Σάββατο 14 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μ. ΚΟΨΙΔΗΣ
Κίνδυνος ν' ανοίξει δρόμος λογοκρισίας στην πολιτική σάτιρα

Σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με την παραπομπή της Μαλβίνας Χαριτοπούλου στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) για τη γνωστή σατιρική εκπομπή της, ο Μάκης Κοψίδης,υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ και εκπρόσωπος του Κόμματος στο ΕΣΡ, έκανε την παρακάτω δήλωση, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στον δημοσιογράφο Μ. Καψή:

"Θέλω να τονίσω αυτό που είπατε εισαγωγικά, ότι πρόκειται για μια πολιτική σάτιρα. Ανάλογες αναφορές δε γίνονται μόνο για τον Ριχάρδο Σωμερίτη, γίνονται για πολλά πολιτικά πρόσωπα. Να τονίσω, επίσης, ότι θα είναι πολύ άσχημο, ν' ανοίξει ένας δρόμος λογοκρισίας στην πολιτική σάτιρα. Αν δε διακωμωδούσε πρόσωπα, δε θα ήταν σάτιρα.

Το κύριο είναι η πολιτική ουσία της υπόθεσης, η οποία κρύβεται, και έχει να κάνει με μια προσπάθεια, που εκτιμάμε ότι εκπορεύεται από την κυβέρνηση, να εξοβελίσουν αυτή την εκπομπή, ή ν' αρχίσουν να τη λογοκρίνουν.

Ενα άλλο ζήτημα, που προβάλλεται έξυπνα και έντεχνα, είναι μόνο η υπόθεση που λέγεται "Στρατής Σωμερίτης", διότι στην εκπομπή υπάρχει μια έμμεση αναφορά για τον Στρατή Σωμερίτη, χωρίς να αναφέρεται το όνομα. Εμείς, δηλώνουμε, ότι βεβαίως είναι μια σημαντική προσωπικότητα με αγώνες. Επειδή όμως προβάλλεται το θέμα αυτό από εφημερίδες, από τον ΣΥΝ, από άλλους του ΠΑΣΟΚ, θέλουμε να πούμε, ότι η Μαλβίνα Χαριτοπούλου έχει έρθει στο ΕΣΡ και έχει δηλώσει ότι τιμούσε και τιμά τον Στρατή Σωμερίτη.

Να πω και κάτι άλλο για ορισμένους που βάλλουν κατά της συγκεκριμένης εκπομπής, προβάλλοντας το θέμα του Στρατή Σωμερίτη. Αν το θέμα ήταν ο Στρατής Σωμερίτης, μετά τη δήλωση στο ΕΣΡ της Μ. Χαριτοπούλου, θα είχε λήξει. Αρα, λοιπόν, υπάρχει άλλο θέμα, μεγάλο πολιτικό θέμα. Θέλουν να φιμώσουν, θέλουν να περιορίσουν, γιατί τους είναι ενοχλητική πολιτικά, η συγκεκριμένη εκπομπή της Μαλβίνας. Και επαναλαμβάνω: Θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνος δρόμος, αν το ΕΣΡ προχωρήσει στην α ή β μορφής λογοκρισία που πιστεύω ότι δε θα το κάνει.

Τώρα αν πάρουμε και την επιθεώρηση, τα θέατρα, θα δείτε εκεί πολύ περισσότερα πράγματα απ' αυτά που αναφέρονται στην εκπομπή. Και αυτό που σας είπα, πολλά πολιτικά πρόσωπα, ο πρωθυπουργός, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δημόσια πρόσωπα, σατιρίζονται. Ας μην πάμε στο χώρο της πολιτικής με παρέμβαση λογοκριτικού τύπου, γιατί αυτό ζητούν ορισμένοι: Να φιμωθεί, να περιοριστεί αυτή η ενοχλητική φωνή για την κυβέρνηση και για τον ΣΥΝ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ