλαστικά, φιάλες, χρώματα, δίχτυα, σχοινιά κι ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κάποιος. Σε πενήντα χρόνια η καταστροφή θα είναι πλήρης σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστήμιου Πάτρας. Οι επιστήμονες ζητούν χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Δ. Ελλάδας για την εκπόνηση μιας πιο ολοκληρωμένης μελέτης που θα καταγράψει το μέγεθος της ρύπανσης και θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα. Ελπίζουμε το αίτημά τους να εισακουστεί.

Μητρικό γάλα

Η κατάχρηση των φυτοφαρμάκων έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις μετατρέποντάς μας σε καταναλωτές δηλητηριασμένων προϊόντων. Η οικολογική γεωργία βραχυπρόθεσμα δεν μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική λύση κι έτσι έχουμε μπει σ' ένα φαύλο διατροφικό κύκλο. Σε πολλές χώρες την τελευταία δεκαετία έχουν καταγραφεί ίχνη φυτοφαρμάκων στο μητρικό γάλα! Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι οι γυναίκες στο Χονγκ - Κονγκ διαθέτουν καλύτερης ποιότητας γάλα για να θηλάσουν τα παιδιά τους. Κάτι που σχετίζεται με τη βασική διατροφή τους που είναι τα ψάρια. Δυστυχώς όμως τα βρέφη ελάχιστα επωφελούνται από το πλεονέκτημα αυτό, γιατί οι περισσότερες γυναίκες εργάζονται πολλές ώρες κι έτσι αδυνατούν να θηλάσουν τα παιδιά τους. Ποιος μίλησε για το κράτος πρόνοιας;

Οικολόγοι Εναλλακτικοί τ. 12

Τριμηνιαία έκδοση που στο τελευταίο της τεύχος αναφέρεται στο Κιότο και στις κλιματικές αλλαγές, στις βαρβαρότητες που διαπράττονται στην Τουρκία και στο Μεξικό και στους γάμους των κεντρο-"αριστερών".

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Βιώσιμες πόλεις

Το έκτο βιβλίο της "Γκρίνπις" που κυκλοφορεί από τη "Νεφέλη" και προσπαθεί με εκλαϊκευτικό τρόπο να ενημερώσει το μέσο πολίτη στα σύγχρονα οικολογικά προβλήματα. Τα προηγούμενα αναφέρονταν στις μεταφορές, στις πράσινες πεδιάδες, στην αλιεία, στην απασχόληση και στις κλιματικές αλλαγές. Στο συγκεκριμένο βιβλίο κατατίθεται μια πρόταση για τον περιβαλλοντικό ανασχεδιασμό και την οικολογική διαχείριση των πόλεων. Η έμφαση δίνεται στη βελτίωση των συγκοινωνιών, στη μείωση των σκουπιδιών, στην αναβάθμιση της ποιότητας των πόσιμων νερών, στην αλλαγή των αντιλήψεων γύρω από το πράσινο, στην αντικατάσταση των επικίνδυνων τοξικών υλικών στις κατασκευές των σπιτιών και στην υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον λύσεων στον τομέα της ενέργειας. Ενα πολύ καλό βιβλίο που αξίζει τον κόπο να διαβαστεί όσο το δυνατό από περισσότερους πολίτες. Οι επικείμενες δημοτικές εκλογές το κάνουν άκρως επίκαιρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ